Judecătorii Curții Constituționale au avut ieri o misiune grea: să cântărească argumentele pro și contra salvării de la eutanasiere a câinilor fără stăpân și să stabilească dacă legea care ar permite acest lucru este sau nu constituțională. După mai multe ore de așteptare, tensiuni și proteste ale mai multor organizații pentru apărarea drepturilor animalelor și nu numai, răspunsul așteptat cu emoție încă de anul trecut a venit: să nu se eutanasieze în forma propusă de inițiatori și trecută prin Parlament.
Curtea a admis cu unanimitate de voturi sesizarea depusă de deputații PSD și PNL privind neconstituționalitatea Legii care prevede că animalele fără stăpân ar putea fi eutanasiate după ce autoritățile locale consultă populația prin sondaje. Apărătorii câinilor fără stăpâni pot răsufla ușurați pentru moment, prevederile legii care ar permite genocidul în rândul maidanezilor fiind pasate înapoi, în Parlament, pentru reexaminare.
Anunțul a fost primit cu urale de membrii organizațiilor de protecție a animalelor, care au venit ieri cu zecile să protesteze la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curții Constituționale.
Reprezentanții Asociației „Cuțu, Cuțu“, cei mai înverșunați susținători ai cauzei maidanezilor, s-au declarat uimiți de decizie, pentru că nu se așteptau să fie favorabilă. Au aplaudat și s-au bucurat ca pentru propriii copii, blamând încă o dată Camera Deputaților pentru forma radicală în care s-a pronunțat în această problemă de mare importanță pentru iubitorii de câini din întreaga țară, dispuși să investească milioane de lei ca să le asigure bietelor animale și casă și masă. „Suntem uimiți. (…) Sincer, consideram că șansele sunt foarte, foarte mici. Le mulțumim domnuilor judecători și sperăm că de data asta se vor lua măsurile cele mai potrivite care să ducă la dispariția câinilor de pe stradă, dar nu într-o manieră violentă“, a spus Marcela Pisla, președintele Asociației Cuțu, Cuțu. Legea care ar permite eutanasierea a fost analizată în cel mai mic amănunt de apărătorii câinilor fără stăpân, care au contestat forma în care a trecut de Camera Deputaților. „Forma de la Senat nu se regăsea în forma de la Camera Deputaților. Cea de la Camera Deputaților modificase 16 articole, eliminase alte patru și modificase și anexa la lege“, a precizat Marcela Pisla. „Trebuie să li se dea acestor animale o șansă, pentru că nu este vina lor că au ajuns pe străzi, iar autoritățile locale trebuie să găsească, acolo unde este posibil, soluții pentru acestea“, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.
Regizori, compozitori, critici de film, ziariști, pictori, sportivi, artiști plastici, fotografi, medici și societatea civilă au cerut neadoptarea acestei legi, invocând cruzimea cu care sunt privite animalele.
Camera Deputaților a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autoritățile locale vor consulta populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier și că toți câinii vor fi „cipați“.
Conform legii, consiliile locale aveau obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân și vor trebui să amenajeze și să suplimenteze din fonduri proprii în funcție de necesități adăposturile publice pentru câini. De asemenea, câinii trebuie ținuți în adăposturile înființate de consilii timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari. În situația în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicați sau adoptați, aceștia pot fi păstrați în adăposturi, returnați în teritoriu, eutanasiați sau se poate găsi o soluție combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populației din raza unității administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ. După decizia de ieri a Curții Constituționale, deși Camera Deputaților este decizională, ambele camere legsilative vor relua în dezbatere prevederile declarate neconstituționale ale Legii privind câinii fără stăpân.
Autoritățile locale trebuie să asigure cămine pentru câinii comunitari
Reprezentanții autorităților locale sunt puși în situația să se gândească la soluții pentru gestionarea acestei probleme care sensibilizează opinia publică. ?ê?£i primarul Capitalei, Sorin Oprescu este părere că trebuie făcute eforturi pentru strângerea maidanezilor de pe străzi, sterilizarea și adăpostirea acestora. Edilul a precizat că pe lângă adăposturile existente deja, se va înființa unul de lux, la Mihăilești, unde câinii maidanezi vor fi tratați regește. Cu ce bani? Din mila publică față de aceste animale, a replicat Oprescu, care ține la secret măsurile, ca să nu mai fie criticat. Ca medic, știu că au fost multe persoane mușcate de câini și costul pe care îl implică tratamentul în aceste cazuri, a spus edilul, care a pledat pentru adăpostirea câinilor în locuri speciale, Primarul a fost criticat recent de prefectul capitalei, Cristian Atănăsoaei, cu statisticile în față care arată că numai în ultimii 3 ani, 30.000 de persoane au ajuns la spital mușcate de câini, iar cheltuielile se ridică la 1.900.000 de euro.
Potrivit evidențelor cabinetelor veterinare, în București sunt aproximativ 40.000 de câini sterilizați și vaccinați. Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, în jur de 2-3.000 de femele dintre câinii comunitari sunt femele nesterilizate încă.
Mihaela Iamandei