Trecerea in revista a contractelor de privatizare incheiate la nivelul Agentiei Domeniilor Statului a scos la iveala o serie de nereguli in incheierea acestora, dar si in modalitatea de urmarire a modului in care au fost indeplinite obligatiile asumate prin contractele de vanzare-cumparare. -Avem in urmarire 2.200 de contracte, dintre care doar 900 sunt inca in derulare, iar celelalte sunt monitorizate doar pentru recuperarea debitelor-, a declarat, ieri, directorul general al ADS, Barna Tanczos.
Potrivit acestuia, gradul de recuperare a creantelor este foarte redus, avand in vedere ca, in cele mai multe cazuri, contractele de privatizare au fost semnate cu asociatii ale salariatilor, iar o parte a firmelor cu datorii au fost radiate. In plus, multe dintre societati sunt lipsite de patrimoniu. -Avem sanse sa recuperam doar aproximativ 120 milioane de lei dintr-un total de circa 345 de milioane de lei, ceea ce inseamna doar o treime din total-, a afirmat seful ADS. O mare parte din valoarea totala a datoriilor sunt sume pe care ADS trebuie sa le recupereze de la societati cu care se afla in litigiu, institutia avand pe rol peste 1.300 de procese. In plus, circa 90 milioane de lei reprezinta valoarea unor contracte in cazul carora au fost gasite nereguli in ceea ce priveste incheierea acestora.
Insula Mare a Brailei, principalul datornic
La nivelul anului 2005, ADS are de recuperat circa 15 milioane de lei noi, dintre care cea mai mare parte, respectiv 32,14%, provine de la SC TCE 3 Brazi SRL, firma care avea in arenda Insula Mare a Brailei. In acest sens, Barna a precizat ca institutia are de recuperat o suma in valoare de 30 de milioane de lei noi de la firma TCE 3 Brazi, intrucat aceasta a folosit terenul desi contractul de arendare a suprafetelor respective a fost reziliat incepand cu anul 2003. -Practic, din anul 2003, firma foloseste insula fara temei legal. La terenurile care sunt folosite fara contracte cu ADS, se aplica penalitati, de aici si suma pe care o revendicam de la TCE 3 Brazi-, a precizat Barna.
Pe de alta parte insa, TCE 3 Brazi a platit in 2005 redevente de peste 4 milioane de lei, a mai afirmat Barna, care a adaugat ca sumele vor fi luate in calcul in momentul in care actiunile in instanta vor fi solutionate. ADS are pe rol mai multe procese cu firma TCE 3 Brazi, printre care se numara si cele care vizeaza anularea contractului de arenda si atribuirea directa a IMB.
Oficialii ADS au facut o cerere de stramutare a procesului de la Braila la Bucuresti. TCE 3 Brazi a arendat, in anul 2001, Insula Mare a Brailei pentru 20 de ani. IMB are o suprafata totala de 71.000 de hecare, dintre care suprafata arabila reprezinta circa 56.000 de hectare. In prezent, contractul de atribuire a acestei suprafete se afla pe masa Directiei Nationale Anticoruptie si a Parchetului, institutii care analizeaza modalitatea in care a fost semnat acest contract. -DNA analizeaza modul in care s-a semnat contractul in sine, contract care a fost atribuit fara licitatie, practic prin atribuire directa-, a declarat Barna, care s-a aratat increzator ca decizia instantei va fi favorabila Agentiei pe care o conduce.
Peste 400 de conturi blocate
Anul trecut, ADS a incasat 55,5 milioane de lei, din care 23,5 milioane lei reprezinta datorii acumulate in perioada 2000-2004. In acelasi timp, valoarea redeventelor incasate a fost de 38,2 milioane de lei. Tot in 2005, ADS a deschis procedura de faliment la peste 70 de societati, cazuri in care se cere asumarea rapunderii administratorului. Folosind experienta Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, ADS a blocat conturile la peste 400 de societati, recuperand prin executare silita 44 de milioane de lei. In ceea ce priveste concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, Barna a precizat ca pana la sfarsitul lunii martie sa fie atribuite deja contractele, prin licitatie, proces la care vor participa firme din Italia, Olanda, Germania, Austria, Belgia, dar si Romania.