Home Social Românii care vor să-și vândă rinichii sau alte organe riscă închisoarea

Românii care vor să-și vândă rinichii sau alte organe riscă închisoarea

DISTRIBUIŢI

Românii care vor vrea să-și vândă rinichii sau alte organe ca să facă rost de bani pentru ei sau pentru alții trebuie să se gândească de mai multe ori pentru că riscă să ajungă după gratii. Dacă vor, de exemplu, să obțină bani vânzându-și un rinichi ca să-și repare casa, să cumpere calculator copilului ori iubitei inel de logodnă, trebuie să afle că pot fi pedepsiți cu închisoarea între 3 și 5 ani și să găsească alte soluții pentru obținerea de venituri. Proiectul legii Sănătății prevede că donarea de organe, țesuturi și celule de origine umană nu pot face obiectul unor tranzacții comerciale. Pedeapsa cu închisoarea va fi atât pentru cel care donează organe pentru bani, cât și pentru cel care prelevează organe în scopul obținerii de profit pentru sine sau donator.

Românii vor putea spune DA sau NU prelevării de organe

Proiectul legii Sănătății aflat în dezbatere publică stabilește condițiile în care se poate face prelevarea și donarea de organe, celule și/sau țesuturi și introduce sancțiuni pentru cei care încalcă legea. Aceasta se va face de la donatorul în viață cu capacitate de exercițiu deplină, după obținerea consimțământului informat, scris, liber, prealabil și expres al acestora, dar și de la donatori decedați, care și-au exprimat consimțământul în timpul vieții printr-un act notarial înregistrat în Registrul național al donatorilor de organe, țesuturi și celule. În lipsa acordului pentru donarea de organe al persoanei decedate, prelevarea se poate realiza numai cu consimțământul scris al cel puțin unuia din membrii majori ai familiei sau al rudelor. Donatorul  decedat este definit în acest caz ca persoana la care s-a constatat oprirea cardiorespiratorie iresuscitabilă și ireversibilă, confirmată în spital de 2 medici primari, conform protocolului de resuscitare. De asemenea, poate fi persoana la care s-a constatat încetarea ireversibilă a tuturor funcțiilor creierului, conform protocolului de declarare a morții cerebrale, care va fi făcută de către medici din echipele de coordonare, prelevare, transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Potențialii donatori nu pot fi constrânși să doneze organe sau sânge

Potențialii donatori nu pot fi determinați cu rea-credință sau constrânși să doneze organe, țesuturi, celule ori sânge și/sau componente sanguine umane. O asemenea faptă ar fi infracțiune pedepsită  cu închisoare de la 3 la 10 ani. Legea interzice, totodată, prelevarea de organe, țesuturi și celule de la potențiali donatori minori în viață, existând însă și excepții prevăzute de lege, pentru situații în care minorii au împlinit 14 ani, cu acordul acestora, dar și al  ocrotitorului legal.
Potrivit proiectului, cel care organizează prelevarea și/transplantul de organe, țesuturi sau celule de origine umană, dar și sânge sau componente sanguine umane pentru a obține profit material pentru donator, pot fi acuzați de trafic de organe, țesuturi, celule sau sânge și pedepsiți cu închisoare de la 3 la 10 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și cumpărarea de organe, țesuturi, celule sau sânge în scopul revânzării. De asemenea, cei care au dispus sau a efectuat prelevarea atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală vor fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Proiectul combate și traficul internațional de organe pentru transplant

Introducerea sau scoaterea din țară de organe, țesuturi si/sau celule de origine umană, precum și sânge și/sau componente sanguine umane fără autorizație emisă de Agenția Națională de Transplant în domeniu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Proiectul noii legi interzice și publicitatea și mediatizarea în folosul unei persoane, în scopul obținerii de organe, țesuturi, celule de origine umană, sânge sau componente sanguine. Cei care vor publica anunțuri privind donarea de organe în scopul obținerii unor avantaje materiale sau de altă natură pentru sine, familie sau terțe persoane fizice sau juridice riscă închisoare de la 2 la 7 ani.

Prelevarea și transplantul de organe, numai în unități acreditate

Prelevarea și transplantul de organe, țesuturi și celule de origine umană se va face numai în unități acreditate de Ministerul Sănătății, la propunerea Agenției Naționale de Transplant, prin ordin al ministrului sănătății. Tesuturile și celulele de origine umană prelevate pot fi utilizate imediat pentru transplant sau pot fi procesate și depozitate în băncile de țesuturi și celule acreditate de Ministerul Sănătății, la propunerea Agenției Naționale de Transplant, prin ordin al ministrului sănătății.
Ministerul Sănătății va fi în continuare autoritatea națională de control, iar potrivit noului proiect activitățile vor fi coordonate și supravegheate de Agenția Națională de Transplant și, respectiv, Institutul Național de Transfunzie Sanguină. De asemenea, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va  fi instituția responsabilă cu procesarea cererilor, din țară sau din străinătate, pentru utilizarea de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți cu pacienții, precum și pentru coordonarea colectării și distribuției celulelor hematopoetice centrelor de donare, de la donatori neînrudiți.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.