Recentele majorari de tarife la utilitati si preconizata introducere a cotei unice de impozitare a veniturilor salariale i-au determinat ieri atat pe liderii confederatiilor sindicale, cat si pe cei ai organizatiilor patronale sa sara impreuna la gatul ministrului finantelor, Mihai Tanasescu.
Acesta a fost acuzat ca nu guverneaza pentru Romania si pentru romani, ci pentru Fondul Monetar International. -Le recomand calduros celor de la FMI sa-l ia la ei, la Washington, si sa-l trimita in vreo misiune. Vrem sa uitam cat mai repede numele lui Tanasescu-, a spus presedintele BNS, Dumitru Costin. Si sindicalistii, si patronii au aratat ca, in primul rand, consecintele masurilor adoptate de guvern se vor resimti in plan social. -Va creste gradul de saracie al populatiei, iar somajul, si asa o problema majora a Romaniei, se va acutiza-, a avertizat presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.
Patronii au aratat si ei ca, in conditiile date, nimeni nu-si mai poate face un plan de afaceri viabil.
Prim-vicepresedintele UGIR, Stefan Varfaldi, a opinat ca prin majorarea drastica a tarifelor la energie electrica si gaze naturale este pusa in discutie insasi capacitatea firmelor romanesti de a rezista pe piata.
In ceea ce priveste cota unica de impozitare a veniturilor salariale cu 23%, dl Varfaldi este de parere ca ea are avantaje doar in planul simplificarii procedurilor birocratice. Aceasta pentru ca, dupa spusele ministrului Tanasescu, introducerea cotei unice va fi dublata de anularea unei multitudini de deductibilitati prevazute de actuala legislatie in domeniu.
Acestui punct de vedere i s-a raliat si Dumitru Costin, care a si exemplificat cu efectele pe care le va avea noul sistem de impunere. Astfel, cresteri de venituri se vor inregistra doar la salariile mari: cu 24% pentru cei cu 110 milioane de lei pe luna si cu 19% pentru salariatii cu 50 de milioane. La un salariu de 8,5 milioane de lei, contribuabilul (cu patru persoane in intretinere) va pierde 7%, adica aproximativ 600.000 de lei, iar la un venit de 6,3 milioane (trei persoane aflate in intretinere) scaderea va fi de 5,2% (330.000 de lei). Liderul BNS a luat in calcul si cazul celor care au doua locuri de munca sau sunt retribuiti pe doua contracte la acelasi serviciu. Daca salariul acestora este sub 10 milioane de lei lunar, scaderea venitului va fi de aproximativ 100.000 de lei pe luna.
-Acest model nu seamana deloc cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana, el fiind aplicat doar in Rusia si alte tari din fosta URSS-, a concluzionat liderul BNS.
In ceea ce-i priveste pe sindicalisti, acestia au inceput deja protestele fata de majorarile de tarife si fata de noul sistem de impozitare si se asteapta ca la inceputul lunii viitoare ele sa creasca in intensitate. Cat despre reprezentantii organizatiilor patronale, ei nu au precizat clar la ce masuri vor recurge, dar au spus ca nu vor sta cu mainile-n san.