Home Politic Victor Ponta, mână-n mână cu socialiștii bulgari „loiali Moscovei”

Victor Ponta, mână-n mână cu socialiștii bulgari „loiali Moscovei”

DISTRIBUIŢI

După ce s-a scuzat că nu ar avea intenția de a-și organiza întâlniri tete-a-tete cu liderii de la Moscova, premierul Victor Ponta se asociază cu tot felul de personaje politice din regiune suspectate că ar strânge relațiile cu Rusia chiar și în detrimentul Uniunii Europene. Un astfel de exemplu este prietenul său, premierul socialist al Bulgariei, Plamen Oreşarski. Revista germană „Der Spiegel” scrie că Executivul de la Berlin este tot mai îngrijorat de influența Rusiei în cadrul guvernului de la Sofia. Conform unor documente obținute de revista germană citată, relațiile dintre Rusia și Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influența direct procesul legislativ de la Sofia. Documentele în cauză au fost întocmite de către serviciile de informații externe (BND) ale Republicii Federale.

Acestea atestă că o treime din rezultatele economiei bulgare ar fi controlate direct sau indirect de către Rusia, fiind practic o poartă de acces al banilor rusești în UE. Documentele BND precizează faptul că actuala coaliție guvernamentală de la Sofia, formată din socialiști și partidul minorității turce DPS, este catalogată drept una loială Kremlinului. În partidele din arcul guvernamental activează foști membri ai Partidului Comunist, agenți secreți și oligarhi foarte bogați care fac afaceri cu cei din cercul lui Vladimir Putin. Legăturile ar fi atât de strânse încât Rusia ar influența direct procesul legislativ din Bulgaria. Săptămâna trecută au apărut în presă unele scrisori confidențiale ale concernului Gazprom către Executivul de la Sofia. În acele documente, Gazprom ar fi dictat pur și simplu formulările legislative care privesc construcția gazoductului South Stream, menționează sursa citată.

 

Sub robia gazului

 

 

Bulgaria a fost una dintre primele țări ale UE care au anunțat că renunță la proiectul Nabucco pentru a se alătura South Stream, concurentul său rusesc. Guvernul Oreşarski a intrat în conflict cu Executivul de la Bruxelles după ce a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură” pentru a-l sustrage din jurisdicția reglementărilor europene. O întâlnire a comisarului european pentru energie Gunther Oettinger cu ministrul bulgar al energiei a rămas fără niciun rezultat.

Oettinger a precizat pentru presa germană că „dacă Bulgaria va modifica într-adevăr legislația, atunci va trebui să reacționăm pentru a asigura respectarea normelor europene”. În ciuda suspiciunilor legate de influența Rusiei, candidatul socialist la șefia Comisiei Europene, Martin Schulz, a vizitat Bulgaria și a participat la un eveniment electoral organizat de socialiștii bulgari. Socialistul Schultz a fost cel care a făcut o serie de afirmații legate de o atitudine umilă a UE în raport cu Rusia, deoarece este nevoie de un preț scăzut la gazul rusesc importat de UE. „Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul UE? Să aibă energie la prețuri rezonabile”, a pledat el. Precizând că Rusia a încălcat dreptul internațional în Crimeea, el a afirmat ca „trebuie luată în considerație realitatea”, care este ca „peninsula aparține Federației Rusiei”. „Este un fapt împlinit”, a susținut acesta. Un astfel de personaj este pe cale să ajungă șeful Comisiei Europene pe un mandat de patru ani care se anunță extrem de tulburați pe relația cu Rusia.

De altfel, premierul Victor Ponta a afirmat și el în urmă cu circa două luni, după o întâlnire cu omologul său bulgar ca fiecare să vină în România, respectiv Bulgaria, pentru a se susține reciproc în campania electorală pentru Parlamentul European. „Aici la Ruse e a doua oară când ne întâlnim. În urmă cu aproape un an eram aici într-o campanie electorală și m-am bucurat să-l sprijin pe domnia sa și un nou guvern al Bulgariei. Mi-a promis că va fi de asemenea prezent în prima campanie electorală din România”, a afirmat Ponta pe 7 martie anul acesta în cadrul unei ședința comune a guvernelor român și bulgar. La începutul săptămânii viitoare ar trebui să viziteze Bulgaria și fostul cancelar german Gerhard Schroeder pentru a da o mână de ajutor la campania socialistă. Reamintim că Schroeder este prieten bun cu Vladimir Putin și că acesta a organizat o petrecere de ziua sa la care a participat și președintele rus în ciuda tensiunilor din estul Ucrainei. Schroeder este membrul din 2005 al board-ului Gazprom si este considerat ca omul esențial al Moscovei în Germania.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.