Dezvoltarea sectorului de afaceri si implicit cresterea numarului de vizitatori in orasele de provincie care nu sunt incluse in circuitele turistice traditionale a sporit interesul firmelor private pentru implicarea in sectorul hotelier local prin construirea sau modernizarea unor unitati.
Un exemplu in acest sens este noul hotel Confarg din Curtea de Arges, investitie de aproximativ un milion de dolari, realizata de societatea cu acelasi nume. Hotelul a fost inaugurat la sfarsitul anului trecut, iar amenajarea sa a continuat in aceasta vara, firma alocand un miliard de lei pentru terase si montarea instalatiilor de aer conditionat. In plus, la parterul unitatii a fost amenajat un complex comercial.
O alta companie care a investit in acest an in sectorul hotelier este Turism, Hoteluri si Restaurante SA Prahova, al carei actionar majoritar este SIF Transilvania. Astfel, in primul semestru al anului, pentru lucrarile de consolidare si modernizare de la hotelul Berbec din Ploiesti au fost cheltuite aproximativ 8,9 miliarde de lei. De asemenea, THR Prahova a investit aproape un miliard de lei pentru modernizarea hotelului Central din localitate.
La randul sau, SIF Banat-Crisana intentioneaza sa infiinteze o societate mixta impreuna cu Calipso SA Oradea, firma la care detine pachetul majoritar de actiuni, in vederea amenajarii unui complex hotelier care ar putea fi inaugurat in 2005. Aportul SIF Banat-Crisana si a altor minimum trei actionari la societatea mixta va fi numai in numerar, iar cel al societatii Calipso SA va fi atat in natura, respectiv terenul, studiul geotehnic si proiectul lucrarii, precum si in numerar. Valoarea aportului in numerar va fi determinata de costul investitiei. Complexul va avea sala de conferinte, baza de recuperare si o capacitate de cazare minima de 100 de locuri.
Atat SIF Transilvania, cat si SIF Banat-Crisana au in vedere infiintarea unor lanturi hoteliere pe structura unitatilor de cazare la care detin pachete de actiuni.
Investitiile din sectorul hotelier romanesc, realizate in ultimii ani, au fost indreptate cu predilectie catre statiunile consacrate de pe litoral si de pe Valea Prahovei si mai putin catre orasele din provincie. Exceptie au facut localitatile care au atras investitii semnificative in diverse sectoare industriale, cum ar fi Timisoara.