Home Social Beneficiarii ajutoarelor sociale datornici la stat își vor pierde drepturile

Beneficiarii ajutoarelor sociale datornici la stat își vor pierde drepturile

DISTRIBUIŢI

Beneficiarii ajutoarelor sociale riscă să își piardă drepturile dacă nu își achită obligațiile față de bugetele locale în termenele prevăzute de lege. Cine nu este la zi cu plata taxelor și impozitelor va fi tăiat de pe lista de ajutoare sociale, conform unui ordin al ministrului Muncii, Sulfina Barbu, care le-a transmis primăriilor evidența beneficiarilor. Primarii sunt obligați să informeze până la sfârșitul lunii, în scris, câți beneficiari de ajutoare sociale sunt datornici la bugetele locale și care dintre aceștia își vor pierde din această cauză aceste drepturi. Măsura vine după ce presa a semnalat că sunt foarte mulți beneficiari de ajutoare sociale care trăiesc în condiții luxoase și sfidează legile, ignorând orice datorie față de stat.
Un nou act normativ modifică regulile referitoare la titularii ajutoarelor sociale și reglementează situațiile în care aceștia se pot trezi fără banii dați ca ajutor social. Astfel, dacă nu își plătesc la timp taxele și impozitele, beneficiarii ajutoarelor sociale vor fi informați de primari că nu vor mai primi ajutor social.  Suspendarea dreptului la ajutor social se  face prin dispoziție scrisă a primarului, în luna următoare celei în care se constată că titularul nu și-a onorat obligațiile. Reluarea plății se face numai după achitarea datoriilor, inclusiv pentru drepturile suspendate. 
Același proiect de hotărâre de Guvern introduce obligația ca cei care primesc ajutoare sociale să depună declarațiile privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia din șase în șase luni, față de trei în trei luni, cât era stabilit anterior.
Pe perioada suspendării dreptului de ajutor social, nu se datorează contribuția de asigurări de sănătate, persoanele din familia  respectivă bene­ficiind de asistență medicală conform legii 95/2006 privind reforma sănătății, mai prevede hotărârea.
La stabilirea venitului net al familiei și, după caz, al familiei singure beneficiare a dreptului  de ajutor social se iau în considerare toate veniturile pe care membrii familie respective le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurăriri sociale de stat, asigurări de șomaj, obligații legale de întreținere, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent. Excepție fac bursele de studiu, bursele sociale, precum și ajutorul financiar acordat elevilor prin programul Bani de liceu, conform noilor prevederi.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, săptămâna trecută, că ministerul a trimis primăriilor listele cu beneficiarii de ajutoare sociale până în 15 ianuarie, iar primăriile vor trebui să informeze până la sfârșitul lunii cine nu și-a plătit taxele și impozitele, pentru a nu primi ajutoare. "Am trimis primăriilor listele cu beneficiarii ajutorului social până la 15 ianuarie, iar primăriile au obligația ca până la 31 ianuarie să ne transmită răspunsurile care din acei beneficiari nu și-au achitat taxele și impozitele. La sfârșitul lunii ianuarie vom avea o situație centralizată", a precizat Sulfina Barbu. Ea a amintit că obligația de a plătit taxele locale este pentru toți, inclusiv pentru cei care beneficiază de bani din bugetul de stat.  "Trebuie să ajungem ca în România să nu mai apară imagini prezentate de dumneavoastră, de mass-media, legate de case impunătoare în care locuiesc beneficiari de ajutor social și care sfidează autoritățile și care nu-și plătesc nici măcar taxele locale", a spus Sulfina Barbu.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.