Home Imobiliare Noi reguli pentru impozitul pe cladiri

Noi reguli pentru impozitul pe cladiri

DISTRIBUIŢI

O data cu intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice va fi de 0,2% pentru cele situate in mediul urban si de 0,1% in cazul cladirilor din mediul rural. Valoarea impozabila a unei cladiri se determina prin inmultirea valorii aferente suprafetei construite desfasurate a cladirii, exprimata in metri patrati, depinzand de anumite conditii (vezi tabelul 1) cu anumiti coeficienti (vezi tabelul 2).

Daca apartamentul este amplasat intr-un bloc cu mai mult de trei niveluri si opt apartamente, coeficientul de corectie se reduce cu 0,10. In cazul cladirilor finalizate inainte de 1 ianuarie 1951, valoarea impozabila se reduce cu 15%. Daca cladirea a fost data in folosinta in perioada 31 decembrie 1950 – 1 ianuarie 1978, valoarea impozabila se reduce cu 5%.

In situatia in care dimensiunile exterioare ale unei cladiri nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior, suprafata construita desfasurata se va determina prin inmultirea suprafetei utile cu un coeficient de transformare de 1,20.

Mai multe cladiri, impozit mai mare

Daca o persoana are in proprietate doua sau mai multe cladiri folosite ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza corespunzator: cu 15% pentru prima cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua, cu 75% pentru cea de-a treia si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele.

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri, in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina luand in calcul ordinea in care proprietatile au fost dobandite.

Ultima varianta a proiectului de Cod fiscal stabileste reguli diferite pentru impozitarea cladirilor aflate in proprietatea persoanelor juridice. Astfel, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote asupra valorii de inventar a cladirii. Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate varia intre 0,5% si 1%.

In cazul in care o cladire a fost amortizata integral de catre intreprinderea care o are in proprietate, valoarea de inventar se va reduce cu 15%, urmand ca marja de impozit sa fie situata intre 0,5 si 1,5%.

Proiectul de act normativ tine cont si de anul dobandirii constructiei respective de catre proprietarul persoana juridica. Astfel, daca cladirea a fost dobandita inainte de 1 ianuarie 1998 si nu a fost intre timp reevaluata, cota impozitului va fi stabilita de consiliul local intre 5 si 10%, aplicabila la valoarea de inventar.

Reguli specifice se stabilesc si pentru cladirile ce fac obiectul unui contract de leasing financiar. Aici se vor aplica doua reguli: impozitul pe cladire se datoreaza de proprietar; valoarea care se ia in considerare la calculul impozitului este valoarea cladirii inregistrate in contractul de leasing.

Nu scapa de impozit nici firmele straine

De urgia impozitarii nu scapa nici persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania.

Acest tip de castiguri include: veniturile din inchirierea sau cedarea folosintei proprietatii imobiliare situate in tara noastra, precum si beneficiul din vanzarea sau cesionarea drepturilor de proprietate sau orice drepturi legate de proprietatea imobiliara.

Potrivit proiectului, in cazul castigurilor rezultate din vanzarea sau cesionarea proprietatilor imobiliare sau ale titlurilor de participare, impozitul care trebuie retinut se va stabili prin aplicarea unei cote de 10%.

Zece la suta pentru vanzare sau cesionare

Un alt capitol al Codului instituie reguli speciale aplicabile vanzarii sau cesionarii proprietatilor imobiliare si titlurilor de participare, reguli de care trebuie sa tina cont atat firmele straine, cat si cele autohtone.

In acest sens, in situatia in care castigurile rezultate din vanzarea sau cesionarea proprietatilor imobiliare situate in Romania si a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana depasesc pierderile, impozitul pe profit se stabileste prin aplicarea unei cote de 10% la diferenta rezultata.

In caz contrar, pierderea rezultata se va recupera din profiturile impozabile rezultate din operatiuni de aceeasi natura in urmatorii cinci ani fiscali consecutivi.

Pentru a nu exista nici un dubiu, proiectul defineste si modul de calcul al valorii fiscale pentru proprietatile imobiliare, ca fiind costul de cumparare, construire sau imbunatatire a proprietatii redus cu amortizarea aferenta unei astfel de proprietati. Pentru aplicarea acestei reguli este insa nevoie de indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: contribuabilul a detinut proprietatea imobiliara mai mult de doi ani; persoana care cumpara proprietatea imobiliara nu este afiliata contribuabilului; acesta din urma, contribuabilul, a achizitionat proprietatea dupa 31 decembrie 2003.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.