Pe fondul nervilor intinsi la maximum de lunile de clivaje la vedere pe diverse teme, evolutiile abrupte din Orientul Mijlociu, situatia mai mult decat complicata in care se afla Irakul, toate la un loc i-au fortat pe ministrii de externe ai UE reuniti in Italia, la Riva del Garda, sa incerce ca macar de ochii comunitatii internationale sa se prezinte ca reprezentantii unui organism care functioneaza unitar. Asa se face ca, in complicatul context international, contrar tuturor asteptarilor, presedintia italiana a Uniunii Europene a refuzat sa puna pe agenda summitului informal de la sfarsitul saptamanii tema spinoasa a separarii armatei continentale de NATO, dupa cum au explicat surse participante la intalnire citate de presa internationala, oficial pentru a rezerva dezbaterii acestui subiect un moment mai calm si mai putin delicat.
Incercarea ministrilor de externe ai Uniunii Europene de a se prezenta uniti a reusit numai pe jumatate sau nici macar atat. Daca in privinta Hamasului s-a cazut de acord ca trebuie trecut pe lista organizatiilor teroriste, in privinta Irakului parerile raman in continuare impartite.
Marea Britanie sustine deschis SUA
Franta si Germania sustin, contrar Marii Britanii, ca proiectul de rezolutie elaborat de Statele Unite pentru a fi supus aprobarii Consiliului de Securitate al ONU nu permite implicarea semnificativa a ONU in reconstructia democratica a Irakului. Desi atmosfera a fost de departe mai putin inflamata decat cu luni in urma, cand s-a dezbatut intrarea in Irak, s-a cazut de acord numai asupra unui principiu, si anume acela ca sunt necesari pasi cat mai rapizi la ONU pentru a preveni instabilitatea tot mai accentuata a Irakului.
Dintre membrele cu influenta ale ONU, Marea Britanie, totodata unul dintre cei cinci membri ai Consiliului permanent, si-a asumat rolul optimistului in incercarea de a reduce macar o parte din presiunile psihologice la care trebuie sa faca fata administratia americana. Ministrul de externe, Jack Straw, care a avut o intalnire separata cu presa, a anticipat ca divergentele sunt pe cale a fi rezolvate. -Sunt optimist-, a declarat seful diplomatiei britanice, cu explicatia ca institutiile democratice irakiene care sa preia controlul, despre care vorbesc grupul carcotasilor dominat de Paris si Berlin, trebuie mai intai create. Oricum, a apreciat Straw, rezolutia ar grabi constructia acestor institutii democratice, cu alte cuvinte un indemn la a fi acceptata de ceilalti parteneri.
Germania nu vrea sa trimita trupe
De partea cealalta, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin, care nu a dorit totusi sa isi asume rolul de avocat al diavolului, a apreciat ca textul rezolutiei -este indreptat in directia cea buna-. -Dar el nu ia in calcul prioritatea numarul 1, si anume transferul responsabilitatilor politice guvernului irakian-, a fost argumentul lui Villepin.
Mai dura decat sora sa fracofona, Germania a respins deja participarea cu trupe in Irak, mentinandu-si astfel opozitia exprimata cu numai cateva zile inainte de catre ministrul de externe, Joschka Fischer.
Intr-o aparitie televizata, cancelarul german Gerhard Schroder a explicat ca Germania este doar adepta implicarii in eforturile de restabilire a ordinii politice si publice in Irak. Responsabilul diplomatic german pe relatia cu SUA a explicat ca exista un curent majoritar in parlamentul federal care pledeaza pentru implicarea economica si administrativa a Berlinului. Ar mai fi in discutie si pregatirea politiei si armatei irakiene in Germania.
Seful cabinetului federal a respins, de altfel, participarea Germaniei cu trupe in Irak, apelul adresat de SUA in acest sens fiind facut in spiritul unei participari cat mai largi a tuturor statelor membre ONU. -Suntem gata sa ajutam la reconstructia Irakului-, a declarat Schroder, dar -ceea ce conteaza acum este daca Irakul devine un stat democratic, la aceasta am dori sa contribuim. Nu avem intentia sa ne implicam militar-, a continuat el imediat.
Ramane de vazut daca pozitia Berlinului va ramane acceasi si dupa anuntata intalnire dintre cancelarul Schroder si presedintele Bush, care se vor intalni in aceasta luna la New York la reuniunea Adunarii Generale a ONU. Statele Unite au dorit si ele sa dea un semnal de flexibilitate, seful diplomatiei americane, Colin Powell, declarand ca SUA asteapta propuneri de modificare a proiectului de rezolutie, un semn ca SUA este dispusa sa negocieze.