Ilegalitatile comise la Iasi cu ocazia achizitionarii autobuzelor rusesti MAZ de la Dunarea SA si Ager Leasing SRL sunt vizibile cu ochiul liber, daca se compara preturile la care s-a parafat aceasta afacere cu achizitii similare, facute de alte administratii locale. Cele 50 de vehicule au fost cumparate de Primaria Iasiului cu 203.900 euro bucata, pret de trei ori mai mare decat cel practicat de societatea producatoare din Rusia. Analizand preturile la care mai multe autoritati locale au achizitionat autobuze, vedem ca diferentele sunt foarte mari. Primaria din Iasi, condusa de catre pesedistul Gheorghe Nichita, a cumparat, prin Regia Autonoma de Transport Public, aflata in subordinea sa, autobuze la preturi enorme. Din analiza situatiilor intalnite in alte orase care au achizitionat autobuze rusesti MAZ de la aceeasi firma reiese ca la Iasi s-a platit cea mai mare suma pentru un asemenea vehicul. Diferentele de bani platite pentru un autobuz variaza intre 21.000 si 87.000 de euro. Astfel, daca procedurile legale de licitatie ar fi fost respectate, autoritatile din Iasi ar fi scos din casierie cu aproape 4,3 milioane de euro mai putin. Prin contractul semnat la data de 29.09.2005, Regia Autonoma de Transport Public din Iasi a stabilit valoarea celor 50 de autobuze MAZ 103 la suma de 10,1 milioane de euro. Practic, daca s-ar fi aplicat pretul la care RATC – Constanta a cumparat un autobuz in sistem leasing de la Dunarea SA, municipalitatea ieseana ar fi platit cu peste 40% mai putin.
Diferentele de pret in defavoarea RATP – Iasi se datoreaza nerespectarii legislatiei privind achizitiile publice de catre cei care au organizat licitatia. Toate ilegalitatile au fost constatate atat de Autoritatea de Control a guvernului, cat si de Directia Generala a Finantelor Publice din Iasi. Actele constatatoare ale celor doua institutii au fost trimise procurorilor de la DNA si Ministerul Public de catre Prefectura Iasi. In general, faptele constatate in urma verificarilor se refereau la actiuni de descurajare a firmelor participante la licitatie si la favorizarea companiilor care au fost declarate castigatoare. Toate notele de control au fost trimise procurorilor pentru a se stabili natura faptelor penale savarsite in urma licitatiei de achizitie a autobuzelor de la Regia Autonoma de Transport Public din Iasi.
Atat societatea Dunarea SA Bucuresti, cat si Ager Leasing SRL din Giurgiu, care au vandut autobuze MAZ 103 municipalitatii iesene, au o istorie lunga a afacerilor cu statul. Daca in cazul firmei din Giurgiu contractele cu institutii publice variaza, Dunarea SA a vandut numai autobuze.
Sirul de incalcari ale legii privind achizitiile publice in cazul licitatiei de la Iasi a facut ca, pentru un autobuz, Regia Autonoma de Transport Public sa plateasca 203.900 de euro. Pretul este fabulos de mare comparativ cu cel platit de regiile altor orase care au cumparat acelasi tip de autobuze, de la aceeasi firma si prin aceeasi procedura de leasing.
Constanta a negociat cel mai bine
Oficialii orasului de pe malul Marii Negre au obtinut cele mai bune preturi de la Dunarea SA in momentul in care au cumparat 16 autobuze MAZ – 103 de la aceasta companie. Regia Autonoma de Transport din Constanta a semnat doua contracte cu Dunarea SA. Primul dintre ele a fost parafat la 23.01.2003, iar pretul pentru un autobuz era de 140.000 de dolari, respectiv 116.433 de euro. Cel de-al doilea contract a fost semnat la data de 27.04.2004, iar pretul pentru un autobuz era de 130.000 de euro. La aceasta din urma licitatie au participat nu mai putin de opt companii, spre deosebire de numai doua in cazul de la Iasi.
De asemenea, procedura de achizitie de la RATC – Constanta a fost organizata chiar de aceasta institutie, conform legii, spre deosebire de Iasi, unde licitatia a fost in mod ilegal organizata de Bursa Romana de Marfuri. In cazul in care RATP Iasi ar fi obtinut aceleasi preturi ca si RATC Constanta, ar fi platit mai putin cu 4,3 milioane de euro, respectiv mai putin cu 3,7 milioane de euro.
Preturi bune si la Sibiu
Prima relatie contractuala dintre Consiliul Local din Sibiu si Dunarea SA Bucuresti dateaza din anul 2002. La acel moment, municipalitatea sibiana a cumparat 10 autobuze in cadrul unui contract de leasing ce se intindea pe patru ani. Pretul unui autobuz MAZ 103 era de 124.790 euro, cu aproape 80.000 de euro mai putin ca la Iasi.
Un an mai tarziu, acelasi consiliu local a cumparat de la aceeasi companie 20 de autobuze rusesti MAZ 103. De aceasta data, leasingul s-a intins pe cinci ani (n.r. – ca si la Iasi). Pretul unui autobuz a fost de 131.002 euro, cu peste 70.000 de euro mai putin decat cel oferit de Regia Autonoma de Transport Public din Iasi.
In anul 2004, municipalitatea din Sibiu cumpara din nou 10 autobuze MAZ 103 de la Dunarea SA in cadrul unui contract de leasing cu o durata de cinci ani. Pretul platit pentru un autobuz era de 170.997 euro, cu peste 32.000 de euro mai mare decat cel oferit de RATP Iasi.
Diferenta enorma la Targu Mures
Cel mai bine se poate observa diferenta de valoare a contractului semnat de primarul Gheorghe Nichita analizand un act comercial parafat de alt edil la numai cateva zile diferenta.
La Targu Mures, in 4 octombrie 2005, la cinci zile de la semnarea contractului de la Iasi, managerii Dunarea au semnat un contract pentru vanzarea a 20 de autobuze. Achizitia s-a facut in leasing cu o perioada de cinci ani, iar pretul a fost de 179.259 de euro pentru un autobuz. Practic, in decurs de numai cinci zile, Dunarea SA a vandut acelasi tip de vehicule, cu aceeasi reteta financiara, cu o diferenta de pret de aproape 25.000 de euro pe un vehicul. Practic, cele doua licitatii, de la Iasi si de la Tg. Mures, s-au desfasurat in acelasi timp, numai ca municipalitatea ieseana a semnat un contract care valora cu 1,25 milioane de euro mai mult.
Cel mai mare pret – mai avantajos decat cel de la Iasi
Cel mai mare pret oferit de o autoritate locala este cel platit de Regia Autonoma de Transport din Brasov in baza contractului semnat la data de 9 iunie 2005. Atunci, institutia bugetara a achizitionat 30 de autobuze MAZ 103 de la aceeasi companie Dunarea SA. Autoritatile brasovene au platit 180.000 de euro pentru un vehicul, tot in cadrul unei achizitii in leasing cu o durata de cinci ani.