România ar putea negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) după expirarea actualului acord stand-by în 2015, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.
Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internațional a aprobat, la finele lunii septembrie 2013, un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro pentru România. Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.
Un nou acord ar putea lua forma unei linii flexibile de credit, un instrument creat de FMI în 2009 pentru țările cu performanțe economice bune. Acest tip de aranjament ar putea veni cu condiții mai bune decât revizuirile trimestriale pe care trebuie să le treacă în prezent România pentru a putea beneficia de linia de credit preventivă actuală. Polonia beneficiază de o linie flexibilă de credit de la FMI încă din 2009 și în luna ianuarie 2013 a reînnoit acordul pentru încă doi ani.
„Dacă vom reuși să terminăm cu succes actualul acord, și cred că vom reuși acest lucru, nu vom mai avea nevoie de un nou acord preventiv. Poate vom putea discuta un nou aranjament. Cred că există și alte tipuri de acorduri cu FMI, de exemplu cea de care beneficiază Polonia”, a spus Victor Ponta.
O misiune comună de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) s-a aflat la București, în perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autoritățile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Comisiei Europene (CE) au convenit cu autoritățile române stabilirea bugetului pe anul 2015 pe baza unui deficit bugetar de 1,8% pe cash și de 1,2% din PIB în termeni ESA (sistemul european de conturi), se arată într-o declarație transmisă la încheierea vizitei comune în România a delegației FMI și CE.
Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.