Dosarele referitoare la fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate curg in ritm rapid de la politie la Parchet. La finele lunii trecute, inca un caz in care managerii CFR sunt acuzati de abuz in serviciu a ajuns pe masa procurorilor.
-Directia de Investigare a Fraudelor a declinat in favoarea Departamentului National Anticoruptie dosarul penal cu privire la fosta conducere a Companiei Nationale de Cai Ferate, care in perioada 2002-2003 a angajat in mod abuziv cheltuieli care nu erau prevazute in bugetul unitatii; achizitii de materiale ce nu erau necesare desfasurarii activitatii-, se arata intr-un comunicat al IGPR.
Control la 80 de firme
Pentru a se vedea exact care sunt problemele la caile ferate, a fost declansat un control care a cuprins peste 80 de firme furnizoare ale companiei de stat. -In toate aceste cazuri, noua persoane cu functii de conducere in Compania Nationala de Cai Ferate, in calitate de autoritate contractanta, nu au respectat prevederile OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice, referitoare la intocmirea dosarului achizitiei publice, publicarea intentiei de a contracta, documentatia tehnica de calificare si procedura de licitatie-, sustine Inspectoratul General al Politiei.
Plus de 200 miliarde de lei
Politistii au fost ajutati de experti financiari ai Ministerului Finantelor Publice. Echipele de control au constatat cu stupefactie ca CFR a cumparat diferite materiale cu 300 miliarde de lei, pretul fiind cu aproape 200 miliarde de lei mai mare decat cel de pe piata.
-S-a stabilit ca, in perioada 2002-2003, au fost angajate cheltuieli care nu erau prevazute in bugetul unitatii pentru achizitii de materiale, fie prin emiterea de comenzi pentru produse, la preturi supraevaluate (panze rectilinii, tarozi, filiere, freze, burghie, clesti, dalti, foarfece tabla, lacate, surubelnite, rulete, pile, micrometre, mandrine, cruci cardanice, cabluri etc.) – ce nu au facut obiectul vreunei proceduri legale de licitatie sau in baza unor proceduri de selectie de oferte-, se arata in comunicatul IGPR.
De asemenea, o parte din bunurile cumparate cu aproape 10 milioane de euro nu erau necesare Companiei de Cai Ferate. Practic, managerii companiei de stat au achizitionat produsele respective la preturi de trei ori mai mari decat cele reale. In acest dosar sunt implicati noua oficiali ai CFR, dar si patroni sau administratori ai mai multor firme private.