Reprezentantii soferilor organizeaza astazi un miting de protest in orasul Constanta la care vor participa peste 1.000 de taximetristi si soferi de microbuze din toata zona Dobrogei. Prin urmare, in zona litoralului se anunta o penurie de taxiuri si microbuze, iar traficul va fi aglomerat in cursul diminetii, din cauza afluentei mari de autovehicule.
Asociatia Nationala a Patronatului Operatorilor de Transport (ANPORT) in regim de taxi si Federatia Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSSR) au anuntat ieri ca vor porni la ora 10.00 din zona Aurel Vlaicu, indreptandu-se spre sediul Prefecturii judetului Constanta. Cele peste 1.000 de mijloace de transport vor parcurge Bulevardul Aurel Vlaicu, apoi Bulevardul Tomis, urmand sa ajunga la destinatie in jurul orei 11.00, unde vor astepta sa se incheie negocierile cu autoritatile.
In fruntea coloanei de nemultumiti se vor afla, in ordine, un tractoras, o fanfara funerara si mai multe furgonete incarcate cu cosciuge. -Ori le cantam si murim noi, ori le cantam si mor ei-, ne-a declarat liderul Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania, Iacob Stefan Palade.
Reprezentantii protestatarilor vor solicita o intrevedere cu reprezentantii autoritatilor locale, pentru a le inmana un memorandum de protest fata de prevederile Legii taximeriei, intrata recent in vigoare. Legea a fost promulgata in primavara acestui an de presedintele Ion Iliescu si, in urma cu o luna, au aparut si normele metodologice de aplicare. In urma aparitiei actului normativ, o asociatie (Camera Taximetristilor), constituita ad-hoc de initiatorul ei, deputatul PSD Ioan Bivolaru, care nu are nici o legatura cu acest domeniu de activitate, s-a erijat in reprezentant al taximetristilor din intreaga tara. Aceasta cu toate ca foarte multe firme importante de taximetrie sunt membre ale ANPORT, al carei presedinte de onoare este dl Palade.
-Vom incerca sa incheiem un protocol cu reprezentantii puterii locale: prefectul, presedintele consiliului judetean si primarul Constantei-, ne-a declarat ieri dl Palade. Principalele revendicari ale taximetristilor sunt adaptarea la realitatile meseriei de taximetrist a normelor metodologice de aplicare a Legii Bivolaru, renuntarea la inlocuirea actualelor echipamente electronice specifice taximetrelor, mai ales ca acestea au fost omologate pana in 2005, chiar de actualul guvern.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane