Secretarul general ONU, Kofi Annan, a stat alaturi de sotia si cei doi copii ai reprezentantului special in Irak, Sergio Vieira de Mello, la serviciul religios onorat in memoria acestuia. De Mello, in varsta de doar 55 de ani, a fost ucis in atacul cu bomba de saptamana trecuta asupra sediului Natiunilor Unite din Bagdad, alaturi de alte 23 de persoane, o parte dintre ele inca neidentificate. Sicriul cu corpul neinsufletit al inaltului oficial ONU a ajuns in capitala braziliana Rio de Janeiro ieri dimineata, fiind depus la o baza miliatara, unde este vegheat in permanenta de drapelul national brazilian. Munca sa de o viata, dupa cum a descris secretarul general ONU activitatea -prietenului si colegului- sau, va fi continuata pentru a onora memoria unui om care a iubit pacea si care nu inceta sa spuna ca -soldatii nu sunt politisti-. De Mello preluase misiunea de patru luni in Irak chiar la insistentele lui Kofi Annan. Dorinta exprimata in ultimele clipe de viata ale prietenului sau, a spus secretarul general ONU, a fost aceea ca Natiunile Unite sa-si ocntinue misiunea in Irak. Presedintele brazilian, Luis Ignacio Lula da Silva, a declarat trei zile de doliu national pentru -un erou al lumii-, cum a fost numit de Mello.
Pragmatic vorbind, adjunctul sau, un fost ministru al culturii din Liban, Ghassan Salemeh, a plecat deja la New York pentru convorbiri cu Kofi Annan, dupa ce acesta se va fi intors de la inmormantarea lui de Mello. Se presupune ca el va prelua sarcina detinuta de diplomatul brazilian.
Este unanim recunoscut, de altfel, ca lucrurile trebuie sa se miste repede, pentru ca in Irak situatia este departe de a fi calma, ci, dimpotriva, oficialii au inceput sa recunoasca dificultatea cu care fac fata situatiei. Administratorul special american in Irak, Paul Bremer, a declarat ca pentru Statele Unite au inceput sa devina o problema luptatorii straini infiltrati in Irak. El a explicat ca cele mai multe dintre atacuri, inclusiv cele asupra trupelor americane si asupra conductelor de petrol si retelelor de electricitate, sunt puse la cale de rezistenta irakiana. -Ne vedem nevoiti sa constatam ca un numar tot mai mare de teroristi vin in Irak-, au fost cuvintele reprezentantului american in Irak, fapt descris ca -un pericol-.
Bush ar pierde alegerile
De la declararea incetarii bataliilor majore, la 1 mai, de catre presedintele George W. Bush, si-au pierdut viata 64 de soldati americani in atacurile de tip gherila. In America, dezbaterea a inceput sa se duca in jurul intrebarii daca un numar sporit de soldati ar fi o solutie pentru problemele multiple la care Statele Unite se vad nevoite sa faca fata. In acest context, nu tocmai meritoriu pentru administratia americana, presedintele George W. Bush se vede pentru prima data in situatia de a asista la rezultatele primului sondaj de opinie de dupa razboi care il da drept perdant la viitoarele alegeri. Potrivit rezultatelor sondajului publicat de -Newsweek-, doar 49% dintre americani ar vota cu Bush, fata de 52% in aprilie. Cei mai multi subiecti sunt ingrijorati de soarta soldatilor americani in Irak.