Home Turism -Privatizarea foarte tarzie a grevat cel mai mult dezvoltarea turismului-

-Privatizarea foarte tarzie a grevat cel mai mult dezvoltarea turismului-

DISTRIBUIŢI

– Domnule ministru, au trecut aproape trei luni de cand turismul a trecut la ministerul pe care-l conduceti. Care sunt marile probleme ale acestui sector economic?

– As pleca de la ceea ce a grevat cel mai mult dezvoltarea turismului, aceasta privatizare foarte tarzie. Timp de 13 ani am tot vandut hoteluri, restaurante si alte unitati. Practic, turismul s-a privatizat si au mai ramas doar cateva hoteluri neprivatizate. De acum, problema vechii mosteniri, ca proprietate, a fost rezolvata, iar toata lumea se uita foarte atent catre investitii. Privatizarea intarziata a fost marea problema a turismului. Desigur, printre marile probleme se numara un management defectuos, prin care nu se intelege foarte bine raportul intre pret si calitatea serviciului, si, totodata, o graba foarte mare a unor patroni de a-si recupera investitiile sau de a obtine beneficii foarte rapide. Lucrurile acestea se intorc impotriva lor si se creeaza ceea ce s-a intamplat in iulie anul acesta. A plecat foarte bine sezonul pe litoral. In primele sase luni a mers chiar cu 15 procente mai bine decat anul trecut, dar in iulie, cand sezonul demarase foarte bine, au crescut preturile, a scazut temperatura si au plecat turistii. E o vorba la romani: -Dumnezeu nu bate cu bata-. Dupa aceea, abia si-au revenit, si in luna august lucrurile au mers mult mai bine; vom avea in curand o situatie finala. Cred ca principala boala a turismului a fost privatizarea tarzie, a doua este un management care se invata, iar a treia este lipsa unor resurse financiare si a accesului la credite. Problema de creditare a turismului ramane o chestiune importanta, de care trebuie sa ne ocupam. Infrastructura trebuie sa se dezvolte catre zonele in care turismul are nevoie de ea. Lipsa infrastructurii este un obstacol in fata turismului.

– Care este nivelul de pregatire al oamenilor cu care colaborati in domeniul turismului?

– Nu sunt mai bine pregatiti ca in alte zone economice. Ca totdeauna, toate compartimentele economiei unei tari sunt la nivelul mediu. Ca si transportul rutier, toti operatorii sunt privati, si aici exista chiar o economie de piata extrem de functionala, unde noi putem interveni doar cu corecturile legislative sau doar cu anumite directii.

– Cum se prezinta la ora actuala reprezentarea internationala a turismului romanesc?

– Ne uitam la ea cu oarecare ingrijorare. Astfel, noi, pana la sfarsitul anului, vom lua masurile de corectie pe care le consideram necesare pentru o promovare eficienta. Am alcatuit o comisie mixta consultativa, cu cativa oameni din minister si cu multi oameni din turism, de la toate federatiile patronale. Impreuna, pana la sfarsitul anului, sa punem la punct un sistem de promovare care sa-i serveasca pe ei.

– In acest sistem de promovare externa va fi inclusa si Compania Tarom?

– Nu stiu daca trebuie amestecate lucrurile, pentru ca Tarom-ul se ocupa de zburat, si nu de turism. Au fost amestecati de-a lungul timpului, si cele doua activitati nu au dat intotdeauna rezultate. Tarom-ul are problemele lui in teren si nu poate sa faca subventia turismului. Asta este o idee gresita si fiecare activitate trebuie sa fie rentabila. Nu este rentabila, trebuie sa o facem, si noi speram sa o facem.

– Birourile de turism reprezinta oglinda activitatii ministerului dumneavoastra in strainatate, dar nu la toate lucrurile merg pe un drum bun. Ce veti face pe viitor?

– Daca ma intrebati ce am vazut eu pana acum, pot spune ca imaginea este una exceptionala. Eu am nimerit la Paris peste biroul de turism al Romaniei din intamplare. Si plimbandu-ma intr-o zi pe strazi, intr-o sambata dupa-amiaza, biroul era deschis, am intrat, nu m-a recunoscut nimeni si nici eu n-am tinut sa ma prezint cine sunt. M-am uitat de jur imprejur si era o activitate foarte buna. Am inteles ca in alte parti situatia este mai proasta.

– Cum vedeti revigorarea activitatii acestor birouri?

– Nu stiu sa raspund acum. Comisia mixta consultativa pe care am creat-o cu patronatele va avea de raspuns la intrebarea: cum reusim noi sa promovam mai bine turismul in interior si in exterior, pentru ca, dupa mine, prima piata pe care o avem este piata romaneasca?

– Cum apreciati solicitarea patronatelor de infiintare a unei Autoritati Nationale de Turism?

– Mie nu mi-a cerut nimeni nimic. La mine, daca vor patronatele sa aiba o discutie, se inscriu frumos in programul meu si ma intalnesc cu ei. Eu m-am intalnit cu patronatele din turism, am si stabilit sa vina in aceasta saptamana sa prezinte ce au discutat, pentru a vedea cum lucram in continuare. Stiti cum este, lumea cere, iar experienta mea arata ca omului trebuie sa-i dai. Deci, cand am avut intalnirea cu patronatele, ei au ridicat cateva probleme. Sigur, daca noi vrem sa ne oprim la un om sau la doi oameni, cred ca discutia incepe sa capete o chestiune de antipatie sau de simpatie. Ziceam sa fac o comisie mixta, asa cum o fac peste tot. Cu foarte putini oameni din ministerul de resort si cu toti cei prezenti si impreuna vom face un program de promovare pe 2004, pentru a-l pune in practica. Eu am sa pun in practica exact cum aceasta comisie va decide. Ei sunt specialisti, cei care de fapt fac turism, si nu cei care vorbesc de turism. Si eu sunt convins ca in felul acesta lucrurile vor fi mult mai bine asezate. Probabil ca o sa inchidem reprezentanta din Elvetia, de unde o sa vina mai putini turisti, si sa ne orientam catre Asia, de unde vara ar putea sa vina mai multi turisti. Din China o sa vina sigur, si asta e preocuparea mea, ca Romania sa devina destinatie turistica pentru chinezi. Ei au un sistem altfel organizat in turism si mi s-au dat anumite incurajari saptamana trecuta.

– Care sunt relatiile cu tarile arabe?

– In tarile arabe, cand am fost cu premierul in Kuweit si in Liban, am constatat ca e iarna, iar vara ei fug de caldura de acolo. Pentru ei, temperatura din Romania, cand le spuneam ca sunt 35 de grade la umbra, li se parea racoare, mai ales la munte, cand noaptea sunt 20 de grade. Ministrul turismului din Liban si cel din Kuweit erau foarte impresionati. Dar in Kuweit s-a schimbat guvernul de atunci, insa o sa continuam o discutie pe aceasta tema. Nu pot sa spun ce va iesi, dar trebuie sa incercam.

– Am inteles ca in aceasta toamna intentionati sa organizati un mare targ de turism, unde sa participe cat mai multi invitati de afara?

– Asa este, si vom incerca usor, usor sa ajungem la nivelul propus. Cand ne-am apucat noi de targul de constructii, in 2001, erau la expozitie doar cateva firme prin centru. Dar anul trecut a fost al doilea targ din Europa, dupa cel de la Moscova, ca prezenta. N-aveai loc unde sa arunci un ac, si sunt convins ca anul asta va fi mai bine ca altadata, iar anul viitor, si mai bine.

– Poate deveni Rusia o piata atractiva pentru turismul romanesc?

– Nu stiu deocamdata ce sa spun, dar singurii care sunt extrem de interesati, mult mai interesati decat toti ceilalti, sunt chinezii, care acum nu vin in Romania, dar anul acesta au salvat turismul francez.

– Va multumesc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.