Cu ocazia unui forum economic organizat in capitala Poloniei, elitele politice si economice din Europa de Est, apartinand asadar noii Europe, au criticat in termeni cand duri, cand ironici, vechea Europa reprezentata de Franta si Germania, in materie de politici economice.
-Priviti la Franta si Germania. Uitati-va cat de dificil e sa puna in practica schimbari chiar si minore in institutiile lor-, a dat tonul criticilor presedintele Institutului Economic din Dnask, Jan Szomburg, oferind drept exemplu reforma pensiilor. Polonia, dimpotriva, si celelate tari candidadte se bucura de institutii cu un mare grad de flexibilitate, a mai explicat acesta.
Un coleg maghiar a preluat stafeta, batand moneda tot pe piata muncii. Fost ministru de finante in Ungaria, in prezent functionar la Banca Mondiala, Lajos Bokros sustine ca piata muncii din Ungaria functioneaza mai bine si este mai flexibila decat cea din Germania. Descrierea facuta statului german a fost pitoreasca: -Un mare parc de distractii in care oamenii nu au chef sa munceasca-. Sistemul pensiilor in Polonia nu este foarte generos, dar este mult mai viabil decat cel francez, a continuat analistul ungar.
Bruxelles, acuzat de opacitate
Tarile din est, traumatizate de aprecierile presedintelui frnacez Jacques Chirac, potrivit carora au pierdut o buna ocazie de a tacea in criza irakiana, dupa cum aminteste cotidianul francez -Le Monde-, se plang ca nu sunt ascultate la Bruxelles. Uniunea Europeana este convinsa ca ea stie cel mai bine si ca noile membre trebuie sa le asculte opiniile, a acuzat reprezentantul unei banci poloneze, care a mai exprimat constatarea ca in mediile academice poloneze criticii Bruxellesului sunt tot mai multi si mai infocati.
-Nu poti sa vorbesti la Bruxelles de schimbarea regulilor jocului-, a explicat si ex-oficialul maghiar citat, cu argumentul ca acest reguli -nu sunt cele mai bune-.
Economistul polonez si-a continuat explicatiile lansand in discutie ideea ca modelul egalitarist european care a functionat sub auspiciile statului asistential se confrunta cu doua probleme de fond, si anume mondializarea, care a scos din joc angajatii mai putin calificati, si imbatranirea populatiei.
In opinia acestuia, tarile din vest trebuie sa puna in practica transformari la fel de puternice precum cele operate in est, ceea ce va fi evident foarte dificil.
-N-ar trebui sa ne gandim sa ne alaturam Statelor Unite?-, s-a intrebat ex-oficialul maghiar citat de -Le Monde-.