Home Social Funeriu recomandă organizarea claselor pregătitoare în afara claselor simultane

Funeriu recomandă organizarea claselor pregătitoare în afara claselor simultane

DISTRIBUIŢI

?ê?£colile din zonele izolate geografic sau lingvistic nu vor putea organiza o singură clasă pentru toți copiii din clasele I-IV dacă numărul acestora este prea mic pentru a învăța în clase separate și nici nu există posibilitatea de transport la alte școli. Astfel, dacă vor fi patru elevi, unul de clasa I, altul de clasa a II-a, altul de clasa a III-a, iar unul de clasa a IV-a, aceștia vor fi grupați în două clase, unde pot învăța simultan, primii doi într-o clasă de studiu, iar ceilalți doi într-o alta. La licee și școli profesionale sunt interzise clasele simultane, iar la gimnaziu acestea se vor putea constitui numai în anumite situații. O atenție specială o vor avea bobocii din clasele pregătitoare pentru care este recomandată organizarea de clase separate. ?ê?£i elevii de clasa a VIII-a care vor învăța în simultane vor avea regim separat la disciplinele la care vor fi testați la evaluarea națională.

Ministerul  Educației interzice clasele simultane în licee

Ministerul Educației a publicat normele metodologice privind organizarea claselor simultane în învățământul primar, în școlile izolate geografic sau lingvistic în care numărul de elevi este mai mic decât cel prevăzut de legea Educației pentru organizarea unei clase și nu există posibilitatea asigurării transportului la alte școli. Astfel, în liceele și școlile profesionale este interzisă  organizarea claselor simultane. În învățământul primar, copiii din clasele I și a II-a vor putea învăța simultan în aceleași clase, la fel și cei din clasele a III-a cu cei din clasa a IV-a. Indiferent de numărul de elevi, nu se admite însă o clasă pentru toți elevii din învățământul primar. Elevii de clasa a V-a vor putea fi grupați cu cei dintr-a VI-a, iar cei din clasa a VII-a cu elevii din clasa a VIII-a. Pentru aceștia din urmă însă, trebuie să se asigure predarea separată a disciplinelor obligatorii la evaluarea națională: limba și literatura română, limba și literatura maternă și matematica, indiferent de numărul elevilor. La clasele V-VIII se va putea organiza o singură clasă de studiu numai în situația în care numărul total de elevi de la nivelul gimnazial este sub cel prevăzut pentru o clasă de Legea educației naționale, respectiv minimum 20 de elevi.

Clasa pregătitoare trebuie organizată separat

Clasa pentru grupa pregătitoare, indiferent dacă va avea  sau nu cursuri simultane cu o clasa I, trebuie să fie amenajată corespunzător cerințelor vârstei copiilor,  se arată în normele metodologice.
Potrivit noii legi a Educației, clasa pregătitoare devine obligatorie, fiind organizată în școli, din toamnă, pentru copiii care au împlinit 6 ani până la 31 august. Copiii vor învăța însă jucându-se pe baza unor materiale speciale, diferite de cele ale elevilor din clasa I. ?ê?£coala bazată pe învățarea prin joacă pentru copiii preșcolari care vor fi pregătiți în școli să se familiarizeze cu cursurile se bucură de o atenție specială. „Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare”, prevăd normele metodologice de organizare a claselor simultane.

O clasă simultană poate avea  maximum 30 de elevi

La organizarea acestor clase, directorii de școli trebuie să țină cont de Legea Educației care prevede că în învățământul primar, o clasă poate cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25, în timp ce învățământul gimnazial, o clasă poate cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 30.
În același timp, desfășurarea procesului de învățământ de la clasele organizate în regim simultan se asigură, cu prioritate, de cadre didactice calificate, potrivit ordinului ministrului Educației.

La constituirea claselor în regim simultan, se va avea în vedere asigurarea finanțării de bază, care să permită buna organizare și desfășurare a procesului de învățământ, luând în calcul factorii de corecție, severitatea dezavantajelor, limba de predare și alți factori, se mai arată în documentul publicat de Ministerul Educației.
Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.