Asta-seara, incepe in Orasul Dogilor cea de-a 60-a editie a Mostrei cinematografice, cum ii spun italienii. Aflat, de anul trecut, intr-un proces de reorganizare, datorat schimbarii directorului sau, festivalul venetian ambitioneaza sa accentueze caracterul sau pluralist si pe acela international. Moritz de Hadeln, fondatorul si directorul Festivalului International al Filmului Documentar de la Nyon in 1969, directorul Festivalului de la Locarno intre 1972 si 1977 si al Festivalului de la Berlin intre 1980 si 2001, explica, vorbind despre actuala editie a festivalului venetian, importanta crearii aici a unei adevarate piete de arta, sectiunea Venice Screenings, cu numeroasele ei proiectii si cei 500 de metri patrati de stand promotional fiind doar un inceput. Dezvoltarea acestei initiative este necesara nu numai pentru evolutia sistemului cinematografic, dar si pentru festival in sine, dat fiind ca bugetul lui este cel mai mic dintre cele ale marilor festivaluri europene.
Dupa inaugurarea de astazi, cu filmul Anything Else al lui Woody Allen, inaugurare ce o va avea ca gazda pe frumoasa Alessandra Martines, interesul se va deplasa catre competitia propriu-zisa, in care au fost selectionate 20 de pelicule semnate de regizori renumiti, ca Marco Bellocchio (Buongiorno, notte – Bunaziua, noapte, cu Luigi Lo Cascio, Maya Sansa, Giovanni Calcagno), Amos Gitai (Alila), Takeshi Kitano (Zatoichi), Manoel de Oliveira (Un filme falado) sau Michael Winterbottom (Code 46), dar si de realizatori mai putin cunoscuti publicului romanesc, cum ar fi Randa Chaha Sabbah, Im Sangsoo, Carol Lai Miu Suet, Noemi Lvovsky sau Andrei Zvyagintev. Sunt prezente la Venetia, in diferitele sectiuni, cinematografiile europeana – din Portugalia in Polonia, din Franta in Marea Britanie, din Italia in Germania (pentru a le aminti numai pe cele mai mari), cineasti din bazinul mediteranean in ale caror creatii, dupa cum spunea Mauritz de Hadeln, se intalnesc orizontul islamic cu acela iudeo-crestin, productia asiatica, aplecandu-se cu precadere asupra dragostei sau a dificultatii existentei si, bineinteles, regizorii americani, incepand cu Woody Allen si fratii Cohen, care aduc un val de umor in interiorul unui univers dominat mai ales de efectele speciale si temele specifice celei de-a saptea arte de dincolo de ocean. Sa amintim, in afara numelor deja citate, prezenta la Venezia a lui Bernardo Bertolucci, Ridley Scott, Roberto Rodriguez. Batalia pentru Leul de Aur va fi, dupa cum se vede, destul de dificila.
O alta competitie – Controcorrente – aliniaza lungmetraje cu intentii inovatoare, limbaje cinematografice alternative. Criterii asemanatoare au fost folosite pentru sectiunea Noi Teritorii, destinata experimentelor tehnologice ce pot influenta cinematograful viitorului. O Saptamana Internationala a Criticii are in centrul atentiei opt opere de debut, selectionate de Sindicatul national al criticilor de film italieni.
In afara de Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint primit pentru marele Premiu al Juriului, Leul de Argint pentru regie, distinctiile Copa Volpi pentru cea mai buna interpretare masculina, respectiv feminina, Premiul Marcello Mastroianni, atribuit unui tanar actor (sau actrita) pe cale de afirmare, a celor trei premii pentru scurt metraj, la Venetia se mai decerneaza si premiile sectiunii Controcorrente (S. Marco pentru regizorul celui mai bun film, Special pentru regie, si Controcorrente pentru cel mai bun actor, respectiv, cea mai buna actrita). Cinci critici de film si directori de festival compun juriul international pentru Premiul Luigi De Laurentiis, atribuit unei creatii de debut. Anul acesta, ei sunt Lia van Leer, directorul Festivalului International de la Ierusalim, Jannike Ahlind, directorul Festivalului de Film de la Goteborg, Pierre-Henri Deleau, delegat general FIPA (Festivalul International al Programelor Audiovizuale din Paris), Stefan Kitanov, directorul Festivalului Filmului de la Sofia si Peter Scarlet, directorul Tribeca Film Festival.
O retrospectiva a filmului italian din anii *50 si *60 aduce in atentia contemporanilor industria cinematografica a acestei tarii, acele pelicule Made in Italy care au concurat, intre 1945 si 1975, productia hollywoodiana. Expozitia isi propune sa evidentieze -18 moduri in care producatorii italieni au incercat sa exporte cinematograful italian, uneori reusind, alteori, nu-. Vor fi prezentate 18 filme restaurate la Scoala Nationala de Cinematografie, semnate de Giuseppe de Santis, Roberto Rossellini, Luigi Comencini, Piero Nelli, Piero Francisci, Mario Monicelli, Vittorio de Sica (vestitul Ciociara), Giuliano Montaldo, Luchino Visconti, Mario Bava, Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Giulio Questi, Elio Petri, Bernardo Bertolucci (Ultimul tango la Paris).
Leul de Aur va incununa si doua cariere cinematografice exceptionale. Una apartine marelui producator italian Dino De Laurentiis, -acest <mogul> al industriei italiene de film intre anii *40 si *70-. Cealalta este actoriceasca. Egipteanul Omar Sharif va primi distinctia cu ocazia proiectiei ultimului sau film, Monsiuer Ibrahim et les Fleurs du Coran, in regia lui Francois Dupeyron, in care joaca rolul unui batran negustor de alimente musulman in dialog cu un tanar evreu, intr-un cartier sarac al Parisului. Omar Sharif, care era descoperit in 1953 de regizorul Youssef Chanine, a jucat in peste 80 de filme, recunoasterea sa mondiala datorandu-se peliculei Lawrence d*Arabia, iar consacrarea in galeria monstrilor sacri i-a adus-o, in 1965, rolul Iuri Jivago din pelicula Doctor Jivago semnata de Carlo Ponti.
O noutate absoluta a actualei editii a festivalului venetian este programul pentru copii, caruia ii este rezervata ziua de maine, cand va fi proiectat filmul Spy Kids 3-D: Game Over, in regia lui Robert Rodrigues, cu Antonio Banderas, Sylvester Stalone si Salma Hayek. Pelicula, o parodie a filmelor de spionaj, este un dar facut copiilor din Venetia, dat fiind ca intrarea este gratuita.
Desigur, asta-seara si in zilele urmatoare, Venetia va cunoaste agitatia din jurul vedetelor internationale ale cinematografului, dar si ale modei, evenimentul monden dubland, de fiecare data in aceste ocazii, evenimentul cultural. Tot un eveniment la limita dintre cultural si monden, dar cu obiectiv caritabil, aduce Romania – care nu are nici un film selectionat in festival – in atentia publicului venetian si a personalitatilor internationale aflate la Mostra. In 5 septembrie, se desfasoara Mare Gala organizata, cu concursul UNICEF Romania, sub inaltul patronaj al presedintilor Carlo Azeglio Ciampi si Ion Iliescu, de soprana Mariana Nicolesco in insula San Giorgio, la Fundatia Cini. Vor evolua tinere talente din Romania, castigatori ai Concursului Haricleea Darclee, mici artisti din grupul -Parada-, compus din copii ai strazii, precum si soprana Mariana Nicolesco, acompaniata de Orchestra del Veneto dirijata de Marco Balderi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane