De la 1.000 la 70.000 de dolari
Deocamdata, la nivelul intregii tari numarul acestor aparate de zbor nu depaseste 50, dar in fiecare an se inregistreaza tot mai multe, dupa cum spune seful Departamentului de aviatie ultrausoara din cadrul Aeroclubului Romaniei, Dan Chiriac. Din total, aproape jumatate sunt aeronave de constructie artizanala, ceea ce demonstreaza puterea de cumparare scazuta pe care o au romanii.
De altfel, Romania se situeaza inca mult in urma tarilor vecine din acest punct de vedere. Acest lucru este determinat si de restrictiile draconice impuse in domeniu in anii comunismului – de exemplu, capacitatea rezervorului era limitata astfel incat proprietarul sa nu poata ajunge prea departe in caz ca il batea gandul sa emigreze.
Si totusi, in ultimii ani numarul celor care isi cumpara un aparat de zbor este in crestere. De exemplu, anul acesta au mai fost inregistrate la Aeroclub cinci bucati si se asteapta si sosirea altora. In afara de aeronavele de productie artizanala, cele mai multe avioane ultrausoare si alte aparate de zbor provin din tari ca Statele Unite, Franta, Germania, Ungaria sau Italia. Merita mentionat faptul ca aceste importuri, ca de altfel si cele pentru piese de schimb, sunt scutite de taxe vamale.
Dupa cum spune dl Chiriac, cele mai multe aeronave sunt concentrate in zona Bucuresti – Ploiesti, precum si in Banat. In ceea ce priveste pretul, el porneste de la 1.000-2.000 de dolari si poate ajunge pana la 60-70.000 de dolari.
Avantaje
Aviatia ultrausoara prezinta, incontestabil, o serie de avantaje. In primul rand, intretinerea lor se face, de regula, de catre cel care le exploateaza, nefiind nevoie de un mecanic sau un service autorizat.
Apoi, trebuie luata in calcul si suprafata pe care o ocupa, unele dintre ele, cu aripi pliabile, putand incapea bine-mersi si intr-un garaj obisnuit. Consumul de combustibil nu este nici el foarte mare. De exemplu, un motodeltaplan cu motor de Trabant, cu un singur loc, consuma 6-7 litri/ora de zbor. In schimb, un avion cu motor Rotas 912 de 80 CP -inghite- intre 15 si 20 de litri pe ora.
-Nu in ultimul rand, aeronavele ultrausoare pot decola si ateriza pe orice teren, nefiind nevoie de un aeroport. Si pretul lor este mult mai accesibil comparativ cu cel implicat de aviatia clasica. Ca sa nu mai vorbim de costurile de operare-, a mai spus Dan Chiriac.
Cum se obtine permisul de pilot
Nu oricine si-a cumparat sau construit un aparat de zbor poate sa se ridice pe cerul patriei. Dupa omologarea aeronavei la Aeroclubul Romaniei, este necesara obtinerea de catre proprietar a unui permis de pilotare, asemanator celui pentru autohevicule.
In primul rand, este nevoie de un certificat de aptitudini medicale, care se va viza periodic. Pentru cei cu varsta de pana in 40 de ani, viza se va face la doi ani, iar pentru cei care depasesc aceasta varsta intervalul va fi de un an.
Pentru obtinerea licentei de pilotaj, este necesara efectuarea unui numar de ore de zbor, ca si parcurgerea pregatirii teoretice, care implica studierea a noua domenii, printre care legislatie specifica, meteorologie, convorbiri radio, prim ajutor. Numarul minim de ore de zbor inaintea sustinerii examenului este de 25 in cazul motodeltaplanelor si de 40 pentru avioane ultrausoare.
Instructorii trebuie sa fie acreditati de Aeroclub, dar aceasta institutie nu poate stabili un tarif fix pe ora de instruire, tariful putand varia intre 60 si 90 de dolari (inclusiv combustibilul).