Home În Lume Suedia nu crede in euro

Suedia nu crede in euro

DISTRIBUIŢI

Exact 50% din suedezi se pregatesc sa refuze duminica renuntarea la coroana suedeza si trecerea la euro. Concluzia rezulta din cel mai recent sondaj de opinie, dat ieri publicitatii, care precede practic referendumul de duminica in care suedezii vor trasa guvernului coordonatele de viitor ale politicii monetare. Potrivit aceluiasi sondaj, doar 39% din suedezi ar vota in favoarea monedei unice, in timp ce 12% sunt inca indecisi. Luand in considerare cele 3 procente care reprezinta marja de eroare, tendinta de egalizare a taberelor pro si contra se mentine constanta, rezultatele referendumului, in acest momet un mare semn de intrebare, fiind asteptate realmente cu sufletul la gura.

Adversari-sustinatori

Practic, Suedia este impartita de mai mult timp in doua tabere adverse in privinta trecerii la euro, iar acesta situatie reflecta fidel situatia din interiorul guvernului de la Stockholm. Cinci dintre cei 23 de membri ai cabinetului sunt ferventi adversari ai aderarii la zona euro si nu au ezitat sa militeze impotriva unei astfel de perspective, chiar daca premierul Goeran Persson este un suporter al monedei unice. Cu toate acestea, sugestiv pentru ceea ce reprezinta definitia democratiei, vicepremierul Margareta Winberg si ministrul economiei Leif Pagrotsky se numara printre scepticii de notorietate. Partidul Social Democrat al premierului Persson si-a aruncat in lupta artileria grea in favoarea monedei unice, adoptand in martie o declaratie de sustinere a aderarii la euro. Dar, chiar si asa, exista un curent contrar destul de puternic in interiorul partidului. In paralel, verzii, dar si continuatorii Partidului comunist suedez, care sprijina de obicei cabinetul minoritar de stanga, refuza sa sprijine trecerea la euro. Cele doua partide par sa fi redus totusi din intensitatea tonului critic, de vreme ce au renuntat sa mai ceara guvernului retragerea din Uniunea Europeana, asa cum se intampla pana de curand. Cativa membri ai Partidului stangii, fost comunist, au sustinut chiar public, in mod surprinzator, aderarea la euro. Mai nou, printre aliatii premierului social-democrat se numara figuri marcante ale opozitiei de centru-dreapta, care au sarit in apararea campaniei proeuro. Liberalii, conservatorii si crestin-democratii s-au pronuntat cu totii in favoarea euro.

Rigoare sau teama?

In acest moment, scepticii par sa fie siguri de victorie, dar aparatorii intrarii complete in clubul UE cred si ei ca meciul inca se joaca si ca trebuie sa lupte pana la capat. Pana acum, campaniile proeuro au reusit sa reduca din diferenta initial foarte mare dintre numerosii sceptici si putinii sustinatori ai euro. Nu mai departe de saptamana trecuta, premierul suedez a pus sub semnul intrebarii evolutia motorului franco-german al zonei euro. Goran Persson a intervenit in sprijinul campaniei euro, dar intr-un mod destul de nuantat. Pentru a evita un esec al eurosustinatorilor in referendumul de duminica, premierul suedez a apreciat ca trecerea la moneda unica se va decide doar in momentul cand economia suedeza va fi pregatita. Ceea ce presupune depasirea termenului-tinta de 1 ianuarie 2006.

Explicatia tine in primul rand de evolutia ecomoniei Frantei si a Germaniei, pentru suedezi depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB fixat prin pactul de stabilitate asumat de statele UE din zona euro fiind un argument pentru a se gandi de doua ori daca decizia ar fi una avantajoasa pentru tara lor. Sau, mai exact, daca ar fi inspirata alaturarea de un grup care, prin imposibilitatea respectarii angajamentelor asumate, este perceput ca nerespectand regulile, ceea ce pentru rigoarea suedeza este greu de inghitit. Totusi, se poate spune ca tabara suporterilor este cea pragmatica. Nu este intamplator ca printre suporterii premierului suedez se numara reprezentantii mediului de afaceri si ai dreptei politice, cu alte cuvinte ai cercurilor liberale care cred in ideea ca deschiderea catre Europa, ceea ce presupune in primul rand competitie libera pe piata, este solutia potrivita.

Totusi, guvernul a aratat ca vrea sa tina cont de vocea majoritatii. Premierul a anuntat ca daca majoritatea suedeza va respinge duminica intrarea in zona euro, un alt referendum nu va avea loc inainte de 2010, ceea ce va complica destul de puternic toate calculele europene, mai ales daca exemplul va fi urmat si de alte tari, asteptate inca sa se exprime.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.