Home Economic-Financiar Legaturi primejdioase intre Iulian Dascalu si Curtea de Conturi Iasi

Legaturi primejdioase intre Iulian Dascalu si Curtea de Conturi Iasi

DISTRIBUIŢI

Iulian Dascalu, afaceristul care a monopolizat afacerile imobiliare ale Iasiului, are grija de functionarii publici, in ideea ca nu se stie niciodata de cine ai nevoie. Asa se explica faptul ca Dascalu l-a angajat in functia de director economic la una din companiile sale pe Radu Iatco, fiul directorului Curtii de Conturi din Iasi – Constantin Iatco. Si acesta nu e singurul. Tot in functia de director la una din companiile controlate de Dascalu este angajat, cu un salariu substantial, si sotul Mirelei Feraru, directorul Directiei de Munca din Iasi. Domnul Feraru pare sa-si merite salariul avand in vedere ca sotia sa l-a sprijinit pe -regele mall-urilor- sa scape de o datorie de 40 miliarde de lei pe care o avea la bugetul de stat.

A naibii coincidenta, Constantin Iatco, in calitatea sa de sef al Curtii de Conturi Iasi, trebuia sa controleze afacerea facuta de Dascalu si Feraru. Tot Curtea de Conturi ar fi trebuit sa verifice si afacerile pe care companiile lui Iulian Dascalu le-au facut si cu alte institutii de stat: Administratia Finantelor Publice, Casa Judeteana de Pensii sau Primaria Municipiului Iasi. Angajarea fiului sefului Curtii de Conturi nu este insa singura legatura dintre Iatco si Dascalu. Primul a cumparat de la controversatul afacerist un teren de 500 de metri, situat intr-o zona de lux a Iasiului. Din intamplare (?), tot de la aceeasi firma si tot 500 mp de teren a cumparat si Ionel Bostan, un subaltern al lui Constantin Iatco.

Cei doi au reusit sa-si ridice pe aceste terenuri doua vile estimate la 200.000 de euro, banii fiind economisiti, bineinteles, din salariile de bugetari.

Coincidenta, constructorul celor doua vile (vezi foto) este firma Con-Trim, companie ce beneficiaza din plin de contracte cu Directia Judeteana de Sanatate din Iasi. Cine trebuia sa verifice Directia Judeteana de Sanatate? Bineinteles, aceeasi Curte de Conturi, condusa de Iatco.

Si tot din intamplare, terenul care a fost vandut celor doi functionari publici cu atributii de control, cumparat de compania lui Dascalu in anul 1998, a fost instrainat in anul 2002, tocmai perioada in care afaceristul a inceput manevrele pentru a scapa de datoriile astronomice pe care le avea la bugetul de stat.

Afacerile companiei Iulius Group din Iasi au beneficiat de ajutorul institutiilor de stat. Sprijinul oferit unei firme private de autoritati nu ar fi ceva anormal daca acesta nu s-ar baza pe legaturile periculoase dintre patronul societatii comerciale si anumiti functionari publici.

In 2002 si 2003, firma lui Iulian Dascalu a pus mana pe unele cladiri prin licitatie, desi avea datorii la stat, a vandut imobile institutiilor publice si, in final, a scapat de datoriile astronomice pe care le avea la bugetul de stat. In toata aceasta perioada, organele de control nu au miscat un deget pentru a vedea ce legi s-au incalcat. Institutiile publice care au favorizat Iulius Group au angajati legati prin diferite afaceri de patronatul firmei privilegiate. In acelasi timp, oficiali ai Curtii de Conturi din Iasi intretin relatii de afaceri cu Iulian Dascalu.

Afaceri periculoase cu statul

In 2002, datoriile Iulius Group apasau pe umerii patronului acestei companii. El trebuia sa faca ceva, iar cel mai la indemana ar fi fost afacerile cu statul. La inceputul lui 2002, Iulius Group a fost admisa, in ciuda datoriilor la stat, la o licitatie si a pus mana pe o cladire situata in Iasi, pe calea Chisinau, la un pret derizoriu. Patru luni mai tarziu, Iulius Group a schimbat o parte din acest imobil cu o cladire situata pe Bulevardul Chimiei din Iasi, pentru ca in 2003 acest activ sa fie transferat catre Directia de Munca in schimbul datoriilor firmei. Un alt imobil, situat in strada A. Panu, a fost vandut de Iulius Group catre Casa Judeteana de Pensii pentru 58 miliarde de lei, iar o cladire din strada Sf. Lazar a ajuns la Administratia Finantelor Publice din Iasi pentru 40 miliarde de lei.

Toate aceste afaceri nu ar fi fost posibile fara ca patronul de la Iulius Group sa nu aiba o serie de legaturi cu anumiti functionari publici ai institutiilor direct implicate. De asemenea, exista relatii si cu organele de control, care au inchis ochii in momentul in care au cercetat actele prin care autoritatile au pompat in conturile lui Iulian Dascalu sume enorme de bani.

Teren pentru oficialii Curtii de Conturi

In 1998, Iulius SRL, o alta firma patronata de Iulian Dascalu, a cumparat o suprafata de 1.000 mp in extravilanul comunei iesene Rediu. Acest teren se afla in imediata apropiere a municipului Iasi, intr-o zona in care majoritatea oamenilor cu bani si-au construit vile. Pentru terenul respectiv, firma lui Dascalu a platit la momentul acela 147.750.000 lei. Dupa aceasta tranzactie, Iulius SRL a introdus terenul cu pricina in intravilan.

In 2002, perioada in care Iulian Dascalu incerca din rasputeri sa faca afaceri profitabile cu statul, terenul a fost divizat si vandut. Cumparatorii: seful Curtii de Conturi din Iasi, Constantin Iatco, si un alt angajat al aceleiasi institutii, Ionel Bostan. Fiecare a capatat cate 500 metri patrati de teren. Dupa ce acestia au ajuns proprietari pe terenul lui Dascalu, au inceput, din salariile de bugetari, sa construiasca doua vile trase la indigo, evaluate acum la aproape 200.000 de euro.

Imobilele erau executate de firma de constructii Con-Trim, compania care are cele mai multe contracte la Directia de Sanatate din Iasi, o alta institutie controlata de oamenii de la Curtea de Conturi.

Rudele oficialilor, directorii lui Dascalu

Pentru a cimenta relatia cu seful institutiei care controleaza afacerile statului in judetul Iasi, Iulian Dascalu l-a angajat pe fiul lui Constantin Iatco, Radu Iatco, in functia de director economic la una dintre firmele sale. Juniorul a ajuns in functia respectiva pe data de 2 ianuarie 2006, adica exact momentul in care Curtea de Conturi ar fi trebuit sa verifice legaturile dintre Casa Judeteana de Pensii, Administratia Finantelor Publice, Directia de Munca sau primaria si firmele lui Iulian Dascalu.

De altfel, aceasta nu este singura ruda a unui functionar public important care munceste pentru Dascalu. Datoriile firmei din 2003 au putut fi sterse abia dupa ce Mirela Feraru, directoarea Directiei de Munca, a intocmit un referat prin care sustinea ca are nevoie de imobilul detinut de Iulius Group. Pozitia acestei directoare era lesne de inteles, deoarece sotul ei este manager al companiei lui Iulian Dascalu.

1 COMENTARIU

  1. Daca e ordin de la SRi se execută cu placere. Voi credeti ca Dascalu asta e vreo somitate in afaceri? El executa ce se dicteaza de la unitate. Tori milionari ai facut afaceri cu statul, adica l-au furat cu sprijin politic sau informațional.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.