Federația Solidaritatea Sanitară din România cere Ministerului Sănătății continuarea dezbaterii asupra proiectului noii legi a Sănătății, pe care îl consideră ca punct de pornire pentru discuții. Sindicaliștii au reacționat după anunțul șefului statului, susținând că inițiativa nu trebuie retrasă în totalitate. Pe de altă parte, secretarul de stat în MS, Vasile Cepoi, numit în funcție în această săptămână special pentru a promova proiectul de reformare a sistemului sanitar, spune că nu mai are de ce să rămână la minister dacă reorganizarea sistemului medical se va bloca.
Sindicaliștii din Federația Solidaritatea Sanitară din România cer modificarea proiectului legii Sănătății promovat de Comisia prezidențială pentru Sănătate și ministerul de resort. Ei apreciază că dezbaterile pe această temă trebuie continuate. Reprezentanții Federației au participat, vineri, la o întâlnire a secretarului de stat în MS, Cristian Irimie, și reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Americane, unde au propus modificări pentru proiect. La câteva ore, au aflat că proiectul va fi retras.
„Critica noastră a fost una constructivă, solicitând modificarea acestui proiect, și nu respingerea lui în totalitate. Ne-ar fi bucurat mai curând modificarea proiectului de lege în sensul solicitat de noi, decât retragerea acestuia și aruncarea în derută a salariaților și a pacienților. Susținem în continuare principiile și propunerile avansate de noi odată cu observațiile pe marginea proiectului de lege și credem în necesitatea continuării dezbaterii. Angrenajul dezbaterii pe tema sănătății a fost pornit, fiind păcat a lăsa să se risipească atâtea energii investite în găsirea soluțiilor potrivite pentru modificarea sistemului în interesul cetățenilor“, afirmă reprezentanții FSSR într-un comunicat de presă.
Sindicaliștii FSSR cer ca problema Sănătății să rămână în dezbatere publică. Ei le solicită partidelelor politice să nu facă din proiectul Sănătății o temă electorală și să contribuie mai degrabă cu propuneri pentru îmbunătățirea sistemului sanitar.
„Nu credem că Pactul național constituie o soluție acum. Proiectul de lege a sănătății a fost rezultatul unui «pact național» realizat de putere. Conjunctura politică face imposibil orice pact național. Opoziția ar face bine să prezinte propriul proiect de lege a sănătății, în condițiile în care n-a reușit să producă un material public pe tema proiectului puterii. Dacă este imposibilă adoptarea unei noi legi a sănătății, partidele politice riscând în acest moment să facă din ea o temă electorală, este însă posibilă modificarea actualei legi a sănătății pentru îmbunătățirea sistemului“, afirmă conducerea FSSR.
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că în situația în care reorganizarea sistemului medical se blochează nu mai are rost să rămână în funcție, adăugând că Guvernul va decide dacă prezența sa la minister mai este necesară.
Vasile Cepoi a declarat pentru Mediafax că vestea retragerii legii sănătății din dezbatere a aflat-o vineri seară, în timp ce ieșea de la Universitate, unde a predat un curs, adăugând că este vorba despre o decizie politică luată în urma unei dezbateri care a stârnit pasiuni.
Întrebat dacă va mai rămâne, în aceste condiții, în postul de secretar de stat al Ministerului Sănătății, Vasile Cepoi a precizat că va avea discuții pe această temă la minister și la Guvern.
„Nu știu ce se va întâmpla. Voi avea o discuție la minister și la Guvern. Vor decide dacă prezența mea mai este necesară acolo. Ești numit și revocat în funcție de necesități. Nu mi-am dorit neapărat această funcție, am fost rugat să accept. Totuși, nu-mi imaginez că lucrurile în sănătate se blochează aici. S-a retras legea pe moment, dar ceva trebuie făcut“, a precizat Vasile Cepoi, care a mai spus că există și varianta elaborării unei noi legi.
Președintele Traian Băsescu a cerut public premierului, vineri, retragerea proiectului Legii sănătății, motivând că a constatat că o mare parte din public și majoritatea celor din sănătate nu vor schimbarea sistemului. Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a retras, vineri seară, din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc. Proiectul de lege a fost în dezbatere publică aproape trei săptămâni.
Mihaela Iamandei