Home În Lume UE si SUA cauta aliati inaintea reuniunii OMC

UE si SUA cauta aliati inaintea reuniunii OMC

DISTRIBUIŢI


Interesele strategice ale fermierilor europeni raman fundamental diferite de cele ale Statelor Unite, in ciuda acordului de reforma globala in domeniul comertului agricol dintre UE si Statele Unite, programat a fi semnat luna viitoare, a declarat ieri comisarul european pentru comert, Pascal Lamy. Declaratia este cu atat mai relevanta cu cat vine in avanpremiera reuniunii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) de la Cancun, Mexic, de la jumatatea acestei luni, chiar daca a fost oferita ca explicatie a faptului ca acordul UE-SUA, care nu reprezinta o -alianta strategica-, dupa cum a insistat Lamy, nu este menit sa afecteze aliantele traditionale ale Europei in domeniul agricol. Interventia comisarului european vine pe fondul unui acord intre EU si Arabia Saudita, un episod al ofensivei celor doua blocuri comerciale ale planetei de a-si castiga aliati inaintea conferintei de la Cancun. O dovada tototada a rivalitatii nedeclarate a -partenerilor euroatlantici-.

Marimea unei exploatatii medii in Europa este de 20 de hectare, in comparatie cu cele 200 de hectare ale uneia din Statele Unite. In aceste conditii, America produce alimente de baza, in timp ce Europa merge in continuare pe varianta produselor cu valoare aduagata mare, care necesita o mai indelungata prelucrare, a explicat Lamy, intr-o incercare de a sugera ca, daca interesele UE si SUA difera, nu este neaparat vorba de rivalitate.

Totusi, coincidenta sau nu, ieri, Japonia a devenit tinta de interes si a Europei, si a Statelor Unite. In timp ce vistiernicul sef al SUA, John Snow, seful trezoreriei, se afla in vizita in Japonia, comisarul european pentru comert curta si el asiduu tara soarelui rasare. Pascal Lamy a anuntat ca UE este gata sa apere interesele Japoniei la apropiata conferinta a OMC, de vreme ce, a explicat el, la negocierea acordului UE-SUA aceste interese au fost luate in considerare. Lamy a pus si o conditie, si anume aceea ca Japonia sa se plaseze si ea de partea UE in incercarea de a apara pe piata internationala comercializarea produselor traditionale, precum sunca de Parma sau sampania traditionala frantuzeasca.

Euro rastoarna calculele initiale optimiste

Ofensiva oficialului european vine in contextul in care in Europa vestile de dupa adoptarea monedei euro continua sa nu fie dintre cele mai bune. In conditiile in care Germania si Italia au intrat oficial in recesiune economica, tradusa prin scadere economica mai mult de trei luni consecutiv, Franta este prima tara care s-a vazut si ea nevoita sa anunte incalcarea angajamentelor europene. Parisul a explicat ca va incalca pactul de stabilitate al economiilor din zona euro, ceea ce inseamna depasirea limitei de deficit bugetar de 3% in 2003. Ar fi vorba de 4%, in timp ce in cazul Germaniei, care nu a anuntat inca nimic oficial in acest sens, previziunile se invart in jurul a 3,5%. Ca urmare, purtatorul de cuvant al comisarului pentru politici monetare al Comisiei Europene a admis ca astfel deficitul public la nivelul celor 12 economii europene care au aderat al euro va depasi si el nivelul maxim de 3%, convenit pentru a nu scapa din mana evolutia economiei europeane. O tendinta inversa decat cea imprimata de specialisti economiei americane, care a adoptat varianta deficitelor mari, o politica mai veche a SUA, explicata si prin potentialul mare de dezvoltare, dar si pe influenta Stalelor Unite la nivel mondial.

Pe acest fond, Suedia este prima tara din UE care ia serios amanarea deciziei de trecere la euro. Pe 14 septembrie este programat referendumul care sa dea semnalul unei decizii pe aceasta tema. Sondajele indica deja o majoritate care se opune adoptarii euro, iar pe acest fond autoritatile se feresc sa mai intre in rolul de avocat al monedei unice.

Intr-un acees de curaj, premierul suedez Goeran Persson a iesit la atac impotriva marilor economii europene, in speta Germania, Franta si Italia, care reprezinta 60% din economia europeana, si mai ales a felului in care au gestionat procesul de pregatire a trecerii la euro. -Daca s-ar fi comportat ca Suedia, Finlanda sau Marea Britanie in anii *90, nu am fi fost astazi in aceasta situatie-, a acuzat premierul suedez.

Un fost responsabil FMI, Joseph Stiglitz, astazi profesor la Columbia University, explica situatia actuala a economiei europene prin faptul ca mentalitatea rigida a oficialilor Bancii Centrale Europene a impiedicat-o sa ia masuri care sa previna slabirea economiilor statelor membre, adica sa scada rata dobanzilor, o premiza a dezvoltarii economice. Tot Stiglitz spune ca adoptarea pactului de stabilitate in sine nu ar fi fost oportuna, pentru ca a impiedicat folosirea parghiilor fiscale, ceea ce a incetinit sau chiar stopat cresterea economica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.