Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru șapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătății cerând Agenției Naționale a Medicamentului și Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs. Ministerul susține că nu s-au înregistrat până acum cazuri cu probleme de sănătate cauzate de vaccinul antigripal și că vrea să analizeze imunogenitatea vaccinului, adică proprietatea substanței de a produce un răspuns imun. Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgență o informare scrisă Agenției Naționale a Medicamentului și Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la "conformitatea din punct de vedere al imunogenității vaccinului gripal sezonier". "În acest context și având în vedere evoluția favorabilă a virozelor respiratorii și gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile, până la finalizarea tuturor analizelor", a precizat Ministerul Sănătății, care susține că până în prezent nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării. În 3 ianuarie, Ministerul Sănătății anunța că și în 2012 continuă Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a înregistrat, în ultima săptămână a anului trecut, 53.606 persoane cu infecții respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel național a fost de 36. Până în 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator șapte cazuri de gripa sezonieră.
Vaccinarea antigripală a fost sistată în Arad încă de vineri
Autoritățile de sănătate publică din Arad au sistat vaccinarea antigripală încă de vineri, în urma unui fax primit de la Ministerul Sănătății. În județ au fost distribuite în total, în două tranșe, 17.200 de doze de vaccin antigripal, iar pe stocul DSP mai sunt 300 de doze. "Estimăm că mai există câteva mii de doze nefolosite la cei peste 200 de medici de familie din Arad care au primit vaccinurile. Nu ne îngrijorăm privind posibile reacții adverse pentru că nu am avut niciun caz până acum, în cel mai rău caz vaccinul nu își face efectul, dacă lipsește ceva din compoziția sa", a declarat șeful DSP Arad, Constantin Cătană. DSP Arad va centraliza numărul vaccinărilor din acest sezon începând de marți, de când vor primi raportări de la medicii de familie.
La Iași, toate vaccinurile antigripale au fost consumate
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a primit, luni, o adresă prin care era anunțată despre sistarea vaccinării antigripale, însă la Iași toate cele 65.000 de vaccinuri antigripale primite în toamna anului trecut au fost consumate. "Am primit luni dimineață o adresă în care eram informați că vaccinarea nu se mai continuă. Motivul este acela că evoluția bolii este una favorabilă", a precizat Vasile Cepoi. ?ê?£eful DSP Iași a spus că la Iași toate cele 65.000 de vaccinuri antigripale primite în toamna anului trecut au fost consumate. "Noi nu mai avem vaccin antigripal pe stoc. Toate cele 65.000 de vaccinuri au fost consumate. Au avut prioritate la vaccinare copiii, vârstnicii, bolnavii cronici și personalul medical", a afirmat Cepoi. El a adăugat că în ultimele zile, nu au mai existat solicitări de vaccinare, iar cazurile de gripă au fost puține, două trei, în ultimele două luni.
Mihaela Iamandei