Home Economic-Financiar Privatizarea Tractorul – conditionata de mentinerea subventiilor

Privatizarea Tractorul – conditionata de mentinerea subventiilor

DISTRIBUIŢI

Privatizarea societatii Tractorul Brasov este departe de un final fericit. Motivele tin mai ales de pretentiile ridicate de ofertanti – indienii de la Mahindra&Mahindra – in ceea ce priveste mentinerea acordarii de subventii pentru achizitionarea de tractoare. Aceasta cerinta a fost formulata inca de la inceputul negocierilor pe marginea contractului de privatizare, insa reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului declarau la acea vreme ca aceste subventii se vor regasi, partial, in programul -Fermierul-. Indienii nu sunt insa multumiti de varianta inaintata de statul roman si incearca sa forteze nota, conditionand parafarea actelor de vanzare-cumparare de obtinerea unor garantii prin care statul sa se angajeze ca o parte din pretul de vanzare al masinilor agricole va fi acoperit prin finantare guvernamentala. Potrivit liderului de sindicat de pe platforma brasoveana, Gheorghe Apostu, indienii au solicitat ca subventiile sa fie mentinute pe o perioada de 5 ani de la data preluarii societatii.


-Daca statul ar fi de acord, ar insemna un lucru bun pentru agricultura romaneasca, insa nu cred ca trebuie sa cedeze la presiunea indienilor-, ne-a declarat Apostu. Potrivit unor surse citate de Mediafax, prin impunerea acestor conditii, indienii nu fac decat sa se asigure ca vor avea piata de desfacere in cazul in care vor prelua Tractorul.

In ultimii ani, statul a acordat producatorilor agricoli o subventie echivalenta cu 45% din pretul de cumparare a utilajelor noi. Partea romana insa nu este de acord cu solicitarea indienilor si incearca sa ii convinga pe potentialii investitori de utilitatea programului -Fermierul- la achizitia de masini agricole noi. -Incercam sa le explicam investitorilor ca facilitati de genul celor solicitate sunt prevazute si in acest program, chiar daca nu sunt tintite direct spre uzina Tractorul-, au afirmat sursele citate.

AVAS: -Informatia este falsa-

AVAS a reactionat ieri la aparitia acestei informatii, precizand ca declaratia surselor este una falsa. -Principalele obstacole in definitivarea unui acord sunt momentan determinate de finalizarea clauzelor contractuale, aflate inca in discutie, astfel incat ele sa fie favorabile atat statului roman, cat si companiei indiene. Mahindra&Mahindra nu cere si nici nu a cerut vreodata facilitati specifice pentru uzina Tractorul. Urmeaza ca AVAS sa propuna, impreuna cu partile implicate in desfasurarea negocierilor, o formula de contract care sa fie acceptata de ambele parti-, se arata intr-un comunicat remis ieri de AVAS.

Autoritatile brasovene nu sunt de acord cu stergerea datoriilor

Insa, de-a lungul negocierilor, indienii au solicitat si alte facilitati legate de curatarea societatii de datorii, in acest sens AVAS solicitand autoritatilor brasovene anularea datoriilor pe care Tractorul le are catre bugetele locale. Primarul Brasovului, George Scripcaru, a precizat ca nu este de acord cu aceasta propunere. -Nu ne putem permite sa anulam datoriile, pentru ca municipalitatea are in derulare un credit cu BERD, la care avem de platit rate-, a precizat Scripcaru. O cerere similara a fost primita si de catre Consiliul Judetean Brasov, insa nici acest for nu a fost de acord cu stergerea datoriilor, dar a decis prelungirea termenului pana la care societatea ar trebui sa-si plateasca datoria in valoare de 17 miliarde de lei vechi, reprezentand debite si majorari de intarziere, catre Compania Apa. In plus, o decizie asupra privatizarii nu poate fi luata decat dupa ce Comisia Europeana analizeaza raportul pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa il remita catre Bruxelles.

Alte companii interesate stau pe margine

Potrivit liderului de sindicat Gheorghe Apostu, indienii sunt interesati sa preia societatea pentru a patrunde pe piata europeana, in conditiile in care la Brasov se fac motoare ecologice. In opinia sa, viitorul societatii depinde de privatizare, insa nu trebuie vanduta oricui si oricum. In plus, Apostu considera ca statul roman ar fi trebuit sa ia in calcul si varianta declararii platformei drept una de interes national. -Asa cum multe tari membre ale Uniunii Europene si-au pastrat cateva companii de interes national, si la noi s-ar fi putut face acelasi lucru. Daca banii alocati pentru achitarea platilor compensatorii ar fi canalizati catre retehnologizarea intreprinderilor, am putea sa mai pastram cateva societati la stat-, ne-a declarat Apostu.

In cazul in care indienii renunta la a mai cumpara Tractorul, se pare ca pe margine asteapta alte cateva companii interesate de preluarea pachetului majoritar de actiuni. -Daca se ajunge la un impas, sigur ca privatizarea poate fi reluata. Deja exista cateva companii din Europa si America, ce s-au aratat interesate de producatorul de utilaje agricole-, ne-au declarat surse din domeniu. In urma cu ceva vreme, sindicalistii de la Tractorul se declarau nemultumiti vizavi de modul in care au inteles sa negocieze indienii pe marginea Acordului Social.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.