Home Economic-Financiar Constructorii ameninta ca vor cumpara ciment din import

Constructorii ameninta ca vor cumpara ciment din import

DISTRIBUIŢI

Cei trei mari producatori de ciment de pe piata romaneasca sunt tot mai presati sa reduca preturile practicate pana la nivelul celor existente in tarile vecine. In caz contrar, constructorii ameninta ca vor recurge la importuri, cerand facilitati vamale de la guvern.


Exporturi ieftine, preturi mari la intern

Prima scanteie care a aprins acest foc mocnit este aparitia pe masa de lucru a guvernului a unui raport intocmit de trei ministere economice (Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Finantelor) privind o eventuala intelegere intre Lafarge, Holcim si HeidelbergCement. Aceste companii domina piata romaneasca a cimentului, iar preturile practicate au crescut de la an la an.

Dupa ce executivul a rupt pisica, a fost randul constructorilor sa o sfasie de-a binelea. -Ori se aliniaza la preturile practicate de celelalte tari europene, ori vom fi nevoiti sa importam ciment-, ne-a declarat ieri vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Dan Vecerdie. Potrivit domniei sale, in Romania, tona de ciment se vinde cu aproape 80 de dolari, in timp ce in Ucraina pretul este de 30 de dolari, iar in Ungaria – de 50 de dolari. Aceasta in conditiile in care, spune dl Vecerdie, cele trei companii exporta cimentul cu un pret putin peste 30 de dolari/tona. S-a ajuns deci la situatia in care exportam ieftin si vindem scump la intern.

Creste pretul caselor

Din aceasta cauza, creste si pretul pe metrul patrat construit. Mai ales ca, asa cum spune vicepresedintele PSC, -noi ne-am invatat prost, adica construim cu foarte mult beton, in loc sa utilizam materiale usoare-. O alta consecinta o constituie dificultatile pe care le intampina constructorii in relatia cu ANL, de exemplu, care le solicita de la inceput un pret ferm. Acesta din urma este tot mai greu de respectat, in conditiile in care pot aparea oricand majorari de preturi la materialele de constructii.

Directorul general al ANL, Cornel Popescu, s-a abtinut sa faca comentarii pe baza acestui subiect, spunand ca -noi nu suntem cumparatori directi de ciment-. -Avem niste contracte deja incheiate si nu urmarim decat respectarea lor-, ne-a mai declarat acesta.

Si constructorii privati acuza companiile producatoare de ciment. -Este un joc concertat intre furnizorii de materiale de constructii, care de multe ori nu au motive sa creasca preturile atat de mult-, spune directorul general al companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact SA, Dan Ioan Popp. Domnia sa spune ca aceasta tendinta de crestere a preturilor la materiale de constructii, in general, si la ciment, in special, a inceput sa se manifeste in urma cu trei ani. Fara ca dl Popp sa precizeze acest lucru, este clar ca momentul coincide cu cel al inceputului acapararii pietei de catre cei trei -grei-: Lafarge, Holcim si HeidelbergCement.

In aceasta perioada, pretul cimentului a crescut cu cel putin 20% in preturi comparabile (in dolari), a completat Dan Ioan Popp. Avand in vedere ca materialele de constructii reprezinta pana la 60% din costul unei case, de aici rezulta si influenta negativa pe care scumpirea cimentului a avut-o asupra pretului pe metrul patrat construit.

Ieri, premierul Adrian Nastase a continuat ofensiva la adresa producatorilor de ciment, spunand ca executivul va verifica in ce masura veniturile obtinute prin mentinerea preturilor la un nivel ridicat au fost folosite ca investitii pentru modernizarea fabricilor de profil.

-Vrem sa dam un semnal foarte clar ca aceste zone ale economiei nu au devenit niste insule scapate de sub control. Vrem sa analizam riscul aparitiei unor carteluri pentru impunerea unor preturi la un anumit nivel-, a spus dl Nastase.

-Cimentistii- se apara

Conducerea Patronatului din Industria Cimentului (CIROM) neaga acuzatiile aduse de constructori si de premierul Adrian Nastase.

Presedintele patronatului, Mihai Rohan, spune ca, de fapt, la nivelul anului trecut, pretul cimentului romanesc a fost mai mic comparativ cu celelalte tari din fostul bloc comunist: 48 euro/tona in Romania fata de 71 euro in Cehia, 51 in Polonia si 52 in Ungaria. Dl Rohan, care este si director la HeidelbergCement si inainte de 1989 a lucrat in Centrala cimentului, spune ca scumpirile din domeniul pe care-l reprezinta sunt determinate de cresterile de tarife la energie electrica si la produse petroliere, dar si introducerii in costuri a unei valori mai mari a amortismentului.

In concluzie, dl Rohan sustine ca nu exista nici un fel de intelegere intre producatorii de pe piata romaneasca si ca, de fapt, cimentul este mai ieftin decat se spune. Nu aceasta este insa concluzia pe care o putem trage atunci cand chiar avem nevoie sa cumparam un sac de ciment.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.