Home Economic-Financiar Calder-A International nu renunta la RAFO

Calder-A International nu renunta la RAFO

DISTRIBUIŢI

Calder-A International, compania care a preluat, in luna iulie a anului trecut, pachetul majoritar de actiuni al societatii RAFO Onesti, in urma contractului de vanzare-cumparare incheiat cu fostul proprietar Balkan Petroleum, nu are nici o intentie de a renunta la societate, cu atat mai mult cu cat exista deja planuri de investitii pentru retehnologizarea rafinariei, estimate la 300 milioane de euro. Declaratia a fost facuta ieri de catre reprezentantul Calder, Uri Bider, ca reactie la recenta declaratie a omului de afaceri Marian Iancu, care cerea rezilierea contractului incheiat pe 12 iulie 2005. Potrivit lui Bider, principala problema care treneaza clarificarea actionariatului de la RAFO este sechestrul pus pe actiuni anul trecut. In plus, Bider a precizat, ieri, ca a primit asigurari din partea ministrului de finante, Sebastain Vladescu, privind reglementarea datoriilor pe care RAFO le are catre bugetul de stat, dar numai dupa rezolvarea diferendului care exista intre Calder si BkP. Prin contractul de novatie, cumparatorul si-a asumat toate obligatiile vechiului cumparator, inclusiv plata datoriilor.


La data de 12 iulie 2005, pachetul majoritar de actiuni al societatii RAFO Onesti, respectiv 97,82%, a intrat in posesia companiei Calder-A International, in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu fostul proprietar al rafinariei, Balkan Petroleum Ltd. Tranzactia a iscat numeroase controverse, in conditiile in care pachetul de actiuni este revendicat atat de catre cumparator, cat si de vanzator. Clarificarea actionariatului de la RAFO depinde insa in mare masura de decizia instantei, care a instituit anul trecut punerea sub sechestru a actiunilor.

Reprezentantul Calder-A International, Uri Bider, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca a avut o intalnire cu ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Potrivit lui Bider, Vladescu i-ar fi dat asigurari privind reglementarea datoriilor RAFO, dar dupa rezolvarea diferendului dintre actualul actionar majoritar – Calder-A, si fostul proprietar – Balkan Petroleum. -Am avut ieri (nr. miercuri) o discutie fructuoasa cu ministrul finantelor, care ne-a promis ca, dupa ce se va rezolva diferendul dintre noi si BkP, vom gasi o solutie pentru rezolvarea raporturilor noastre cu statul si plata datoriilor RAFO-, a spus Uri Bider. Proprietarul Calder-A a precizat ca se va incheia un acord intre RAFO si autoritati, insa numai dupa ce va fi sigura trecerea actiunilor RAFO de la BkP la Calder-A International BV.

Datoriile vor fi platite esalonat

Potrivit lui Bider, RAFO a propus sa plateasca esalonat datoriile catre bugetul de stat, iar Autoritatea pentru Valorificarea Statului nu a cerut nici o garantie pentru achitarea lor. -AVAS nu a cerut nici o garantie pentru plata datoriilor, ci a solicitat un audit cu situatia financiara a companiei noastre, insa noi ne-am angajat sa platim esalonat creantele si, in cazul in care am intarzia o astfel de plata, banii sa revina statului pana la plata intregii sume-, a precizat Bider. Calder-A International agreeaza ideea achitarii unei prime rate de 15-20% din datorii (30-40 milioane dolari), urmand apoi sa fie achitat restul sumei in 72 de rate lunare. Datoriile RAFO se ridica la 6.000 de miliarde ROL, plus alte 3.000 de miliarde reprezentand penalitati, in cazul falimentului statul urmand sa recupereze doar cinci-sase la suta din datorie.

Sechestrul pe actiuni, principalul impediment

Potrivit contractului de vanzare-cumparare de actiuni, Calder a achitat catre Balkan suma de 30 de milioane de dolari. Bider a declarat ieri ca a platit in locul BkP si suma de 11 milioane de dolari, reprezentand facturi de titei restante ale RAFO. In plus, Bider sustine ca a mai achitat si o serie de obligatii ale RAFO catre societatea Faber si VGB Oil, valoarea totala a platilor efectuate, pana la sfarsitul lunii octombrie 2005, catre Marian Iancu ridicandu-se la 77 milioane de dolari. Bider a sustinut ca Iancu i-ar fi solicitat inca 20 de milioane de dolari, iar suma pretinsa este majorata constant.

In opinia lui Bider, sechestrul pe actiuni instituit la aproximativ o luna de la semnarea contractului este principalul impediment pentru finalizarea tranzactiei de preluare a actiunilor RAFO. -Desi Iancu mi-a promis ca va lupta pentru contestarea deciziei, a amanat de cinci ori sa se infatiseze la Parchet. De altfel, Iancu se afla intr-o pozitie foarte confortabila in prezent, aceea de a detine si banii, dar si actiunile-, a precizat Bider.

-Nu renuntam la societate-

In ceea ce priveste cererea BkP de reziliere a contractului incheiat la 12 iulie 2005 si returnarea sumei de 30 de milioane de dolari, Bider a precizat ca nici nu se gandeste la acest aspect. -Noi nu suntem de acord cu rezilierea contractului pentru ca vrem sa facem din RAFO o companie profitabila, in care vrem sa investim 300 de milioane de euro, iar incercarea anularii acestui contract nu este legala pentru ca noi ne-am platit la timp obligatiile asumate in contractul de novatie-, a precizat Uri Bider. Potrivit acestuia, BkP nu poate decide unilateral rezilierea contractului de vanzare-cumparare sau renuntarea la contractul de novatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.