Disparitia tragica a ministrului suedez de externe, Anna Lindh, chiar in conditiile in care reprezenta una dintre cele mai proeminente figuri de la Stockholm, nu a reusit sa indeparteze scepticismul suedezilor fata de alinierea la moneda europeana. Acestia au respins aderarea la euro intr-un procentaj pe care nici macar cei mai optimisti din tabara contra nu il sperau, mai mult de 56%, adica peste toate previziunile anticipate de cele mai recente sondaje. Finalul este cu atat mai semnificativ cu cat Suedia este prima tara care respinge euro. Sustinatorii monedei europene au fost doar 41%, dovedindu-se astfel ca suedezii raman prin excelenta un popor rational, de vreme ce simpatia pentru Anna Lindh nu a putut fi transformata in capital de incredere pentru euro. Premierul Goran Persson a declarat ca nu va demisiona, chiar daca victoria scepticilor este vazuta ca o infrangere pentru tabara eurosustinatorilor, printre ai carei reprezentanti de frunte se numara si seful guvernului. Persson a explicat insa ca va respecta rezultatul, pe care l-a descris ca -foarte clar-. -Exista un puternic scepticism fata de moneda unica europeana din partea poporului suedez-, a declarat acesta.
Ca o prima reactie, moneda europeana a inregistrat ieri dimineata o usoara scadere fata de dolarul american, in timp ce coroana suedeza s-a depreciat in raport cu euro.
In mediul de afaceri, sentimentul dominant era tristetea si dezamagirea, dar nu au lipsit nici demisiile. Directorul executiv al companiei suedeze de telecomunicatii Ericsson, un simbol al economiei suedeze, si-a dat demisia in urma respingerii euro, dupa ce fusese unul dintre sustinatorii monedei unice.
Rezultatele referendumului amplifica tendintele izolationiste ale Stockholmului si transforma Suedia in singura tara situata si in afara NATO, si a UE, dar fara a fi adoptat moneda unica. Dincolo insa de impactul national al referendumului suedez, acesta a pregatit terenul pentru dezbateri aprinse la nivel european.
Temeri europene
In incercarea de a deturna atentia de la scandalul David Kelly, in Marea Britanie Cabinetul Blair si-a asumat in ultima vreme un mare risc anuntand ca intentioneaza organizarea unui referendum pentru aderarea la euro. Decizie puternic respinsa de opozitia conservatoare care isi intareste pozitia zi dupa zi, dupa cum reiese din sondajele de opinie. Acum, dupa rezultatele referendumului suedez, liderii taberei care respinge moneda unica au iesit la atac, explicand ca administratiei laburiste ii va fi extrem de greu sa castige majoritatea de partea sa daca va organiza un referendum. Premierul Blair a refuzat ieri sa comenteze ceea ce s-a intamplat la Stockholm.
In Danemarca, tara care a respins si ea euro in urma cu trei ani, adica inainte chiar de introducerea ei oficiala, premierul Anders Fogh Rasmussen a incercat sa nu dramatizeze rezultatele din Suedia. El a insistat ca ele nu vor avea nici o influenta asupra danezilor daca vor fi chemati din nou la viitor referendum care se doreste a fi organizat.
La nivelul institutiilor europene, reactiile nu sunt nici ele pozitive. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat ca Suedia isi va pierde influenta europeana.
Insa suedezii par sa creada ca le va fi bine fara euro si ca pastrarea coroanei suedeze va stimula cresterea economica si, pe cale de consecinta, va duce la scaderea somajului. Credinta exprimata de suedezii sceptici are ca explicatie nevoia de a tine sub un control strans deficitul bugetar, angajament asumat prin aderarea la euro. Conform pactului de stabilitate, acesta nu trebuie sa depaseasca 3%, el fiind insa incalcat de Franta si Germania, care, mai ales dupa semnalul dat de presedintia italiana a UE, par dispuse sa forteze modificarea acestei limite. Ele spun ca de aceasta politica fiscala foarte stricta este responsabila de recesiunea sau, in cel mai fericit caz, stagnarea, pe care le inregistreaza economiile Germaniei, Italiei sau Frantei, iar renuntarea la acest barem poate crea conditiile cresterii economice. In prezent, tendintele economiei suedeze sunt contrare celor ale marilor economii europene, PIB este in crestere, iar somajul – in scadere. Analistii nu contenesc insa sa explice faptul ca nu alinierea la moneda euro este responsabila de problemele structurale ale economiilor celor trei tari, ci este vorba de o ecuatie mult mai complexa.
Opinia impartasita de multi economisti este aceea ca rezultatele referendumului suedez vor avea un impact important asupra tarilor din sud-estul Europei care vor deveni membre UE anul viitor. Asteptarile pietelor financiare potrivit carora toata statele membre vor adopta euro pana la sfarsitul anului 2006 se vad infirmate deja de statisticile macroeconomice, iar respingerea de catre o tara a monedei unice nu face decat sa puna paie pe foc. In aceste conditii, pentru economisti devine evident ca singura solutie pentru un viitor sigur din punct de vedere economic al Uniunii Europene il reprezinta reformele intr-un ritm cat mai accentuat si o anumita regandire a regulilor euro, asa cum a dat semnalul si presedintia italiana a UE, prin vocea premierului italian, Silvio Berlusconi. Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, a declarat ca eforturile de a-i convinge pe suedezi sa accepte euro trebuie sa continue, ceea ce presupune ca introducerea completa a monedei unice este singura cale catre viitorul pe termen lung al Uniunii. Evident, cu conditia ca ea sa fie dublata de reforme profunde. Deocamdata, printre tarile care se vor alatura UE in 2004 entuziasmul ramane mare, ultimul exemplu fiind Estonia, ai carei cetateni au votat in proportie de 67% in favoarea integrarii, Letonia fiind singura tara a carei populatie mai are de optat pe tema aderarii, pana acum toate viitoarele membre primind cu entuziasm, mai mare sau mai redus, decizia UE de a le primi in granitele Uniunii.