Apele incep sa se agite puternic in industria brasoveana, salariatii uzinelor Tractorul si Roman SA dand semne clare de -neliniste-. Aceasta in ciuda faptului ca privatizarea celor doua societati este -pe teava-.
La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc primul termen in procesul pe care o angajata a Tractorul UTB l-a intentat uzinei -pentru umilintele indurate din cauza modului in care este condusa societatea-. Salariata cere societatii daune morale in valoare de 40.000 de dolari. Katalin Gaspar lucreaza de peste 20 de ani in uzina brasoveana, ca laboranta. Femeia acuza conducerea ca a incalcat prevederile Contractului Colectiv de Munca, legislatia muncii si prevederile din conventiile internationale in domeniu. Ea reclama repetate intarzieri ale platii salariilor, neasigurarea unor conditii normale de munca, neacordarea echipamentelor de protectie si a antidoturilor, nevirarea catre fondurile de somaj, pensii si asigurari de sanatate a banilor retinuti salariatilor. Lipsa controalelor medicale periodice de care ar fi trebuit sa beneficieze angajatii a facut, sustine Katalin Gaspar, ca TBC-ul pe care l-a contractat la locul de munca sa fie foarte tarziu depistat. Conducerea mai este invinovatita ca, in vreme ce uzina are o situatie financiara dificila, membrii acesteia au avantaje materiale cum ar fi telefoane mobile, masini de teren etc. Femeia acuza si lipsa de transparenta si de informare corecta a salariatilor, inclusiv in privinta negocierilor cu firma Landini. Despagubirea de 40.000 de dolari este invocata pentru anii in care atat ea, cat si familia ei au avut de suferit din cauza modului in care este condusa uzina si a neaplicarii prevederilor CCM. Directorul Tractorul UTB, Constantin Catagoi, crede ca angajata ar fi trebuit sa se adreseze sindicatului, si nu sa apeleze direct la justitie.
Neliniste la Roman SA
Muncitorii de la Roman SA s-au intors luni la lucru, dupa cateva saptamani de concediu. Conform declaratiilor liderilor de sindicat, starea de spirit in uzina nu este deloc buna. Oamenii nu stiu ce se va intampla cu locurile lor de munca, mai ales tinand cont si de declaratiile contradictorii ale guvernului. -Este o stare de nedumerire in uzina. Membrii de sindicat nu stiu ce se va intampla cu locurile lor de munca. Declaratiile sunt contradictorii si nici macar noi nu mai stim ce sa credem. Trebuia sa avem adunarea generala a sindicatului, dar am amanat-o pentru saptamana viitoare. Poate, pana atunci ne lamurim noi si vom avea ce sa le explicam oamenilor-, a spus Gheorghe Marmalichi, viceliderul Sindicatului Liber Independent din Roman SA. Saptamana trecuta, oficialii Ministerului Finantelor au precizat, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, ca, daca pana la sfarsitul lunii septembrie mai multe societati de stat, printre care si uzina de autocamioane din Brasov, nu vor fi privatizate, vor fi inchise. Liderii de sindicat ii acuza pe guvernanti ca vor sa transforme Roman SA intr-un parc industrial din care sa se infrupte oricine, oricand.