Home Cultură Prolog la Festivalul -George Enescu-

Prolog la Festivalul -George Enescu-

DISTRIBUIŢI


In prima zi de septembrie a avut loc o noua conferinta de presa prefatand cea de a XVI-a editie a Concursului si Festivalului -George Enescu-, desfasurata – simbolic – la Ateneul Roman a carui renovare s-a finalizat cu doar cateva zile inainte. Numerosii reprezentanti mass-media au avut ocazia sa afle detalii de ordin organizatoric, cifre si statistici interesante pentru cei care doresc sa isi creeze o imagine a efortului depus de toti cei implicati in -construirea- acestei manifestari care, fara indoiala, reprezinta cel mai mare eveniment muzical al anului.

Dupa ce ministrul Razvan Theodorescu a subliniat -implicarea remarcabila a Secretariatului general al guvernului-, anuntand totodata intentia de a se crea o Fundatie care, dupa modelul Festivalului de la Salzburg, va prelua aspectele financiare pentru editia 2005, secretarul general al SGG, Serban Mihailescu, a subliniat faptul ca aceasta va fi o incercare de a concretiza propunerea prim-ministrului Adrian Nastase de a crea Fundatia Enescu, in vederea implicarii societatii civile, a ONG-urilor in acest domeniu, pentru a degreva guvernul de solicitarile multiple in plan financiar si organizatoric, dar si pentru a demonstra ca lumea artelor nu e tutelata de guvern. Dupa cum a afirmat Serban Mihailescu, Festivalul -Enescu- este, la ora actuala, singurul (pe plan internatioanl) in care se implica astfel guvernul unei tari. S-au alocat cinci milioane de dolari pentru renovarea ateneului, schimbarea sonorizrii (difuzoare montate la fiecare scaun) Salii Palatului a costat 250.000 de dolari, bugetul aprobat al Festivalului este de 154 miliarde de lei, onorariile artistilor se ridica la 90 miliarde de lei, transportul (90% cu TAROM, in tara cu autocare, microbuze, tiruri pentru instrumente etc) reprezinta 26 miliarde de lei, cazarea – 17 miliarde etc. S-au semnat 500 contracte, vor sosi 2.200 de muzicieni din strainatate, in organizare sunt implicate 600 de persoane. Exista si sponsorizari care se spera ca vor creste in zilele viitoare. Piata Festivalului va gazdui concerte sustinute de elevi si studenti, laureati la concursuri nationale, vor fi proiectate filme puse la dispozitie de Fundatia Karajan din Viena, vor fi organizate expozitii etc. Contractele cu artistii straini au fost semnate si s-au platit -avansurile-, contractele cu muzicienii nostri s-au semnat in proportie de 80%, biletele si abonamentele s-au vandut aproximativ 40%, iar pentru premiera operei -Oedipe- de Enescu aproape s-au epuizat.

Intervenind prompt, directorul Operei Nationale, tenorul Ludovic Spiess, a precizat ca, din cauza monumentalitatii decorurilor (necesitand trei-patru zile pentru montare si tot atatea pentru demontare), nu vede posibilitatea mentinerii acestei variante regizate de Petrica Ionescu dupa cele doua spectacole din Festival, mentionand totodata, in stilul sau specific, ca acum pe scena ONB este -ca la NASA-, se inchiriaza -galeti de lumini- etc, ceea ce ridica mult costurile.

Directorul Festivalului 2003, dirijorul Cristian Mandeal, a mentionat includerea unor cicluri de muzica romaneasca in programul Festivalului, alaturi de opusuri enesciene (mai numeroase decat in 2001), detailand apoi structura Orchestrei Festivalului ce va sustine concertul final.

Criticul muzical Mihai Cosma, directorul Biroului de presa, a precizat ca acesta va functiona la Sala Radio.

In ce priveste Concursul care va debuta in 7 septembrie, s-au inscris 31 candidati la sectiunea vioara, 47 la pian, 38 la canto si, ca o noutate, s-a creat o sectiune de compozitie la care s-au depus 26 de partituri.

Printre noutatile editiei 2003 a Festivalului se afla si gala de balet, lansarea unor volume de muzicologie, alaturi de concertele ce vor fi sustinute in tara de catre ansambluri si solisti de marca.

Si daca intr-adevar evenimentul va fi prezentat si la Euronews si la Mezzo – asa cum s-a anuntat – va afla si strainatatea, in sfarsit, ca la Bucuresti se desfasoara, de 45 de ani, Concursul si Festivalul -George Enescu-, la care participa muzicieni de clasa internationala, alaturi de artisti romani de prestigiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.