Home Social Vânzarea dulciurilor ar putea fi interzisă în apropierea școlilor

Vânzarea dulciurilor ar putea fi interzisă în apropierea școlilor

DISTRIBUIŢI

Vânzarea ciocolatei, bomboanelor și a altor dulciuri, dar și a băuturilor care conțin zahăr ar putea fi interzisă de autorități la recomandarea specialiștilor care arată că anual, peste 35 de milioane de oameni mor din cauza diabetului zaharat. Un studiu realizat de Universitatea din California arată că zahărul este la fel de nociv ca și țigările și alcoolul, iar cercetătorii recomandă oprirea de la vânzare a dulciurilor în unitățile alimentare din apropierea școlilor. Potrivit The Telegraph, specialiștii apreciază că pe etichetele produselor care conțin zahăr ar trebui specificate, pe lângă conținutul de zahăr și limitele de vârstă pentru consumul de dulciuri.
Potrivit studiului de nutriție publicat la noi de Ministerul Sănătății, este nevoie de măsuri preventive pentru apariția diabetului de tip 2 și de tratament precoce al acestei boli odată descoperite. Statisticile arată că a scăzut foarte mult vârsta medie de apariție a bolii provocate în special de excesul de zahăr , fiind afectați în ultimii ani inclusiv copiii și adolescenții. Mai mult, se estimează că cele 150 de milioane de cazuri de diabet de tip 2 se vor dubla până în 2025.  Tot mai mulți copii și adolescenți dezvoltă această boală din cauza alimentației nesănătoase și sedentarismului. Cele mai expuse sunt persoanele supraponderale, dar nu numai. Oricine consumă cantități foarte mari de produse care conțin zahăr, inclusiv anumite cereale, cornuri, supe, sucuri sau alte produse cu un conținut ridicat de zaharoză, se expun riscului, mai ales dacă nu consumă cantități suficiente de apă.
Diabetul zaharat de tip 2 insulino-dependent este o boală endocrină provocată de nivelul crescut de zahăr din sânge, care afectează pancreasul. Acesta nu mai produce insulină, iar glucoza nu mai poate fi folosită pentru producerea de energie la nivelul țesuturilor. Dacă nivelul glicemiei este foarte mare, sunt afectați ochii, inima, rinichii, vasele de sânge și nervii, iar în lipsa unui control adecvat, bolnavii riscă să intre în comă și să moară.
În România, erau în 2011, peste 1.200.000 de diabetici, potrivit președintelui Societății Române de Diabet, prof. univ. Dr. Radu Lichiardopol.  Bolnavii afectați de diabet de tip 2 întâmpină probleme mai ales în teritoriu, unde nu sunt medici diabetologi suficienți.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.