Home Economic-Financiar Oamenii primarului Nichita incearca sa ascunda actele licitatiei trucate

Oamenii primarului Nichita incearca sa ascunda actele licitatiei trucate

DISTRIBUIŢI

Afacerea dubioasa prin care municipalitatea ieseana a cumparat autobuze rusesti Maz la pret triplu a ajuns si in atentia Ministerului Finantelor Publice si a institutiei prefectului. Ambele institutii au controlat actele intocmite de oamenii primarului, iar rezultatele au fost dezastruoase.

Inspectorii financiari si cei ai prefecturii au descoperit ca decizia achizitiei autobuzelor a fost luata intempestiv, fara vreun program prealabil. Practic, in bugetul primariei si al Consiliului Local Iasi nu exista in plan o astfel de achizitie. De asemenea, documentele pentru elaborarea si pregatirea ofertei de participare la licitatie au fost prost intocmite, iar oferta declarata castigatoare ar fi trebuit de fapt sa fie descalificata. Functionarii din subordinea primarului Nichita au neglijat legea in mod flagrant, astfel incat au semnat contractul cu Ager Leasing inainte ca aceasta companie sa depuna garantia de buna executie. Totodata, la verificarea mai atenta a actelor, s-a observat ca nici modalitatea de constituire a garantiilor nu a fost tocmai legala.

De asemenea, oficialii prefecturii Iasi, care au verificat afacerea, au constatat ca, printr-o schema financiara, municipalitatea ieseana a platit o jumatate de milion de euro in plus drept taxa de administrare a leasingului. Mai mult, oamenii prefectului Radu Prisacaru au subliniat in nota pe care au trimis-o Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie faptul ca in contract nu s-a specificat clar care este cursul euro/leu la care se efectueaza platile, fapt care poate crea mari prejudicii bugetului municipiului Iasi.

Controlorii financiari au mai descoperit ca Regia Autonoma de Transport Public din Iasi a garantat contractul cu Ager Leasing, desi avea conturile blocate de AVAS. Totodata, acelasi contract a mai fost garantat si de Consiliul local. Practic, aceeasi afacere a fost garantata de doua institutii ale statului. Investigatiile efectuate in jurul afacerii de la Iasi au fost foarte greu de realizat, deoarece, asa cum se arata in adresa institutiei prefectului 21819/2005, -RATP refuza sa dea lamuriri si ascunde in mod nejustificat oferta tehnica si cea financiara cu care s-a castigat licitatia-.

Atitudinea autoritatilor implicate in aceasta afacere dubioasa este lesne de inteles, deoarece bugetul a fost grav prejudiciat, autobuzele costand de trei ori mai mult decat pretul oferit de fabrica, iar legea a fost adesea calcata in picioare.

Anchetele efectuate de Institutia Prefectului din Iasi si de Directia Generala a Finantelor Publice din Iasi releva nenumaratele nereguli si ilegalitati comise la licitatia in urma careia s-au achizitionat 50 de autobuze cu peste 10 milioane de euro. Desi nu se specifica foarte clar daca ilegalitatile au fost comise pentru a permite unei anume firme sa ofere un pret mai mare, este evident faptul ca, daca legea s-ar fi respectat, licitatia ar fi trebuit sa fie suspendata. Oricum, atat expertii de la Prefectura, cat si cei de la Directia Generala a Finantelor Publice din Iasi paseaza ancheta procurorilor.

Pret triplat

Pretul la care Regia Autonoma de Transport Public din Iasi a cumparat autobuzele este imens. La poarta fabricii, aceleasi vehicule ar fi costat in jur de 3,3 milioane de euro, adica de trei ori mai putin. Daca luam in calcul faptul ca pentru 50 autovehicule de acest tip se ofera un discount consistent, realizam faptul ca Primaria Iasi s-a pacalit destul de mult.

Taxele vamale, dobanzile si aparatele de taxat adaugate la autovehicule nu au cum sa depaseasca un discount consistent, drept pentru care pretul de peste 10 milioane de euro la care s-a semnat contractul este foarte mare.

Modalitatile de plata constituie, la randul lor, un capitol aparte al adresei prin care reprezentantul guvernului in teritoriu sesizeaza anchetatorii cu privire la afacerile dubioase de la Iasi. Desi in Monitorul Oficial al Romaniei valoarea contractului este de 10.195.000 de euro, in adresa IPJI aceeasi valoare este de 10.628.856, la care se adauga aproape 400.000 euro taxe vamale. Mai mult, oamenii prefectului au mai descoperit faptul ca in anexa referitoare la pretul contractului semnat intre RATP si firmele Ager Leasing si Dunarea SA este trecuta o taxa de administrare suplimentara de 546.866 euro, care ridica pretul la 11,56 milioane de euro. De asemenea, in actul parafat de primarul Nichita se arata faptul ca plata se face in lei la cursul din momentul efectuarii ei, in vreme ce in Documentatia de Elaborare si Prezentare a Ofertei se specifica faptul ca se stabileste drept curs de referinta cel precizat in ziua anuntului de participare.

Patronul Ager Leasing, Bogdan Savin, sustine ca taxa sa de administrare este de fapt inclusa in valoarea totala. -Este o neintelegere. Acei cinci sute de mii de euro sunt inclusi in pretul final al contractului-, spune el, fara sa para credibil, dat fiind faptul ca raportul Prefecturii din Iasi il contrazice in totalitate. Oricum, diferenta de pret este mare, iar controversele legate de acest contract cresc pe zi ce trece.

Refinantare suspecta, garantie lipsa

Principalul aspect pentru care Ager Leasing nu ar fi trebuit sa fie lasata sa participe la aceasta licitatie se refera la faptul ca firma nu a prezentat nici o dovada clara legata de faptul ca o institutie financiara ar urma sa ii refinanteze afacerea. -Ager a prezentat un acord de principiu de refinantare cu o persoana fizica, si nu cu o institutie/banca refinantatoare, cum era cerut in documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei-, se arata in raportul Prefecturii, unde se mai spune si faptul ca firma lui Bogdan Savin ar fi trebuit sa fie descalificata de la licitatie pentru ca oferta lui tehnica nu corespunde in totalitate cerintelor minime ale licitatiei.

In acelasi timp, inspectorii trimisi de reprezentantul guvernului in teritoriu sa controleze achizitia de autobuze de la Iasi au descoperit o alta anomalie. Ei au observat faptul ca Regia Autonoma de Transport Public din Iasi a notificat Ager Leasing SA, la data de -12.10.2005, sa constituie garantie de buna executie. La aceeasi data, RATP a transmis catre Monitorul Oficial anuntul de atribuire. In fapt, anuntul este lovit de nulitate, contractul fiind operational numai dupa constituirea garantiei de buna executie-, se arata in raportul intocmit de Institutia Prefectului.

La randul lor, reprezentantii Directiei Generale de Finante a Judetului Iasi au constatat ca modul in care consortiul de firme castigatoare au constituit garantie este de-a dreptul hilar. -Cu adresa 0602/21.10.2005, SC Dunarea SA Bucuresti comunica RATP faptul ca, avand in vedere prevederile contractului de leasing nr. 128/29.09.2005 privind achizitionarea a 50 de autobuze, transmite alaturat 5 bilete la ordin in valoare de 713.650 euro, care constituie garantia de buna executie pentru livrare si un bilet la ordin in valoare de 305.850 euro garantie pentru produse, chiar daca trebuia depusa o scrisoare de garantie bancara-, se arata in Nota de Control a inspectorilor financiari.

Dubla garantare cu conturile blocate


-Acordurile semnate de RATP si Consiliul local cu Ager Leasing SA si Dunarea SA au multiple forme de garantare a platii, culminand cu garantarea cu o suma dubla fata de valoarea contractului-, au constatat oamenii prefectului Radu Prisacaru. Ei explica faptul ca Regia Autonoma de Transport Public din Iasi a emis bilete la ordin pentru a garanta plata valorii contractului. De asemenea, RATP a mai emis bilete la ordin si pentru garantarea primelor de asigurare. Aceste operatiuni au fost efectuate de RATP in conditiile in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului blocase conturile acestei regii din cauza datoriilor prea mari pe care nu le achita.

In timp ce RATP emitea garantii, desi nu ar fi avut voie, Consiliul Local Iasi, la randul sau, punea la bataie niste bilete la ordin pentru a garanta aceeasi plata a contractului catre Ager Leasing SA si Dunarea SA. Practic, pentru cele peste 10 milioane de euro s-a garantat de doua ori.

Contract preferential

In totalitatea sa, contractul semnat pentru achizitionarea autobuzelor de la Iasi este unilateral favorabil furnizorilor. Ager Leasing are dreptul sa gireze biletele la ordin, Consiliul local si RATP -renunta definitiv si irevocabil la dreptul de a invoca vreo exceptie de neexecutare a obligatiilor de plata asumate-, iar -partile sunt de acord ca Ager Leasing SA sa poata cesiona sau transfera in orice mod oricare din drepturile sale decurgand din prezentul contract-.

Acestea sunt numai cateva dintre beneficiile pe care firma lui Savin le-a dobandit din semnarea contractului. Cea mai importanta -pasuire- a afaceristului se regaseste in anexa -Livrare- a contractului, unde se spune ca autobuzele pot fi aduse in Iasi la aproximativ 170 de zile de la data semnarii contractului, in conditiile in care la licitatie se ceruse expres ca perioada de livrare sa nu fie mai mare de 125 de zile.

Simple contraventii sau infractiuni

Procesul verbal de control nr. 17997/2005 al DGFP Iasi trece in revista toate neregulile facute de functionarii de la Regia Autonoma de Transport Public si de cei de la Consiliul Local din Iasi. In general, controlul indica aproape aceleasi faradelegi care sunt subliniate si de Raportul intocmit de expertii de la Autoritatea de Control a Guvernului.

Marea majoritate a procedurilor vizate incalca OUG 60/2001 referitoare la achizitii publice. -Faptele mentionate in prezentul proces verbal de control financiar cu privire la prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/25.04.2001, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventie daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni-, spune inspectorii DGFP Iasi.

Ei lasa astfel la latitudinea procurorilor de la Ministerul Public ancheta penala in cazul achizitiilor de autobuze de la RATP Iasi. De altfel, procesul verbal de control intocmit de finantisti, impreuna cu Nota de Control a Guvernului au fost trimise de prefect catre anchetatori.

Ager Leasing – campioni ai banilor de la stat

Firma lui Bogdan Savin a inceput cooperarea cu banii statului in 2002, cand a primit un contract de 2,2 milioane de euro de la Societatea Romana de Televiziune pentru mai multe computere si servere. In perioada 2002-2004, firma lui Savin a primit mai multe cofinantari de la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, iar in 2004 a dat lovitura la Inspectoratul General al Politiei Romane. Atunci, Ager Leasing a primit fara licitatie un contract de 540 miliarde de lei pentru achizitia de autoturisme. Contractul a fost contestat din cauza pretului mare pe care firma il cerea pentru o Dacia Solenza. La finele lui 2004, compania lui Savin mai primea 12,4 milioane de euro de la Electrica SA pentru 1.700 autovehicule. Aceste licitatii seamana mult cu cea de la Iasi, la nici una Ager Leasing SA neavand mai mult de un concurent.

Firma lui Bogdan Savin este inregistrata in Zona Libera Giurgiu din 1999. Compania are datorii totale de 342 miliarde de lei, conform bilantului din 2004, si o cifra de afaceri de 365 miliarde de lei. Aceleasi date de la Ministerul Finantelor Publice arata faptul ca firma care a primit zeci de milioane de euro de la diferite institutii publice avea in 2004 numai 12 angajati.

Afaceri dubioase

Numele lui Bogdan Savin si al firmelor sale a aparut de multe ori in combinatii financiare dubioase. La finele lui 2004, seful Garzii Financiare din acea vreme, Nicolae Plaiasu, l-a dat ca exemplu pe Savin pentru returnari ilegale de TVA. De asemenea, el a fost implicat si intr-un dosar de coruptie legat de afaceri cu administratia locala din Orsova.

Totodata, contractul pe care firma Ager Leasing l-a semnat cu Societatea Romana de Televiziune a fost denuntat de noul director al institutiei, Tudor Giurgiu, care a spus ca prin asocierea cu firmele lui Savin TVR a pierdut doua milioane de euro.

De cealalta parte, compania Dunarea SA este patronata de Constantin Marian Francu. Numele sau a fost mentionat in scandalul legat de operele false ale lui Brancusi. De asemenea, patronul de la Dunarea SA (nr. companie controlata de securitate pe vremea comunismului) a fost catalogat drept -securist- de senatorul Serban Sandulescu. Politicianul spunea in 1999 ca Dunarea SA preudiciaza compania ARO Campulung cu milioane de euro prin contracte dubioase.

Dunarea a umplut Romania de autobuze rusesti

Firma bucuresteana care s-a asociat la Iasi cu Ager Leasing pentru a vinde 50 de autobuze are o serie lunga de contracte cu municipalitatile. Cel mai cunoscut este cel de la Constanta, in urma caruia Consiliul local de acolo a achizitionat vehicule rusesti in detrimentul producatorului autohton Rocar, cauzand declinul fabricii.

De asemenea, Dunarea SA s-a asociat cu municipalitatea din Brasov pentru construirea unui traseu de telecabina in Masivul Postavaru. Valoarea acestei afaceri este de aproape 12 milioane de euro. Proiectul respectiv a fost contestat deoarece firma din care Primaria Brasov va obtine 4,7% urmeaza sa fie proprietara unui teren extrem de valoros.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.