Ridicarea trupului Sfintei Fecioare in slava cereasca, sau -Adormirea-, incheie lucrarea mantuirii savarsita de Iisus, dupa invierea lui Hristos, inaltarea Sa la ceruri si Pogorarea Duhului Sfant. Ieri, Adormirea Maicii Domnului a fost celebrata de peste un miliard si jumatate de crestini din intreaga lume, atat ortodocsi, cat si catolici. In Romania, sarbatoarea poarta denumirea populara de Sfanta Maria Mare si este intampinata de credinciosi cu un post de doua saptamani. Aceasta sarbatoare religioasa, denumita si -Pastele din mijlocul verii-, a facut astfel incat, in tara noastra, una din trei biserici sa aiba ca hram pe Sfanta Fecioara. Potrivit traditiei populare, cu aceasta ocazie, sunt organizate pelerinaje la manastiri, indeosebi la cele care poarta acest hram, incepe sezonul nuntilor, se deschid iarmaroacele si targurile de toamna si se fac praznice pentru pomenirea mortilor. La aceasta sarbatoare, Maica Domnului este invocata si i se cere ajutorul pentru sanatatea si prosperitatea oamenilor.
Minunea de la Timisoara
Mariana G. ,21 de ani, o tanara din Basarabia, care locuieste in orasul de pe Bega, s-a aruncat de la etajul sapte, adica de la peste 20 de metri inaltime si a scapat doar cu cateva echimoze. Medicii timisoreni au declarat ca -fata a fost adusa astazi dimineata (vineri – n. n.) si nu ne-a venit sa credem cand am auzit povestea ca ea cazuse de la peste 20 de metri inaltime si nu avea decat cateva vanatai.- Fata, dezamagita in dragoste si pe cale de a-si pierde dreptul de sedere in Romania, a fost dusa la sectia -Chirurgie- in stare de soc. Dupa doar cateve ore, -s-a trezit, s-a ridicat, si-a aranjat hainele si a plecat-, a declarat medicul de garda de la Spitalul de Urgente Timisoara. Buletinul informativ al Politiei Timis releva faptul ca Mariana a incercat sa se sinucida din gelozie si caderea i-a fost amortizata de unul dintre copacii care era langa bloc.
-Maica Domnului, cea fara de pacate, iarta-ne pe noi!-
Chiar daca valul de caldura care s-a abatut asupra Romaniei a provocat un real disconfort, sute de mii de oameni au venit, inca de joi, la bisericile si manastirile cu hramul Sfintei Marii, cu atat mai mult cu cat mai exista icoane care au facut minuni sau icoane ale Maicii Domnului din care iese mir, iar astfel de fenomene se petrec tot mai des in zilele noastre.
In Bucuresti, lacasurile sfinte s-au dovedit neincapatoare pentru multimea de enoriasi care nu au plecat acasa inainte sa primeasca sfanta impartasanie si sa asculte predica.
Vineri. Ora 8.00. La Manastirea Casin, treptele si micul spatiu pardosit cu lespezi de piatra au fost, de mult, maturate si credinciosii, veniti cu cosuri de rachita sau simple sacose din plastic, au gasit deja aranjate doua lungi mese pe care sa depuna ofrandele in amintirea celor morti, pentru a fi sfintite de parintele-paroh. Bucuria vesnicilor cersetori.
Ora 9.30 – Curtea din fata bisericii din incinta Patriarhiei este, deja, ticsita de oameni. O nota discordanta o fac vanzatorii de mici -suveniruri-, care si-au instalat tarabele pe aleea ce duce spre Mitropolie. In biserica, mesele pe care se depun pomenile sunt deja ticsite, iar slujba continua, preaslavind-o pe Maica Domnului. Un barbat, fara un picior, sprijinit in carje, ne spune ca a venit sa o roage pe Sfanta Fecioara sa ii ierte sotia care l-a parasit, cu cinci ani in urma, dupa accidentul de munca pe care l-a avut. Alaturi de el, in fata intrarii, o babuta insira matanii, depanand, molcom, din buze, rugaciuni doar de ea stiute, iar dincolo, un grup de tineri isi asteapta randul sa intre in sfantul lacas. In interior, intre mesele ce gem sub povara ofrandelor aduse in amintirea celor dusi sau doar in cinstea marii sarbatori, credinciosii se inghesuie sa aprinda o lumanare, sa sarute icoanele sfinte si sa primeasca sfantul mir. Ceea ce surprinde si nu poate decat sa ne bucure este ca foarte multi din cei care asteapta sa se roage in fata icoanei Maicii Domnului sunt tineri. Sa fie un reviriment al credintei sau un semn al disperarii?