Home Actualitate Povestea Crăciunului

Povestea Crăciunului

DISTRIBUIŢI

Povestea Craciunului incepe cu nasterea Copilului Sfant in Betleem (Bethlehem).Se spune ca Hristos s-a nascut pe data de 25, desi nu se stie luna exacta. A fost aleasa luna decembrie pentru ca atunci aveau loc sarbatorile pagane romane iar Biserica trebuia sa faca ceva pentru a putea ‘concura’ cu aceste sarbatori si pentru ca luna decembrie era foarte aproape de Solstitiul de Iarna, o perioada cunoscuta drept perioada de sarbatoare pentru multe culturi din antichitate. In rest, povestea nasterii Mantuitorului in iesle, vizita celor trei magi si steaua care le ghida pasii, va sunt cu siguranta cunoscute fie ca sunteti sau nu crestini.

Povestea lui Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun incepe in secolul 4 cu Sfantul Nicolae, Episcop de Myra. Sf. Nicolae era un om generos, ocrotitorul copiilor. Dupa moartea sa in jurul anului 340 i.H. a fost ingropat in Myra. Moastele Sf. Nicolae au fost luate in anul 1087, de catre negutatorii italieni (desi unele legende spun ca au fost recuperate de cruciati) si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sfantului Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale. Astfel Sf. Nicolae devine tot mai cunoscut in Europa. Bunatatea si reputatia sa de om generos au condus la ideea ca el ar putea face minuni si increderea in el a crescut. Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, a devenit unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si „Facatorul de Minuni”(Taumaturgul). Legenda a fost tinuta in viata in Olanda unde numele de Sf Nicolae – Sint Nicolaas a devenit pana la urma Sinterklaas. Astfel, copii din Olanda isi lasau traditionalii lor pantofi de lemn langa soba si Sinterklaas le lasa acolo dulciuri copiilor cuminti. Coloniile olandeze au dus cu ele aceasta traditie in America in secolul 17 si iata cum a luat nastere cuvantul anglosaxon Santa Claus (Mos Craciun). In 1822 Clement C. Moore a scris o poezie ‘O vizita a Sfantului Nicolae’, publicata sub numele ‘Noapte dinainte de Craciun’ (‘The Night Before Christmas’) dedicata copiilor lui. Mos Craciunul lui Moore este un batran spiridus vesel care zboara intr-o sanie in miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a denumit renii cu numele pe care le cunoastem astazi, si el a precizat metoda prin care Mosul se reintoarce in cos. Practic, imaginea de astazi a Mosuli Craciun i se datoreaza in mare masura.  Hainele mosului erau prezentate in diferite culori in partile lumii. Imaginea mosului imbracat in haine rosii cu guler alb au fost prezentate ca ilustratii ale lui Thomas Nast?pentru poemul lui Clement C. Moore. Mos Craciunul Coca-Cola, promovat in campaniile concernului inca din 1931, a fost stilizat de catre Haddon Sundblom, un designer american de origine suedeza, avand ca baza de inspiratie personajul bonom al lui Nast.
In lume exista diferiti „Mos Craciuni” : La Befana in Italia, Cei trei magi in Spania, Puerto Rico si Mexic, Christkindl sau Copilul Cristos in Elvetia si Austria, Father Christmas in Anglia, Pere Noel in Franta. Totusi, Mos Craciunul descris de Moore ca un batranel vesel si plin de viata, imbracat intr-un costum rosu ramane neschimbata pana astazi si este aceeasi pentru fiecare adult si copil din orice colt al lumii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.