UPDATE: Curtea de Apel a pronunțat azi condamnarea lui Marko Attila la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia este definitivă.
Deși Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat dezbaterile în cazul deputaților Marko Attila și Cătălin Teodorescu, Marko Attila așteaptă astăzi pronunțarea definitivă în dosarul 13020/200/2011 la Curtea de Apel Ploiești unde la fond a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, săvârşită în dauna părţii vătămate Municipiul Sfântul Gheorghe. Condamnarea vine în urma unei decizii ilegale a acestuia de a restitui un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si in prezent include doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.
Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaților au amânat miercuri dezbaterea cererii ministrului Justiției privind încuviințarea arestării preventive a deputaților Marko Attila (UDMR) și Cătălin Teodorescu (PDL), pentru studierea dosarului de către părți, aceasta urmând a fi discutată din nou cel mai probabil marțea viitoare.
„Noi am considerat că este normal să se dea un nou termen. Termenul nu-l vom stabili noi. Vom face o adresă în care vom spune motivat ce s-a întâmplat și vom sugera Biroului permanent să stabilească termenul următor, luând în considerare că luni fiind 1 decembrie este zi liberă și atunci să aibă în vedere o altă zi în care să ne putem întruni”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, la încheierea ședinței.
Întrebat când ar putea fi reluată ședința Comisiei juridice în acest caz, Nica a răspuns că probabilitatea ca termenul să fie marți pentru dezbaterea din nou a acestui dosar este de „98%”.
Nica a motivat decizia de amânare a dezbaterii dosarului prin faptul că cererea ministrului Justiției de încuviințare a arestării celor doi deputați a venit cu o zi în urmă, zi în care au și fost informați de Biroul permanent al Camerei.
„Marko Attila are un proces în Ardeal, prin urmare, fizic era imposibil să fie la Camera Deputaților la București, iar Cătălin Teodorescu prin avocat a solicitat un nou termen, motivat de faptul că au fost anunțați foarte târziu și le-a fost imposibil să studieze materialul, astfel încât să-și facă apărările”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice.
Secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu declara marți după ședința Biroului permanent cu privire la acest dosar că s-a hotărât, conform Regulamentului, ca în trei zile să fie elaborat raportul Comisiei juridice și în cinci zile după primirea raportului să fie convocat plenul și să fie supus la vot secret cu bile.
„În cursul săptămânii viitoare, marți sau miercuri, va fi votul. Ținând cont că luni este zi în teritoriu, că este Ziua națională, marți o să avem o zi de lucru cu dezbateri, miercuri vot final și presupun că va fi votul și pentru cei doi deputați pentru încuviințarea arestării preventive”, afirma Ciolacu.
Procurorul general Tiberiu Nițu i-a transmis marți ministrului Justiției referatul DNA pentru a solicita încuviințarea arestării preventive a deputaților Cătălin Teodorescu și Marko Attila, acuzați de abuz în serviciu în dosarul în care este implicată și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.
Deputatul PDL Cătălin Teodorescu a fost pus sub acuzare luni, în timp ce deputatul UDMR Marko Attila a fost anunțat că este urmărit penal pe 21 noiembrie.
Cei doi au făcut parte, alături de Crinuța Dumitrean (fost președinte al ANRP), Alina Bica, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, deși în realitate acel teren valora mult mai puțin.