In ceea ce priveste metroul bucurestean, Fondul Monetar International a adoptat o strategie cel putin ciudata: disponibilizari de personal in octombrie si angajari anul viitor.
Concret, dupa cum a aratat ieri presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi, FMI a impus reducerea cu 700 de persoane a numarului de angajati ai Metrorex SA, operatiune care va avea loc incepand cu 1 octombrie anul in curs. Dintre acestia, 500 au facut cerere sa iasa din sistem, unii dintre ei iesind la pensie, iar altii fiind incantati de platile compensatorii: 10 milioane de lei la momentul concedierii, dupa care 4,8 milioane de lei lunar, timp de doi ani. Alte 100 de persoane vor trece in sistemul privat, prin externalizarea sistemului de salubrizare de la metrou. In fine, doar 100 de angajati vor fi concediati impotriva vointei lor.
Problema intervine insa din cauza (sau mai degraba datorita) faptului ca anul viitor se preconizeaza darea in functiune a doua noi tronsoane de metrou: Nicolae Grigorescu (fost Leontin Salajan) – Linia de Centura si 1 Mai – Zarea. Potrivit dlui Radoi, acest lucru va impune angajarea a cel putin 100 de persoane, adica exact cat a impus FMI sa plece cu de-a sila in cursul acestui an.
Acum este vorba de prima disponibilizare de la metrou din 1990 si pana in prezent. Plecarile de la metrou au avut loc din toate domeniile de activitate: reparatii, intretinere si exploatare. Singurul lucru deranjant este ca, avand in vedere numarul mare de casiere care au plecat de la metrou, cel putin trei guri de acces vor trebui inchise temporar, din cauza lipsei personalului calificat. Dl Radoi a precizat ca momentan nu s-a stabilit care dintre gurile de acces va fi inchisa, urmand ca in acest sens sa fie luat in calcul traficul inregistrat.
Ion Radoi a tinut sa precizeze ca, in cazul disponibilizarilor, a tinut cont, in primul rand, de apartenenta la sindicat a celor vizati. -Mi se pare normal sa-mi apar cu precadere membrii de sindicat, deoarece, pana la urma, aceasta este menirea oricarei organizatii sindicale-, a spus domnia sa.
In alta ordine de idei, presedintele USLM a mai spus ca, in cursul zilei de joi, din cauza ploilor, s-a impus inchiderea a doua guri de acces la metrou (la Mihai Bravu si Muncii) si ca, in jurul pranzului, s-a facut simtita si o pana de curent. -Din fericire, trenurile au putut fi aduse in statii-, a concluzionat Ion Radoi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane