– Pana la finele lunii mai a anului 2000, cand inca nu existau presiuni din partea investitorilor, -linistiti- prin spoturile platite tot din banii lor, Sorin Vintu a figurat ca detinator de unitati de fond, operatiunile sale fiind reflectate, in mod corespunzator, in contabilitatea FNI-SOV Invest
– Imediat dupa prabusirea fondului, Vintu a incercat sa pretinda ca nu el a fost cel mai important beneficiar al sumelor rascumparate de la FNI in perioada care a precedat dezastrul
– Listele puse la dispozitia presei au cuprins diverse nume ale unor investitori necunoscuti sau ale unor colaboratori ai lui Vintu. Insa pana in perioada iunie-iulie 2000, numele lui Vintu nu a figurat printre cei care rascumparasera sume insemnate, aparand in schimb numele lui Nicolae Popa, in prezent fugit din tara si dat in urmarire prin Interpol. Se pare ca temerile in legatura cu revendicarile celor pagubiti au avut o oarecare legatura cu aceasta metamorfoza
– La inceputul verii anului 2000, politia anunta ca -arhiva- financiar-contabila a SOV Invest nu mai exista, putinele documente facute publice atunci fiind -furnizate- mai ales dintr-o anumita directie
– Prezentam astazi, in exclusivitate, acte interne ale SOV Invest, documente care provin de la -DIDI- si evidentiaza calitatea de beneficiar a lui Sorin Vintu in relatia cu FNI. Documentele au fost listate prin accesarea serverului central al Sov Invest, la miezul noptii dintre 29 si 30 august.
La inceputul anului 2000, politia anunta ca -arhiva- financiar-contabila a SOV Invest nu mai exista. De atunci si pana in prezent, putinele documente facute publice au fost furnizate, majoritatea, dintr-o singura directie. Prezentam astazi, in exclusivitate, acte interne ale SOV Invest, documente care provin de la -DIDI- si evidentiaza calitatea de beneficiar a lui Sorin Vintu in relatia cu FNI.
-Curatenie- si manipulare
A fost Vintu un simplu investitor? El pretinde ca da, desi a recunoscut, cam cu jumatate de gura, ca a avut acces la informatii interne din cadrul Fondului National de Investitii. Sa recapitulam. Vintu a sustinut, dupa prabusirea FNI, ca detinerile de unitati de fond erau inregistrate pe numele unor terte persoane. Dupa cum deja am aratat, exista fise de cont, emise de operatori FNI, cu privire la carnetul de investitor numarul 40.010.000061.0 avandu-l ca titular pe Vintu Sorin Ovidiu. Se pare ca Vintu nu a mintit in declaratia data la Banca Nationala a Romaniei, in 1999, ci abia mai tarziu, dupa prabusirea Fondului National de Investitii, cand avea tot interesul de a se pune la adapost de furia investitorilor. Informatiile pe care le detinem indica faptul ca, in vara anului 2000, speriat de posibilele consecinte ale pagubirii a sute de mii de romani, Vintu a intreprins o serie de actiuni in vederea eliminarii de probe si indicii, inclusiv cele privind -participarea- sa la FNI si SOV Invest. De altfel, exista in acest sens declaratii ale mai multor persoane care au lucrat cu sau pentru Vintu, care confirma -curatenia- facuta la diferite resedinte sau birouri ale firmelor lui Sorin Ovidiu Vintu. Abia dupa ce eliminarea tuturor probelor a parut ca fiind sigura, a putut fi inceputa campania de dezinformare a autoritatilor si de manipulare a opiniei publice.
Pe de alta parte, unii dintre oamenii loiali lui Sorin Vintu au continuat sa aiba acces la baza de date a SOV Invest, societatea care administra Fondul National de Investitii, chiar si dupa ce politia a anuntat, public, ca nu mai exista arhiva la SOV Invest.
-DIDI- dovedeste
Va prezentam, in premiera, documente din care rezulta ca -Cineva-, in luna august a anului 2000 (la trei luni de la prabusirea fondului), a accesat baza de date a SOV Invest, si inca la niste ore la care investitorii dormeau deja.
Listarile, prezentate alaturat, au fost facute de programul de contabilitate al SOV Invest, de pe serverul central care asigura gestiunea bazei de date contabile despre Fondul National de Investitii. Operatorul care a efectuat listarea, inca necunoscut, marcat -DIDI-, a accesat baza de date in noaptea de 29-30 august 2000, intre orele 23.00 si 01.00, si au fost utilizate de catre Sorin Vintu pentru a se apara inaintea comisiei parlamentare de ancheta tocmai de acuzatia de a fi primit fara drept dume insemnate de la FNI. Prin aceste fise, Vintu incerca sa demonstreze ca banii au fost primiti in mod legal, transferurile fiind in mod corespunzator evidentiate in contabilitatea FNI. Potrivit acestor fise, rezulta ca Vintu era titularul mai multor carnete de investitor FNI, aflate in evidenta a cel putin doua sedii: -Sediu 1- si -Manuc 1-.
Reamintim ca, pana la finele lunii mai 2000, cand inca nu existau presiuni din partea investitorilor, -linistiti- prin spoturile platite tot din banii lor, Sorin Vintu a figurat ca detinator de unitati de fond, operatiunile sale fiind reflectate, in mod corespunzator, in contabilitatea FNI-SOV Invest. Imediat dupa prabusirea FNI, Vintu a incercat sa pretinda ca nu el a fost cel mai important beneficiar al sumelor rascumparate de la FNI in perioada care a precedat dezastrul. Listele puse la dispozitia presei au cuprins diverse nume ale unor investitori necunoscuti sau ale unor colaboratori ai lui Vintu. Insa, pana in perioada iunie-iulie 2000, numele lui Vintu nu a aparut printre cei care rascumparasera sume insemnate, aparand in schimb numele lui Nicolae Popa, in prezent fugit din tara si dat in urmarire prin Interpol. Banuim ca temerile in legatura cu revendicarile celor pagubiti au avut o oarecare legatura cu aceasta metamorfoza.
Totusi, dupa cum se stie, banii lasa urme. Si in acest caz, urme au ramas suficiente: ordine de plata, transferuri bancare, fise analitice etc. Adevarul poate fi reconstituit chiar si in cele trei saptamani ramase pana la angajamentul asumat de Guvernul Romaniei fata de Fondul Monetar International de lamurire a marilor fraude financiare, precum cea de la FNI.