Home Social Sarea din bucatele românilor: pericol pentru inimă și cap

Sarea din bucatele românilor: pericol pentru inimă și cap

DISTRIBUIŢI

Românii trebuie să se gândească de mai multe ori înainte să pună sare în mâncare, în timp ce o gătesc sau la masă. Dacă depășesc o linguriță de sare pe zi riscă să facă hipertensiune arterială, principalul responsabil pentru apariția accidentelor vasculare cerebrale sau a infarcturilor miocardice, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, potrivit căreia 30 de milioane de oameni sunt afectați de hipertensiune arterială provocată de consumul excesiv de sare.
Un studiu al Ministerului Sănătății privind ingestia de sare și corectarea obiceiurilor alimentare arată un consum mediu de 11,5 grame de sare pe cap de locuitor, bărbații fiind cei care consumă cantități mai mari de sare. Consumul este astfel dublu față de cel recomandat de OMS, de 5 grame de sare pe zi pentru persoanele sănătoase, și aproape de trei ori mai mare față de cantitatea recomandată bolnavilor cu hipertensiune, diabet sau boli renale cronice, care trebuie să scadă aportul de sare la mai puțin de 4 grame pe zi.

Românii preferă să mănânce acasă și sărat

Studiul realizat în Ardeal, Moldova, Muntenia și Dobrogea arată că cea mai mare parte din sarea consumată în România provine din mâncarea preparată în casă. Românii consumă 56% din cantitatea de sare în supe, ciorbe sau alte mâncăruri gătite, în timp ce 13% din sare vine din carnea pregătită în casă, din pâine -11%, din salate 10%, sau din murături  -1%. Românii preferă să mânânce mâncarea gătită în casă după metode tradiționale, aceasta fiind baza alimentației zilnice, și nu mâncarea semipreparată sau cea pregătită în restaurante sau alte unități de alimențatie  publică. Produsele cu cel mai mare conținut de sare sunt brânzeturile,  gustă­rile sărate și mezelurile, dar românii nu consumă foarte mult astfel de alimente.

Supele și ciorbele din Ardeal, cele mai sărate

Studiul realizat timp de trei ani pe zone geografice relevă că ardelenii folosesc cel mai mult sarea la supe sau ciorbe, acestea contribuind la aportul zilnic de sare cu 3, 26 grame, față de supele și ciorbele din Muntenia – 2,41 grame, Moldova 2,9 grame sau Dobrogea -2, 63 grame. Per ansamblu însă, mâncarea gătită este mai sărată în Moldova și Dobrogea, aceasta contribuind la aportul zilnic de sare cu 3,96, respectiv 3,93 grame, față de Muntenia și Ardeal, unde acesta este de 3,01 și, respectiv 3,1 grame. 

Muntenii preferă salatele și pâinea sărate

Muntenii sunt pe primul loc la sarea în salate, cu 1,55 grame de sare, față de ardeleni care folosesc doar 0,89 grame, în timp ce moldovenii pun 1,13 grame de sare, iar dobrogenii 1,07 grame. Tot muntenii sunt pe primul loc la consumul de pâine sărată, același studiu arătând că aportul zilnic de sare provenit din pâine este la aceștia de 1,27 grame de sare, față de 1,7 grame în Dobrogea, 1,1 grame în Ardeal și 1, 07 grame în Moldova.

Locuitorii din Moldova, campioni la consumul de sare

La consumul de sare pe zi, campioni sunt locuitorii din Moldova, care mănâncă 11,8 grame de sare zilnic. Sunt urmați de cei din Dobrogea, cu 11,7 grame de sare pe zi, Muntenia – cu 11 grame de sare pe zi, pe ultimul loc fiind cei din Ardeal, care mănâncă 10,5 grame de sare pe zi.  Cu toții depășesc însă cantitatea de sare recomandată pentru consumul zilnic.

Bărbații mănâncă mai multă sare decât femeile

Nu au existat diferențe semnificative la consumul de sare la sate față de cel de la oraș, dar s-a constatat că bărbații consumă  mai multă sare decât femeile.  Moldovenii și dobrogenii sunt pe primele locuri în topul consumatorilor de sare  cu 14,2 grame și respectiv, 13, 6 grame de sare, față de cei din Muntenia, cu 11, 6 grame și cei din Ardeal care consumă 10, 6 grame de sare pe zi. La femei, cele din Ardeal și din Muntenia preferă cel mai mult mâncarea mai sărată,  cu 10, 6 și 10,5 grame de sare consumată zilnic de o femeie din aceste zone. Femeile din Dobrogea și cele din Moldova sunt puțin mai cumpătate, dar nu fac rabat de la consumul de sare, depășind și ele cantitatea recomandată pentru consumul zilnic. Astfel, o femeie din Dobrogea consumă 9,9 grame de sare, în timp ce o femeie din Moldova mănâncă 9,7 grame de sare zilnic.

Mai puțină sare, mai multă sănătate

Organismele internaționale – OMS și Consiliul Europei recomandă scăderea cantității de sare în mâncăruri. OMS arată că dintr-un miliard de persoane care suferă de hipertensiune arterială, 30% pot să atribuie acestă problemă excesului de sare, iar 14% din cazurile de accidente vasculare și 9 % din cazurile de infarct miocardic apar pe fondul hipertensiunii arteriale cauzate de sare. Pentru prevenirea bolilor sau ținerea sub control a celor deja instalate medicii recomandă schimbarea obiceiurilor alimentare.  Unul dintre obiceiurile care trebuie schimbate la români este adaosul de sare în timpul mesei, unii fiind dependenți de recipientele cu sare și condimente. La fel și gospodinele care în loc să folosească sare naturală, preferă să dea gust mâncărurilor cu produse de tip vegeta, potrivit studiului realizat de specialiștii Ministerului Sănătății.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.