Dupa trei ani de coabitare politica in care au participat la guvernare, umanistii lui Dan Voiculescu si-au facut bagajele si au parasit -domiciliul conjugal-. Biroul Permanent al PUR, intrunit sambata, la Bucuresti, a hotarat ruperea aliantei cu PSD, inclusiv iesirea de la guvernare, si, pe cale de consecinta, intrarea in opozitie. In aceste conditii, PSD a ramas oficial singurul partid la putere, chiar daca UDMR il sprijina consecventa de pe bancile opozitiei. Parasind locul caldut de langa un partid puternic asa cum este PSD, PUR a ajuns intr-o zona de incertitudini politice, mai ales ca umanistii, increzatori in propriile forte, au decis sa participe singuri la alegerile locale, legislative si prezidentiale, respingand din start orice alta combinatie politica pentru accederea in parlament.
Nu au mai vrut sa fie slugi!
Liderii a 29 de filiale ale PUR au inclinat decisiv balanta. Ei au votat pentru ruperea protocolului cu PSD si iesirea de la guvernare, in timp ce numai 13 organizatii teritoriale ale umanistilor preferasera sa continue mariajul. Opozantii ideii de pastrare a statutului de partid aflat la guvernare au acuzat, in primul rand, aroganta pesedistilor, mai ales la nivel local. De altfel, presedintele formatiunii, Dan Voiculescu, a precizat ca motivele despartirii au fost legate de nerespectarea obligatiilor asumate prin semnaturi de catre PSD, -permanenta aroganta si atitudinea de stapani- afisate de liderii social-democrati, precum si incercarea de inabusire a identitatii doctrinare a PUR. -Sigur ca era mai comod sa ramanem langa un partid puternic, sa continuam colaborarea cu PSD, dorita de ei-, a recunoscut Voiculescu. El a spus insa ca, in aceste conditii, nu se mai putea continua si a acuzat decalajul foarte mare intre bogati si saraci, la care, potrivit lui, a contribuit atat PSD, cat si toate guvernele de dupa 1990. -Acest decalaj care s-a creat, aceasta stare de pauperizare arata modul in care oamenii si-au pierdut increderea in putere-, a spus liderul PUR, care a adaugat ca -furtul in Romania a devenit un fel de sport national-.
Vechile prietenii nu se uita
Astazi, toti reprezentantii PUR numiti in administratia publica centrala si locala isi vor prezenta demisiile. O scurta evaluare facuta ad-hoc arata ca umanistii au un sef de agentie guvernamentala pentru intreprinderile mici si mijlocii, in persoana Silviei Ciornei, singura care a ocupat din partea PUR un portofoliu, un prefect, trei subprefecti, trei secretari de stat, secretari de prefectura etc. Putini la numar, parlamentarii partidului vor trebui sa paraseasca grupurile social-democrate si umanist din Senat si Camera Deputatilor, chiar daca, dupa cum a recunoscut Voiculescu, pe unii ii leaga sentimente de amicitie cu cei din PSD. Presedintele umanist a precizat ca, in noua situatie, parlamentarii PUR vor vota in functie de interesele nationale, chiar daca acestea coincid cu cele ale PSD.
Optimism de 3-4%
Intrat in opozitie, PUR va participa la alegerile de anul viitor ca partid independent, cu liste proprii, atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare si prezidentiale. Voiculescu sustine ca cele cinci procente pentru depasirea pragului electoral nu vor fi o problema. -La ora actuala, avem 4% in sondajele adevarate, cele comandate de societatea civila-, a afirmat liderul PUR. El a mentionat, totodata, ca PUR va promova, ca si pana acum, aceleasi principii ale economiei sociale de piata avand in centrul atentiei omul si familia si a explicat faptul ca partidul pe care il conduce se situeaza pe esichierul politic la centru-dreapta, la stanga PNL si la dreapta PSD. -Nu e nici un fel de schimbare de doctrina, ci o clarificare pentru opinia publica-, a tinut sa precizeze Voiculescu. Dupa ce a cochetat mult timp cu PNL si s-a intalnit de cateva ori cu Theodor Stolojan, liderul PUR a respins categoric ideea unei aliante cu liberalii. -Nu ne vom alia cu nimeni in 2004-, sustine Dan Voiculescu. El nu a exclus insa o eventuala participare a PUR intr-un guvern din care sa faca parte si PSD, in functie de interesele nationale si de rezultatul alegerilor. Umanistii si-au propus, pentru aceasta, sa obtina 10% la alegerile generale.
Cristian Anghelache
Viorel Hrebenciuc: -Mi-am eliberat 15 locuri de parlamentari-
La Costinesti, locul unde s-a desfasurat scoala de vara a tinerilor pesedisti, subiectul ruperii relatiilor dintre PSD si PUR a monopolizat dezbaterile zilei de sambata, punand in umbra temele anuntate in program. Venit sa-i invete pe juniorii social-democrati cum sa devina -europoliticieni-, pesedistii Viorel Hrebenciuc si Dan Matei Agathon, liberalul Dinu Patriciu si umanistul Mihai Craiu (vice PUR) au comentat fiecare evenimentul.
Ponta (intr-o suflare): -Eram pe terasa. Ma suna un prieten sa-mi spuna ca am rupt-o cu PUR. Ai grija la Antena 1, mi-a spus…-.
Hrebe: -PUR a cam gresit azi. Eu nu cred ca PUR v-a intra singur in parlament. Chiar daca au mass-media foarte puternica, televiziune si ziar. Poate in 2007-2008-.
Craiu (moale): -Ni se spune partidul-media, partidul-SRL…-.
Hrebe (rade): -Am spus eu asa ceva?!-.
Ponta (vesel): -PUR e un fel de organizatie de tineret a PSD-.
Patriciu (preocupat): -PUR are un culoar daca merge singur. In aliante, unu si cu unu nu fac niciodata doi, cei sigur mai putin si mai mult in timp-.
Agathon (zburdalnic, intra in sala): -Am fost sa dau un interviu la televiziune. Am o veste buna. Dan Voiculescu a spus ca nu va face alianta cu PNL-.
Patriciu (spre Hrebe): -Ti-am spus ca-i istet…-.
Hrebe (catre sala): -Noi n-am rupt nimic. Ei au rupt. O sa punem conditii mult mai grele cand se intorc: daca aveau un grup de 15 oameni promisi, acum o sa mai piarda doi-trei-.
Craiu (cu obida): -La umbra unui copac mare si gaunos nu creste iarba. In ce priveste o renegociere, sa stam, sa discutam…-.
Hrebe (indiferent): -Multi oameni de la noi din teritoriu vor rasufla usurati. Va dadeam 15 locuri pe liste. Decizia voastra pe noi ne usureaza pentru ca am eliberat 15 locuri de parlamentari-.
Craiu: -Domnul Hrebenciuc e un om intelept (…). Evenimentele tragice prin care a trecut Clinton nu au facut decat sa-i ridice notorietatea. Dati-ne voie sa gresim-.
Ponta rade cu pofta. Agathon rade la rasul lui Hrebe. Patriciu zambeste visator.
Craiu (dezarmant): -E greu sa spui lucruri inteligente cu atatia batrani supradotati langa tine-.
Florin Negrutiu