Home Economic-Financiar Un holding austriac – interesat de preluarea Electroputere Craiova

Un holding austriac – interesat de preluarea Electroputere Craiova

DISTRIBUIŢI

Odinioara societate de renume a industriei romanesti, Electroputere Craiova – singura fabrica romaneasca de locomotive – a devenit, intre timp, un fel de oaie neagra, spre care nimeni nu isi intoarce ochii. Desi, potrivit acordurilor cu institutiile financiare internationale, trecerea in proprietate privata trebuia incheiata de mult, nici una din cele sase incercari facute de statul roman nu a fost finalizata. -Cartea de vizita- a societatii craiovene este -patata- atat de datoriile semnficative acumulate in ultimii ani, care nu dau deloc bine in ochii potentialilor investitori, cat si de masurile contradictorii luate de autoritatile de la Bucuresti, in ceea ce priveste strategia de privatizare.

Deciziile privind metoda de privatizare pentru Electroputere au pendulat intre doua variante: ba vanzare in bloc, ba vanzare pe unitati de productie. In plus, de-a lungul timpului, companii de renume, precum General Motors sau Siemens, si-au exprimat intentia de a prelua uzina craioveana, insa, dintr-un motiv sau altul, pana la urma nu s-a concretizat nimic.

Datorii restante de 30 milioane de euro

Dupa ce au schimbat pe nepusa masa strategia de privatizare, premierul Calin Popescu Tariceanu declarand ca vanzarea in bloc nu mai este o solutie viabila pentru salvarea societatii de la faliment, in prezent, reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului au inceput deja discutiile cu ofertanti interesati de preluarea pachetului de 62,82% din actiuni. Potrivit AVAS, noul presedinte, Razvan Orasanu, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu presedintele holdingului austriac A-TEC Industries AG, Mirko Kovats, si au discutat pe tema privatizarii societatii Electroputere. In prealabil, Kovats a efectuat o vizita pe platforma craioveana, exprimandu-si intentia de a cumpara actiunile companiei craiovene, dar in anumite conditii. Una dintre -ghiulelele- care trag in jos societatea consta in datoria de 30 milioane de euro, pe care o are catre stat. In acest sens, AVAS precizeaza ca -vor fi analizate posibilitatile de solutionare a situatiei-. Cum? – ramane de vazut.

Presedintele AVAS – la fata locului

Discutiile dintre cele doua parti au atins si alte puncte sensibile, legate de numarul de personal, considerat de austrieci a fi supradimensionat. In prezent, la Electroputere sunt angajati 3.000 de oameni, iar societatea lucreaza la circa 20-30% din capacitate, avand nevoie de un program de restructurare si de o infuzie de capital. Pentru definitivarea strategiei de privatizare, Orasanu va vizita astazi uzina craioveana, raspunzand astfel invitatiei facute de sindicate si de conducerea societatii. Societatea are o suprafata construita de 250.214 mp, suprafata totala fiind de 601.164 mp. Compania detine o cale ferata uzinala racordata la reteaua nationala prin statia CFR Jiul. In prezent, Electroputere are patru divizii, respectiv divizia de servicii generale, fabrica de scule dispozitive, verificatoare, fabrica de piese turnate si forjate, fabrica de reparatii si modernizari de masini unelte si instalatii tehnologice.

A-TEC Industries, prezenta in Europa centrala si de est

A-TEC Industries AG, companie industriala privata, specializata in productia de motoare electrice si masini unelte, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro. Compania desfasoara activitati de productie in majoritatea tarilor din Europa centrala si de est, precum Franta, Germania, Spania, Serbia, China, India si SUA. Cu un total de 10.000 de salariati, A-TEC Industries este in prezent angajata intr-un proces major de extindere si dezvoltare. Grupul isi desfasoara operatiunile la nivel global prin intermediul a patru subgrupuri, toate inregistrate in Austria. Este vorba de ATB Austria Antriebstechink AG, producator de sisteme de propulsie electrice, Austrian Energy&Environment AG, furnizor de solutii tehnologice ecologice de productie a energiei si producator de generatoare de aburi si de centrale electrice pe biomasa, Montanwerke Brixlegg AG, specializata pe activitati metalurgice si EMCO Gruppe, producator de masini-unelte.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.