Radioul public ne-a sufocat la sfârșitul anului trecut cu o campanie publicitară, plătită bineînțeles din banii noștri, în care ridica în slăvi profesionalismul și calitatea desăvârșită a postului de radio cu cea mai mare audiență în țară. La scurt timp de la încheierea campaniei, "profesioniștii" din SRR și-au dat cu stângul în dreptul promovând rasismul în emisiunile de știri. Astfel, ieri, cu ocazia ceremoniei de învestire a lui Barack Obama în funcția de președinte al SUA, la toate buletinele de știri s-a precizat că Obama este fie "negru", fie "de culoare", ca și cum acesta ar fi fost cel mai important lucru care poate fi spus despre cel de-al 44-lea președinte al SUA. Pe lângă faptul că prin aceste precizări radioul public încalcă Legea privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, este greu de crezut că referirile repetate la rasa căreia îi aparține Barack Obama au scăpat reprezentanților SUA la București. Situația în care se află radioul public este cu atât mai delicată cu cât acest post de radio este unul susținut din banii de la buget și este, prin urmare, o voce oficială a României. Tocmai de aceea, pentru a nu periclita de la bun început relațiile cu administrația Obama, conducerea radioului public ar trebui să-și ceară public scuze.
Ce-i drept, Radioul Public nu a fost singura voce rasistă din media românească. Dar, spre deosebire de celelalte posturi de radio și televiziune private, Radioul Public are datoria, asumată prin legea de funcționare, de a servi intereselor naționale. Or, poziția adoptată la învestirea lui Obama nu face deloc cinste unui post de radio care se laudă cu profesionalismul său. Ziariștii de la știri ar fi trebuit să știe că în Statele Unite ale Americii orice referire la culoarea pielii unui om este catalogată rasism, iar organizațiile antidiscriminare au o putere foarte mare grație numărului impresionant de minorități care se găsesc pe tot cuprinsul SUA. De altfel, așa cum s-au autosesizat la "țiganca" lui Băsescu, distinșii membri ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, ar putea să o facă și în cazul Radioului Public care ne-a vorbit ieri, în repetate rânduri, de "negrul" de la Casa Albă.
Articolul 19 din Legea privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare scrie negru pe alb, ca să fim pe placul celor de la SRR, următoarele: "Constituie contravenție, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ura rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia".
De asemenea, așteptăm și o poziție din partea CNA care, la capitolul atribuții, are, potrivit legii, și "asigurarea unor – politici nediscriminatorii cu privire la rasă, sex, naționalitate, religie, convingeri politice și orientări sexuale".