Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare din marile oraşe, cerând ca acestea să fie asimilate consumatorilor casnici în ceea ce priveşte preţul.
România a obţinut amânarea liberalizării preţurilor la gazele naturale pentru populaţie până anul 2021, însă CET-urile sunt consumatori industriali. Până acum, CET-urile aveau acelaşi amestec de gaze cu populaţie, stabilit de către ANRE, dar de la 1 ianuarie 2015 „coşul“ va fi eliminat.
Astfel, există riscul ca apa caldă şi căldura furnizate în centralizat să se scumpească.
Departamentul pentru Energie a transmis astăzi o adresă către ANRE în care solicită să explice cum a concluzionat că liberalizarea preţurilor la gazele folosite de către CET-uri va duce la o scumpire a energiei termice la consumatorii finali cu procente între 18,88% şi 21,54%. De asemenea, Departamentul cere ANRE să spună de ce a aprobat majorarea tarifelor de transport şi distribuţie a gazelor pentru 2015 cu 16,51% şi, respectiv, 10,39% şi care este impactul acestor majorări în preţul final al gigacaloriei. Departamentul mai cere explicaţii şi despre repartizarea costurilor între producţia de energie electrică şi cea de energie termică, deoarece centralele în cogenerare produc atât curent electric, cât şi căldură. În fine, ANRE trebuie să justifice de ce a cerut amânarea liberalizării pentru CET-uri doar cu un an şi nu până în 2021, cum vor beneficia consumatorii casnici. Departamentul întreaba instituţia şi dacă a avut consultări pe această temă cu Comisia Europeană.
Concomitent, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.
„Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării“, a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat.
Reprezentanţii Departamentului pentru Energie apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.
De asemenea, acesta precizează, în comunicat, că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.