Legea statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei le-a dat multe batai de cap autoritatilor de la Bucuresti, motiv pentru care premierul Adrian Nastase a gasit de cuviinta sa promoveze o lege similara pentru ca, in prag de alegeri, nu-i strica ceva voturi din diaspora.
Aflat la o intalnire cu reprezentantii comunitatilor romanesti din strainatate, premierul Adrian Nastase a anuntat, la Mangalia, ca executivul pregateste un proiect de lege care sa stabileasca drepturi si elemente de sustinere a identitatii culturale a romanilor din diaspora.
Si, pentru ca nu reinventam noi roata, primul-ministru a pledat pentru aplicarea modelului utilizat de Ungaria in ceea ce priveste structurile de promovare a drepturilor minoritatilor in strainatate. -Modelul cel eficient este cel din Ungaria, ce rost are sa inventam tot soiul de modele? Daca ne place sau nu ne place, este altceva-, a subliniat seful executivului. Guvernul a facut si primii pasi in aceasta directie, trimitandu-l la specializare la Budapesta pe seful Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Titus Corlateanu, care a vazut la fata locului cum este organizat Oficiul pentru maghiarii de pretutindeni, institutie in laboratoarele careia a luat nastere si celebra Lege a statutului, in timpul guvernarii lui Viktor Orban.
Dupa ce s-a razboit mai bine de doi ani cu autoritatile de la Budapesta pe tema legii statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei, guvernul Nastase a ajuns la concluzia ca e mai bine sa ia lectii in materie de protejarea diasporei chiar de la specialistii maghiari.
Aflat la o intalnire cu reprezentantii comunitatilor romanesti din strainatate, premierul Adrian Nastase a anuntat, la Mangalia, ca executivul pregateste un proiect de lege care sa stabileasca drepturi si elemente de sustinere a identitatii culturale a romanilor din diaspora. Initiativa guvernului roman, ca si cea promovata de guvernul Orban la vremea respectiva, vine cu un an inaintea alegerilor, semn ca PSD simte nevoia sa mai stranga ceva voturi si din diaspora.
Specializari la Oficiul pentru maghiarii de pretudindeni
Primul-ministru a pledat pentru aplicarea modelului utilizat de Ungaria in ceea ce priveste structurile de promovare a drepturilor minoritatilor in strainatate. -Modelul cel eficient este cel din Ungaria, ce rost are sa inventam tot soiul de modele? Daca ne place sau nu ne place este altceva-, a subliniat seful executivului. Primul-ministru a mai spus ca seful Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Titus Corlateanu, a participat, in urma unei discutii telefonice avute de premierul roman cu omologul sau ungar, la Budapesta, la o informare privitoare la modul de organizare a Oficiului maghiar, omologul institutiei aflate in guvernul roman.
El a spus ca Romania trebuie sa iasa dintr-o zona de atitudine defensiva in problema drepturilor minoritatilor romanesti de peste hotare si sa inceapa sa construiasca o politica ofensiva, in spirit european. In opinia lui Nastase, cele mai bune cai de promovare si de sustinere a romanilor din strainatate sunt cele bazate pe tehnologiile moderne de comunicare, in special televiziunea si radioul. Premierul Nastase a mai spus ca guvernul pe care il conduce va sustine construirea de biserici ale romanilor din diaspora, in colaborare cu comunitatile locale, in conditiile in care lacasurile de cult reprezinta cele mai importante locuri de intalnire ale romanilor din strainatate.
Discutiile avute de primul-ministru cu sefii comunitatilor romanesti din Grecia, Franta, Serbia, Ucraina, Statele Unite, Germania, Japonia au avut loc cu ocazia lansarii Programului -Vino in vacanta acasa-, destinat romanilor din diaspora. Cu aceasta ocazie, primul-ministru a fost numit membru fondator de onoare al intalnirii anuale a romanilor de pretutindeni.
Asteptam proteste
Dupa experienta traita de guvernul Medgyessy, Cabinetul Nastase trebuie sa fie foarte atent in redactarea acestui act normativ, astfel incat Comisia de la Venetia, Consiliul Europei si Comisia Europeana sa nu ne poata acuza de nerespectarea legislatiei europene in materie, asa cum a fost cazul Ungariei.
Este de asteptat ca aceasta initiativa sa starneasca protestele vecinilor nostri, sensibili atunci cand vine vorba de drepturile minoritatii romanesti. Cele mai aprige critici vor veni cu certitudine dinspre Kiev, in conditiile in care comunitatea romaneasca din Bucovina a fost in permanenta motiv de tensiuni intre cele doua tari, Bucurestiul acuzand adesea nerespectarea unor drepturi elementare ale romanilor din zona Cernauti. De asemenea, la Chisinau, Sofia sau Belgrad se vor gasi destule voci care sa atace legea statutului romanilor din afara granitelor tarii, invocand aceleasi argumente ca si cele folosite de guvernul Nastase in lupta cu Budapesta.