Home Politic Prima -sarja- senatoriala pentru modificarea Constitutiei

Prima -sarja- senatoriala pentru modificarea Constitutiei

DISTRIBUIŢI

Plini de vioiciune si elan, senatorii – intorsi din concediu cu o saptamana mai devreme – au atacat ieri Constitutia in cadrul sesiunii extraordinare. Ei si-au stabilit mai intai regulile de joc in aceeasi armonie inregistrata la Camera ca urmare a protocolului incheiat intre putere si opozitie. Reprezentantii partidelor de toate culorile au hotarat ieri sa voteze articol cu articol pe sistemul legilor organice (fiind necesar, astfel, ca -jumatate plus unu- din numarul total al senatorilor sa se exprime favorabil). Votul final in Camera Superioara va fi supus conditiei celor doua treimi impuse de Constitutie, astfel incat, pentru a trece, proiectul de modificare are nevoie de 94 de voturi favorabile.

Vot in plic pentru senatorii bolnavi

Fara emotii politice (democratii fiind singurii care s-au opus) s-a adoptat si hotararea acceptarii votului prin corespondenta. Senatorii aflati in spital (aproximativ cinci-sase) vor putea sa se exprime printr-o scrisoare sigilata pe care o vor trimite presedintelui de sedinta la momentul final. Subiectul a ridicat discutii in tabara opozitiei. Astfel, liderul grupului PD, Maria Petre, s-a declarat impotriva 100%, iar sefa senatorilor liberali, Norica Nicolai, a anuntat ca PNL accepta, dar cu conditia dovedirii cu acte medicale, pentru a nu se da -un vot in alb-. Presedintele PRM, C.V. Tudor, nu a ratat prilejul de a lansa noi sageti – de data aceasta nediferentiate: -Sunt unii care, bolnavi pe un pat de spital, sunt mai prezenti decat altii care dorm-.

Solutia votului prin corespondenta nu este o premiera, fiind practicata si in noiembrie 1991, la adoptarea actualei Constitutii. Spre deosebire de sistemul folosit astazi, parlamentarii care nu-si exprimau votul fara a-si motiva absenta cu acte erau pedepsiti cu asprime, prin pierderea mandatului, in aceasta situatie fiind senatorul UDMR Kiraly Karoly.

Ca si acum 12 ani, senatorii vor exprima votul nominal, prin -DA- sau -NU-, fara a-si pune insa si semnatura pe lege – cum s-a intamplat la actuala Constitutie.

Corectia guvernamentala pentru arestari – votata la unison

Inainte de a se lansa in dezbateri generale asupra revizuirii legii fundamentale, senatorii au adoptat ieri in ritm fulger -corectia- guvernamentala aplicata noului Cod de procedura penala pentru a ingreuna eliberarile din arest. Ordonanta cu pricina a fost sustinuta cu caldura de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, si sustinuta prin vot de toti senatorii prezenti, cu o singura exceptie. Astfel, conform ultimei reglementari, arestarile in cursul urmaririi penale pot fi prelungite si daca se mentin temeiurile care au determinat arestarea initiala, nu numai atunci cand apar motive noi, asa cum prevedea Codul de procedura penala, abia intrat in vigoare.

PNL si PD au sprijinit intentia guvernamentala, renuntand la amendamentul sustinut in Camera de exponentii lor, Valeriu Stoica si Gheorghe Onisei, care impusesera o prevedere europeana. Valul de eliberari prin interpretarea abuziva a noului Cod a determinat aceasta -erata- legislativa, cu pretul sacrificarii modernismului textului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.