Daca in 1991 activau in tara noastra 33 de fabrici de zahar, acum mai sunt doar 10, dintre care sapte functioneaza efectiv, a declarat ieri presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. In 1991, productia de zahar a Romaniei se ridica la 340.000 de tone anual, folosindu-se in acest sens 200.000 hectare cultivate cu sfecla de zahar. Anul trecut, productia nationala de zahar a fost de numai 65.000 de tone, iar suprafetele cultivate cu sfecla au scazut la 30.000 ha. Aceasta in conditiile in care consumul anual al romanilor se ridica la aproximativ 500.000 de tone.
De aceasta conjunctura, cauzata de faptul ca importurile de materie prima ieftina beneficiaza de taxe vamale scazute, beneficiaza multi afaceristi postrevolutionari, a spus dl Frumosu. Domnia sa a dat ca exemplu in acest sens importurile prin zone defavorizate, scutite de taxe vamale, ca un caz special fiind prezentata zona Oradea. Chiar daca nu a vrut sa nominalizeze beneficiarul, acesta pare a fi trustul European Drinks, care in aceasta zona, la Rieni, are concentrata productia de bauturi racoritoare. Zaharul brut importat astfel nu este insa utilizat la sucuri, deoarece specialistii in domeniu spun ca acestora li se adauga indulcitori sintetici, nu zahar. Prin zona defavorizata Oradea se importa anual aproximativ 50.000 tone de materie prima.
In consecinta, sindicalistii cer eliminarea zaharului de pe lista materiilor prime care beneficiaza de scutire de taxe vamale la importurile realizate prin zonele defavorizate. Nu este un secret pentru nimeni ca firmele fratilor Viorel si Ioan Micula au aparut pe lista marilor datornici la bugetul de stat, data publicitatii de Ministerul Finantelor. Deh, daca nu-ti achiti obligatiile catre stat, profitul este maxim…
Celelalte tari est-europene s-au pregatit mult mai bine pentru aderarea la UE din punctul de vedere al productiei de zahar. Din fostul lagar socialist, Romania este singura tara a carei productie este situata mult sub cota alocata de Uniunea Europeana la productia de zahar. Drept exemplu, Ungaria are o cota de 401.000 tone si consuma anual 350.000 t, Polonia are o cota de 1.675.000 tone, consumand numai 1,4 milioane de tone pe an, iar in cazul Slovaciei scorul este de 209.000 la 150.000 de tone. Numai in ceea ce priveste Romania, acest scor este negativ.
Impunerea unor taxe vamale protectioniste este extrem de necesara in acest moment. Costul zaharului alb importat este de aproximativ 400 euro/tona, iar producerea in Romania din sfecla de zahar implica cheltuieli de 450 euro/tona. Nemaivorbind de faptul ca importurile din Republica Moldova sunt scutite de taxe vamale. Sindicalistii cer majorarea de la 45% la 90% a taxelor vamale aplicate importurilor din tarile Uniunii Europene.
In urma cu aproape trei ani, trei ministri – Ilie Sarbu, Eugen Dijmarescu si Hildegard Puwak – si-au pus semnatura pe un document numit -propuneri de masuri pentru reglementarea pietei zaharului-. Masurile protectioniste cuprinse in acesta nu au fost insa respecate decat partial, asa ca industria de profil isi continua panta descendenta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane