Home În Lume Polonia, avocatul Bulgariei in lume

Polonia, avocatul Bulgariei in lume

DISTRIBUIŢI

Presedintele polonez, Alexander Kwasniewski, luat in brate si de capitala americana, dar tratat pe masura rolului pe care a inceput sa-l joace Varsovia in politica transatlantica, s-a declarat avocatul Bulgariei in drumul catre Uniunea Europeana si compatibilizarea cu NATO. Declaratia nu a fost facuta in vreo oarecare imprejurare si nu reprezinta o noutate absoluta, dar vizita de doua zile in Bulgaria a presedintelui polonez a confirmat implicarea in sustinerea cauzei Sofiei pe scena politicii internationale. Proba de foc si dovada practica a acestui sprijin declarat se leaga, asa cum era de anticipat, de misiunea pe care a primit-o Varsovia in Irakul divizat administrativ, aceea de a prelua comanda intr-una din cele trei zone in care a fost impartit statul eliberat de regimul Saddam Hussein. Initial era vorba de patru zone, dar in final s-a cazut de acord ca in misiunile de mentinere a pacii si administrarea civila a Irakului comanda sa revina Statelor Unite, Marii Britanii si Poloniei. Situatia mai mult decat instabila din Irak a facut ca preluarea comandei intr-o parte a sudului Irakului de catre Polonia sa fie contramandata, termenul initial de 1 iulie fiind amanat pentru inceputul lui septembrie. La aceasta data se asteapta ca Polonia sa preia comanda fortei multinationale de mentinere a pacii alcatuita din aproximativ 10.000 de militari din tari precum Salvador, Filipine, Honduras, dar si Lituania sau Bulgaria. Dupa intalnirea presedintelui polonez cu omologul sau bulgar, Georgi Parvanov, Bulgaria a dorit sa faca anuntul oficial conform caruia va trimite aproximativ 500 de militari care vor intra sub comanda poloneza, un fel de a raspunde suportului acordat de Varsovia, desi sarcina este oricum, numai usoara nu. Presedintele Kwasniewski a explicat, de altfel, ca natura si gradul de dificultate ale operatiunilor nu vor putea fi cunoscute decat la fata locului. Trupele bulgare de infanterie au preluat deja, incepand de ieri, de la trupele americane misiunile de mentinere a pacii din Kerbala, sudul Irakului.

Ministrul de externe, prezent la datorie

Momentul a fost marcat prin prezenta alaturi de militari a ministrului bulgar de externe, Solomon Passi, ceea ce in cazul Romaniei, e drept, nu s-a intamplat, cand cei aproximativ 500 de militari romani au plecat in Irak, unde sunt comandati de britanici. Chiar daca Irakul nu este o tara unde diplomatii sa-si doreasca sa se afle in aceasta perioada, mai ales daca au facut parte din coalitia de razboi, seful diplomatiei sofiote a explicat ca a dorit sa fie langa soldatii bulgari in semn de solidaritate cu misiunea -riscanta- pe care o au de indeplinit, dar si cu poporul irakian. Solomon Passi a fost primit de seful cancelariei administratorului civil in Irak, Paul Bremer, acesta fiind nevoit sa plece urgent la Washington. Oficialul bulgar a mai primit mesaje de multumire pentru implicarea alaturi de coalitie si din partea emisarului special al premierului britanic.

Singurele mici divergente intre Sofia si Varsovia par sa fie legate de administrarea civila de dupa stabilizarea situatiei din Irak. Ca o masura de compromis, Bulgaria a anuntat ca este dispusa sa trimita circa 15-20 de civili sau chiar mai multi, care sa participe la refacerea structurii administrative in Kerbala, dupa ce, este de presupus pe baza declaratiilor de presa, presedintele polonez ar fi propus partii bulgare ca soldatii sa se implice si in activitatile civile in locul soldatilor americani care au parasit zona, ceea ce oficialii bulgari au refuzat deschis.

Franta si Germania, -invidioase-

In paralel, in Polonia presa se concentreaza in mod prioritar pe misiunea irakiana si pe felul in care este reflectat in presa internationala felul in care Polonia se achita de sarcina asumata. Seful comandamentului polonez al misiunii multinationale din zona de sud, generalul Andrzej Tyszkiewcz, a declarat intr-un interviu in presa americana ca Franta, Germania si alte state sunt -invidioase- pe faptul ca SUA au incredintat Poloniei o misiune atat de importanta. Importanta, e cert. Avantajoasa, ramane de vazut. Acelasi oficial a declarat ca nu este vorba de bani sau petrol. Totusi, circa 1.200 de companii poloneze, a explicat tot el, sunt pregatite sa se implice in reconstructia Irakului, desi inca nu a fost semnat nici un contract.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.