Home Economic-Financiar Guvernul scoate la privatizare sase societati miniere

Guvernul scoate la privatizare sase societati miniere

DISTRIBUIŢI

Pe ultima suta de metri, autoritatile incearca sa salveze de la inchidere societatile miniere, care timp de 10 ani au fost sustinute din bugetul de stat cu miliarde de lei. Aceasta decizie este influentata de conditia impusa de Comisia Europeana, de a elimina subventiile incepand din anul 2007, de volumul mare al datoriilor inregistrate si de lipsa fondurilor pentru retehnologizarea si modernizarea unor exploatari. Societatile incluse in programul de restructurare si privatizare sunt: Moldomin-Moldova Noua, Cuprumin-Abrud, Minvest-Deva, Baita-Stei, Remin-Baia Mare si Minbucovina-Vatra Dornei.

Prin restructurarea si privatizarea societatilor miniere autoritatile incearca sa atraga investitori strategici care sa demonstreze un real potential financiar si care sa poata prezenta garantii in realizarea unor investitii, in scopul introducerii de noi tehnologii si modernizarii celor existente – se arata in nota de fundamentare a actului normativ adoptat de executiv.

Debite de peste 18 milioane de dolari – sterse cu buretele

Numai cele sase societati scoase la privatizare au beneficiat dintr-un foc de stergerea datoriilor inregistrate in perioada 1 ianurie-31 decembrie 2005 la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul pentru somaj, in valoare de peste 556 miliarde de lei vechi, adica 18,85 milioane de dolari. Aprobarea acestor masuri financiare cu caracter reparatoriu pentru agentii economici aflati sub autoritatea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a fost determinata de faptul ca subventiile alocate prin bugetul de stat pentru anul 2005 nu acopera diferentele dintre costurile de productie a carbunelui si tarifele reglementate la care aceste companii vand efectiv carbunele extras. De la inceputul programului de restructurare al sectorului minier (1997) au fost acordate unitatilor miniere ajutoare de stat in valoare de aproximativ 36.000 miliarde de lei, respectiv 1,4 miliarde de euro. Numai anul trecut s-au alocat 107,3 milioane de euro pentru subventii si 8,9 milioane de euro pentru investitii.

Cinci modalitati de privatizare

Tinand cont ca aceste companii nu sunt cele mai atractive din sectorul minier, autoritatile incearca cu tot dinandinsul sa -scape- de societatile amintite, mentionand nu mai putin de cinci modalitati de instrainare. In primul rand, se are in vedere vanzarea unor active viabile, insotie de obligatii de investitii necesare modenizarii si retehnologizarii sau finalizarea unor investitii. In al doilea rand, prin incheierea unor contracte de cooperare pentru restructurarea exploatarii prin atragere de investitii cu parteneri romani si straini. In al treilea rand, prin incheierea unor contracte cu parteneri romani sau straini privind infiintarea unor societati cu capital mixt, eventual filialele. Privatizarea societatilor se mai poate face prin incheierea unor contracte de asociere in participatiune sau prin contracte de inchieriere atat cu parteneri romani, cat si straini. Potrivit secretarului de stat pe problemele din minerit din cadrul MEC, Ionel Mantog, statul roman nu are resurse de capital pentru modenizarea si eficientizarea acestor mine si cariere. Mantog crede ca -este de asteptat ca pana la 1 iunie 2006 sa avem primele societati privatizate din sectorul de minereuri, iar in cazul in care, pana la 1 octombrie 2006, statul nu primeste nici o oferta viabila pentru aceste societati, atunci ele vor fi inchise, iar in timp vor fi din nou scoase la privatizare daca se primesc oferte-.


Peste 12.000 de mineri vor fi disponibilizati in acest an

Jumatate din numarul de disponbilizari care se efectueaza in 2006 din sectorul minier provine din aceste societati scoase la privatizare. Astfel, de la Remin-Baia Mare urmeaza sa plece un numar de 3.920 de salariati, de la Minvest-Deva 2.092 si circa 650 de la Minbucovina-Vatra Dornei. In ceea ce priveste celelalte trei societati: Moldomin, Baita si Cuprumin, la acestea, numarul de disponibilizari prevazut pentru 2006 este de pana la 200. In total, numarul disponibilizarilor din sectorul minier in acest an se ridica la 12.437, fata de circa 8.400 cat a fost anul trecut. Numai pentru cei 12.437 de disponibilizati eforturile financiare de la bugetul de stat se ridica la aproximativ 140.513.000 RON, adica aproximativ 112 milioane de lei vechi/disponibilizat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.