Chestorul Nicolae Berechet a girat cu numele sau o afacere ce a produs pagube insemnate bugetului Ministerului de Interne. Totul a pornit de la achizitionarea de catre MAI, in 2003, a unei cladiri, in orasul Pitesti, pentru a gazdui Comandamentul Judetean de Jandarmi din Arges.
Itele afacerii au fost extrem de incalcite, mergand adesea pana la incalcarea legii. In urma unui aranjament financiar, jandarmii argeseni s-au ales cu un camin de nefamilisti situat intr-o zona saraca a municipiului Pitesti. Pentru aceasta -investitie-, MAI a platit cu un miliard de lei mai mult decat negociase, Jandarmeria a mai platit si ea la randul ei inca patru miliarde de lei pentru reparatii, iar patronul firmei care a cedat cladirea a scapat, in mod miraculos, de plata TVA catre stat.
La finalul acestor aranjamente, chestorul Nicolae Berechet, secretarul de stat pe probleme de achizitii de la acea vreme, a acoperit, printr-un act aflat in posesia noastra, toate ingineriile financiare.
In mai 2003, la Pitesti nimic nu prevestea afacerea paguboasa care avea sa aiba loc. Reprezentantii MAI negociasera cu societatea comerciala Bona SRL sa preia un imobil aflat in proprietatea acestei firme. Pretul era de 10 miliarde de lei si existau sperante sa mai scada. Imobilul era necesar pentru sediul Comandamenului Judetean de Jandarmi. Oficialii MAI aveau de ales intre a achizitiona aceasta cladire si a construi una noua pe un teren primit gratis de Jandarmerie.
Renegociere cu cantec
Dupa prima negociere in mai 2003, se stabilise ca pentru 10 miliarde de lei Jandarmeria urma sa primeasca de la Compania de Constructii Gigant SRL din Pitesti un imobil P+5 cu o suprafata construita de 1.025 mp, un atelier auto cu o arie de 209 mp, o magazie de 30 mp si un teren total de 2.200 mp.
La o luna de la aceasta negociere s-a primit acceptul achizitiei, dar oficialii MAI nu s-au grabit, asa ca, in decembrie 2003, au fost nevoiti sa cumpere aceeasi cladire de la o alta companie.
Imobilul fusese transferat la SC Bona SRL, firma care are acelasi patron ca si Compania de Constructii Gigant SRL. Pretul de vanzare era de 500 milioane de lei. Noua firma a anuntat ca vrea pe cladire 11 miliarde de lei. In acelasi timp, cladirea s-a dovedit a fi P+4, nu P+5, asa cum se negociase. Totodata, in loc de cei 2.200 mp aprobati dupa negociere, MAI achizitiona numai 1.620 mp.
Complicitate la neplata TVA
Oficialii MAI au inchis ochii in momentul in care SC Compania de Constructii Gigant SRL a transferat activul catre SC Bona SRL cu numai 500.000.000 de lei. Actul de vanzare-cumparare s-a incheiat pe data de 02.12.2003, iar pe data de 18.12.2003 se semna intre Bona SRL si UM 0681 din Pitesti un nou contract de vanzare-cumparare prin care institutia publica intra in posesia imobilului si a terenului.
Secretul tranzactiei intre CC Gigant SRL si Bona SRL, firme ale aceluiasi patron, se regaseste in faptul ca cea de-a doua companie nu era platitoare de TVA. Practic, prin transferarea imobilului la Bona SRL, bugetul de stat pierdea aproape doua miliarde de lei.
Fals in acte publice
Cea mai mare problema reprezentata de transferul cladirii de la CC Gigant si Bona SRL era reprezentata de actele notariale. Notarii nu ar fi putut sa accepte tranzactia unui bloc de patru etaje cu numai 500 milioane de lei. In aceste conditii, reprezentantii celor doua firme au decis, impreuna cu notarul public, sa nu treaca in acte toata suprafata blocului. Astfel, in contractul de vanzare-cumparare dintre Bona si CC Gigant apare sintagma -o constructie P+4 din caramida pe cadre de beton in suprafata construita de 205 mp-. Practic, in acte, sediul Comandamentului Judetean de Jandarmi are suprafata cat a unui apartament.
Problema este ca si in actul parafat de SC Bona SRL si Ministerul Administratiei si Internelor apare aceeasi anomalie, drept pentru care este greu de inteles cum s-a facut intabularea activului respectiv si inscrierea sa in cartea funciara.
Evaziune fiscala cu gir de la Interne
Ca si cum pleiada de faradelegi comise la cumpararea acestui imobil nu ar fi fost de ajuns, firma care a vandut activul la jandarmi a mai facut o manevra dubioasa. Desi in contractul de vanzare-cumparare se spunea ca 4,6 miliarde de lei urmau sa fie platiti la data semnarii actului, iar restul de 6,4 miliarde urmau sa se achite integral pana la 1 iunie 2004, contabilii de la SC Bona SRL au trecut toate sumele ca fiind incasate in anul 2003. Aceasta decizie se datoreaza faptului ca in data de 01.02.2004 compania era luata in evidenta la plata TVA. Pentru a evita situatia -neplacuta- in care o parte din bani s-ar fi dus spre stat, reprezentantii Bona SRL au inregistrat intreaga tranzactie in 2003, desi au incasat mai mult de jumatate din bani in 2004.
Berechet – aparatorul combinatorilor
O serie de oficiali ministeriali s-au sesizat cu privire la faptul ca a fost achizitionat un imobil mai mic decat cel care se negociase, la un pret mai mare, cu actele in neregula. Suspiciunile erau intretinute si de faptul ca pentru reparatia cladirii se cheltuisera alte 3,2 miliarde de lei, adica aproape 30% din suma folosita la achizitie. La un moment dat, procurorii de la Ministerul Public au cerut detalii despre afacerea cu pricina. Toate intrebarile au fost suprimate de secretarul de stat Nicolae Berechet, care a semnat nota nr. 18638/2004, prin care -spala- pe toti subalternii sai implicati in aceasta afacere. -Activitatile comisiei de achizitie s-au desfasurat cu respectarea prevederilor legale. (…) In aceste conditii, opinez ca sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se concretizeze la fapte bazate pe dovezi ori certitudini, nu pe susceptibilitatea existentei unor fapte incriminate-, le-a dat peste nas procurorilor seful achizitiilor de la MAI. De altfel, el s-a pronuntat inaintea magistratilor cu privire la niste fapte care sunt suspecte si care s-au desfasurat chiar sub ochii sai. Nicolae Berechet este din Arges si a ocupat mai multe functii de conducere la nivelul politiei din acest judet.