Disputa dintre varfurile politice italiene pe marginea afacerii -Telekom Serbia-, in care liderii de frunte ai stangii sunt acuzati de coruptie pentru un presupus comision in cazul cumpararii unui pachet de actiuni ale companiei iugoslave de telecomunicatii, in timpul regimului Milosevici. Acuzatiile au fost aduse de un om de afaceri aflat in inchisoare, Igor Marini, implicat si el in respectiva tranzactie de la sfarsitul anilor *90, in contextul unei anchete parlamentare declansate de majoritatea de dreapta controlata de Silvio Berlusconi. Pachetul de 27% a fost achizitionat de Telecom Italia, controlata se stat, cu aproximativ 500 milioane de dolari, si revandut inapoi la jumatate de pret, o afacere pe care stanga italiana o califica drept normala in peisajul pietei telecomunicatiilor, pe principiul pierzi sau castigi, asa e in afaceri.
Tintele acuzatiilor sunt chiar presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, pe atunci seful guvernului italian, impreuna cu cel mai zgomotos lider al stangii, Piero Fassino, si cu fostul sef al diplomatiei si al cabinetului italian, pentru o vreme, Lamberto Dini.
Dupa lansarea acestor acuzatii, carora mediile de informatii le-au acordat spatii ample, Piero Fassino, liderul -Democratilor de Stanga-, l-a acuzat pe Berlusconi ca ar fi -papusarul- din spatele acuzatiilor. Zis si, ulterior, facut, premierul Berlusconi l-a dat in judecata pentru calomnie, cerandu-i 15 milioane de euro drept daune.
In replica, Fassino a anuntat ca va proceda si el la fel cu un ziar al carui director este fratele lui Berlusconi. Intr-o incercare de a castiga teren in ochii opiniei publice, tot mai neincrezatoare, in ultima vreme, in onestitatea stangii, acesta a anuntat ca renunta la imunitatea parlamentara si se pune la dispozitia justitiei. O dovada ca nu cunoaste Constitutia, au comentat adversarii de dreapta, pentru ca imunitatea o poate ridica doar majoritatea parlamentara. Sau poate fi o consecinta a renuntarii la mandat, ceea ce Fassino nu a anuntat. Romano Prodi, pe care stanga il pregateste ca adversar al lui Berlusconi in 2006, a acuzat si el o campanie de presa impotriva sa. Asadar, o lupta in care, dincolo de parghiile institutionale, Berlusconi s-a autodistribuit intr-un dublu rol, in timp ce stanga il expune pe Fassino pentru a-l feri pe Prodi in confruntarile retorice.