Home Economic-Financiar Scenariu StarTrek in transporturi

Scenariu StarTrek in transporturi

DISTRIBUIŢI

Transportul feroviar si rutier pe relatia Bucuresti – Constanta va fi -revigorat-, prin programele de reabilitare si modernizare. In vara acestui an, urmeaza sa fie deschisa circulatia pe un singur fir, pe noi sectoare din Autostrada Soarelui. Pe transportul feroviar, in acest an incep lucrarile de modernizare a liniei ferate, care permit o viteza de rulare a trenurilor de 160 km/h, in unele portiuni chiar si de 200 km/h, a anuntat ieri ministrul de resort, Gheorghe Dobre. El a mai precizat ca intentioneaza sa introduca un nou proiect, in decursul acestui an, prin care o parte din transportul rutier de marfa sa fie preluat de transportul feroviar.


Investitia necesara pentru modenizarea liniei de cale ferata Bucuresti – Constanta se ridica la peste 665 milioane de euro, termenul de finalizare a lucrarilor este anul 2008, cel mai tarziu 2009. Eforturile financiare provin din trei surse, dintre care fonduri guvernamentale in valoare de 250,6 milioane de euro, fonduri acordate prin programul ISPA in valoare de 231,7 milioane de euro, si un credit obtinut de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC), al carui valoare se ridica la 183 milioane de euro.

Trenuri de mare viteza spre litoral

Insa, pentru derularea proiectului, va fi necesara exproprierea a 500.000 metri patrati de teren. -Este nevoie de exproprieri de terenuri pentru dezvoltarea unui asemenea proiect, in special pentru definitivarea elementelor geometrice ale curbelor, dar si in zona drumurilor care permit accesul la lucrare. Pentru realizarea unor linii de mare viteza spre litoral, dar nu numai, este nevoie, de asemenea, sa fie crescuta distanta dintre linii. In plus, este necesar sa fie asigurata o zona de siguranta de 20 metri de linie, unde nu trebuie sa existe constructii, si o zona de protectie de 100 metri, unde vor fi autorizate doar constructii provizorii-, a explicat Dobre.

In paralel cu acest proiect, ministerul are in vedere achizitia de vagoane de mare viteza, care vor fi utilizate pe tronsoanele modernizate. In acest sens, pana la sfarsitul acestui an, vor fi achizitionate cinci vagoane de calatori, urmand ca in anii urmatori sa fie cumparate 20-25 de vagoane in fiecare an. Pretul unui astfel de vagon, realizat la Uzina Astra Arad, se va ridica la circa 1,1 milioane de euro. Dobre a mai precizat ca vor fi lansate si solicitari pentru achizitia de rame electrice, care sa respecte aceste standarde.

TIR-urile, transportate cu trenul pana la granita

Totodata, ministrul transporturilor a anuntat ca are in vedere un proiect prin care o parte a transporturilor rutiere de marfa sa fie preluate de catre caile ferate. -Am convenit cu operatorul de transport feroviar de marfa sa dezvoltam un program pentru ca autovehiculele de transport marfa sa fie imbarcate in gara Bucuresti – Progresul si sa fie debarcate in gara Curtici. Toata Europa isi dezvolta strategii pentru a muta traficul de pe rutier pe feroviar si in naval, pentru ca o dezvoltare haotica a transportului rutier are o serie de impedimente de natura economica si sociala-, a spus Dobre.

In ceea ce priveste Autostrada Soarelui, ministrul Dobre a mentionat faptul ca in luna iunie va fi deschisa circulatia pe un singur fir, pe sectoarele Drajna – Fetesti si Fetesti – Cernavoda, lucrarile urmand sa continue pe celalalt fir.

Tarom – restructurata inainte de privatizare

Ministrul transporturilor a mai precizat ieri ca societatea aeriana Tarom ar trebui privatizata, dar nu inainte de a fi restructurata. -Tarom este un obiectiv important. Compania trebuie restructurata si consolidata pe piata transporturilor, pentru a putea fi scoasa la privatizare-, a explicat Dobre. El a mai precizat ca acelasi procedeu va fi folosit si in cazul privatizarii societatii de transport feroviar de marfa CFR Marfa SA. In ceea ce priveste compania Tarom, o prima incercare de privatizare a avut loc in anul 2000, insa a esuat, ca urmare a lipsei ofertantilor. Ulterior, Ministerul Transporturilor a anuntat ca privatizarea Tarom va fi conditionata de reducerea pierderilor si de transformarea ei intr-o societate atractiva pentru investitori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.